اقتصاد۲۴- ریواس سبزیای است که بسیاری از مردم آن را مانند میوه در آشپزی و دستور پختها استفاده میکنند. اگرچه بومی آسیا است، اما در سایر نقاط جهان از جمله ایالات متحده نیز رشد میکند. فقط ساقههای گیاه خوراکی هستند. برگها حاوی سموم و غلظت بالایی از اسید اگزالیک هستند. خود ساقهها گوشتی، ترش و اسیدی هستند. در حالی که میتوانید آنها را به صورت خام مصرف کنید، بسیاری از مردم آنها را به صورت پخته ترجیح میدهند.
فواید سلامتی ریواس
ریواس منبع عالی ویتامین K، یک ویتامین ضروری برای سلامت استخوان و لخته شدن خون است. ویتامین A موجود در ریواس همچنین ممکن است به مبارزه با رادیکالهای آزاد که باعث آسیب پوستی و پیری زودرس میشوند کمک کند و پوست شما را سالم و جوان نگه میدارد. همچنین سرشار از آنتی اکسیدانها و بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی مهم دیگر است که فواید سلامتی مختلفی را ارائه میکند.
بهبود سلامت استخوان
ویتامین K موجود در ریواس به شما کمک میکند تا استخوانهای قوی و سالمی داشته باشید. ویتامین K برای تشکیل استخوان مهم است و میتواند به پیشگیری از پوکی استخوان کمک کند.
از سلامت قلب محافظت کنید
ریواس منبع عالی فیبر است که به کاهش کلسترول کمک میکند. مطالعات نشان میدهد که ریواس به کاهش سطح کلسترول بد و همچنین کلسترول کل کمک میکند سطوح پایین کلسترول خطر ابتلا به بیماری قلبی و حمله قلبی را کاهش میدهد ویتامین K موجود در ریواس همچنین ممکن است به جلوگیری از کلسیفیکاسیون عروق خونی کمک کند. آنتی اکسیدانهای موجود در سبزیجات همچنین اثرات ضد التهابی دارند که میتواند به محافظت از سلامت قلب شما کمک کند
کمک به هضم غذا
فیبر موجود در ریواس، حرکت دستگاه گوارش را تسهیل میکند و از مشکلاتی مانند یبوست جلوگیری میکند. ریواس همچنین حاوی ترکیباتی به نام سنوزید است که به عنوان ملین طبیعی عمل میکند. تانن موجود در ریواس نیز اثرات ضد اسهالی دارد.
جلوگیری از سرطان
آنتی اکسیدانهای موجود در ریواس به مبارزه با رادیکالهای آزاد در بدن کمک میکند که از ما در برابر استرس اکسیداتیو و آسیب سلولی محافظت میکند. خواص آنتی اکسیدانها برای مبارزه با رادیکالهای آزاد ممکن است خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان را کاهش دهد.
کاهش التهاب
ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در ریواس به مبارزه با التهاب کمک میکند. این خواص ممکن است برای افراد مبتلا به سندرم واکنش التهابی سیستمیک مفید باشد. مطالعه دیگری نشان داد که خواص ضد التهابی عصاره ریواس میتواند به بهبود زخم کمک کند.
خواص دیگر
همچنین گیاه ریواس دارای خاصیتهای دیگری نیز است که ممکن است برای سلامتی مفید باشند. برای نمونه:
تنظیم قند خون: برخی از تحقیقات نشان دادهاند که گیاه ریواس ممکن است به کنترل سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت کمک کند.
بهبود حافظه و تمرکز: برخی از تحقیقات نشان دادهاند که گیاه ریواس ممکن است برای بهبود حافظه و تمرکز در افراد مفید باشد.
کاهش التهاب: برخی از تحقیقات نشان دادهاند که گیاه ریواس ممکن است به کاهش التهاب در بدن کمک کند. این خاصیت میتواند در کاهش خطر بروز بیماریهای التهابی مانند آرتریت، التهاب روده و بیماریهای قلبی و عروقی مفید باشد.
تقویت سیستم ایمنی: برخی از تحقیقات نشان دادهاند که گیاه ریواس ممکن است به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند، که میتواند در پیشگیری و درمان برخی از بیماریهای عفونی مفید باشد.
در عین حال با اینکه مقدار مناسبی از کلسیم در ریواس وجود دارد، اما این به شکل کلسیم اگزالات است. این شکل از کلسیم در بدن، به شکل مؤثر جذب نمیشود. ریواس، گیاه منحصر به فردی جهت پخت و پز است. البته از آنجا که اگزالات موجود در ریواس ممکن است زیاد باشد، بهتر است از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید. در عین حال برخی از مطالعات نشان دادهاند که مصرف بیش از حد گیاه ریواس میتواند باعث بروز علائم ناخوشایند مانند اضطراب، بیخوابی، سردرد و تهوع شود. بنابراین، مصرف این گیاه را باید با دقت انجام داد.
ارزش غذایی ریواس
ریواس سرشار از آنتی اکسیدان ها، به ویژه آنتوسیانینها (که به آن رنگ قرمز میدهد) و پروآنتوسیانیدین است. این آنتی اکسیدانها دارای خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد سرطانی هستند که به محافظت از شما در برابر بسیاری از مسائل مرتبط با سلامتی مانند بیماری قلبی، سرطان و دیابت کمک میکنند.
سایر مواد مغذی موجود در ریواس عبارتند از:
کلسیم
ویتامین A
ویتامین C
ویتامین K
پتاسیم
فولات
منگنز
منیزیم
مواد مغذی در هر وعده
نصف فنجان ریواس حاوی:
کالری: ۱۳
پروتئین ۱: گرم
چربی: ۰ گرم
کربوهیدرات ۳: گرم
فیبر ۱: گرم
شکر: ۱ گرم
اگر شرایط زیر را دارید احتیاط کنید
ریواس سرشار از اگزالات کلسیم است. در حالی که این ماده عمدتاً در برگها است، در ساقهها نیز یافت میشود. اگزالات کلسیم بیش از حد در رژیم غذایی شما ممکن است منجر به هایپراگزالوری شود که تجمع کریستالهای اگزالات در اندامهای مختلف است. این کریستالها همچنین ممکن است باعث تشکیل سنگ کلیه شوند و خطر نارسایی کلیه را افزایش دهند. محتوای ویتامین K ریواس همچنین ممکن است با داروی رقیق کننده خون وارفارین تداخل داشته باشد که میتواند اثربخشی دارو را کاهش دهد، بنابراین اگر میخواهید ریواس را در رژیم غذایی خود بگنجانید، حتما با پزشک خود صحبت کنید.
بر این اساس مصرف ریواس در برخی گروهها توصیه نمیشود:
زنان باردار و شیرده: تحقیقات نشان دادهاند که مصرف گیاه ریواس در دوران بارداری و شیردهی ممکن است برای جنین و نوزاد ضرر داشته باشد.
بیشتر بخوانید: میوههای ممنوعه برای افراد دیابتی
افراد دارای بیماریهای کبدی: گیاه ریواس ممکن است برای افرادی که دارای بیماریهای کبدی هستند، خطرات جدی داشته باشد.
افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند: مصرف گیاه ریواس ممکن است برای برخی افرادی که داروهای خاصی مثل ضد اضطراب، ضد افسردگی، خوابآور و دیگر داروهای تأثیرگذار بر سیستم عصبی مصرف میکنند، منع شده باشد.
در ایران، گیاه ریواس به دلیل اینکه ممکن است عوارض جانبی ناخواسته به همراه داشته باشد، از مصرف پزشکی منع شده است و توصیه میشود که هرگونه درمان با این گیاه را تحت نظر پزشک انجام دهید. بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در هر صورت، دز معمول توصیه شده برای عصاره ریشه ریواس، ۳ تا ۹ گرم در روز است که به دزهای مجزا تقسیم میشود. همچنین، گیاه ریواس میتواند به صورت چای نیز مصرف شود.
نحوه خوردن ریواس
هنگام انتخاب ریواس، به دنبال ساقههای سفت و ترد باشید. از ریواسهایی که سست هستند یا دارای لک هستند اجتناب کنید. به دنبال ریواسهایی باشید که برگهای کوچکی دارند که نشاندهنده جوانی گیاه است، اما حتماً قبل از پختن یا خوردن، برگهای آن را جدا کنید.
تا زمانی که برای استفاده از ریواس آماده نشده اید، ساقهها را نبرید، در غیر این صورت ممکن است سبزی خشک شود. برای نگهداری آنها، ساقههای کامل را در یک کیسه پلاستیکی در بسته در یخچال قرار دهید. در عرض یک هفته از آنها استفاده کنید. اگر میخواهید ریواس خود را برای استفاده بعدی حفظ کنید، آن را برش دهید و قطعات را در فریزر نگهداری کنید. میتوانید ریواس را به روشهای مختلف بخورید، از جمله خام، مخلوط شده در اسموتی یا پخته در مربای ریواس.
راههای دیگر برای لذت بردن از سبزیجات عبارتند از:
پختن آن به شکل پای یا کرامبل
درست کردن بستنی ریواس
افزودن ریواس به آب میوههای تازه یا کومبوچای خانگی
مخلوط کردن آن به سس برای گوشت یا مرغ
پوره کردن و آبگیری آن برای تهیه لواشک ریواس
ریواس را با کمی عسل تفت دهید و در سالاد بریزید