تاریخ انتشار: ۱۴:۵۶ - ۳۰ مهر ۱۴۰۲

راهنمای چکاپ کامل بانوان بعد از 30 سالگی+ نکات عادت ماهانه

پزشک می‌تواند به شما کمک کند تا آزمایشات مربوط به این چکاپ کامل زیر را بر اساس اهداف مراقبتی، سابقه سلامت شخصی و خانوادگی، سن و امید به زندگی تنظیم کنید.

اقتصاد۲۴- در حالت ایده‌آل، معاینه سالانه شما بعد از سن 30 سالگی و آزمایش پاپ اسمیر باید زمانی انجام شود که عادت ماهیانه نیستید. بانوان اگر کاملا سالم هستند و از مشکل خاصی رنج نمی‌برند با ورود به دهه سی‌سالگی باید نسبت به انجام آزمایشات مورد نیاز و چکاپ کامل زنان اقدام کنند، چرا که این تست‌ها و آزمایشات و چکاپ سالانه برای تشخیص بیماری‌های پنهان در زنان سالم پیش‌بینی شده است. زمانی که بیماری قبل از بروز علائم حاد تشخیص داده شود، درمان آن نیز مؤثرتر خواهد بود.

پزشک می‌تواند به شما کمک کند تا آزمایشات مربوط به این چکاپ کامل زیر را بر اساس اهداف مراقبتی، سابقه سلامت شخصی و خانوادگی، سن و امید به زندگی تنظیم کنید.

چکاپ فشار خون

فشار خون بالا می‌تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی، زوال عقل، مشکلات کلیوی، مشکلات بینایی و اختلال عملکرد جنسی را افزایش دهد. به آن لقب «قاتل خاموش» داده شده‌است، زیرا معمولاً هیچ علامت واضحی وجود ندارد که نشان دهد چیزی اشتباه است.

فشار خون شما باید حداقل هر 3 تا 5 سال یک بار چک شود اگر:

  • فشار خون شما در محدوده طبیعی است (عدد بالا کمتر از 120 میلی‌متر جیوه و عدد پایین کمتر از 80 میلی‌متر جیوه)
  • فاکتورهای خطر برای فشار خون بالا ندارید

از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز دارید فشار خون خود را بیشتر چک کنید اگر:

  • عدد بالایی 120 تا 129 میلی‌متر جیوه یا عدد پایینی 70 تا 79 میل‌ متر جیوه است
  • شما مبتلا به دیابت، بیماری قلبی، مشکلات کلیوی هستید، اضافه وزن دارید یا برخی دیگر از شرایط سلامتی شما مناسب نیست
  • یکی از بستگان درجه یک شما مبتلا به فشار خون بالا است
  • سیاه پوست هستید
  • در دوران بارداری فشار خون بالا داشتید

اگر عدد بالایی 130 میلی‌متر جیوه یا بیشتر یا عدد پایینی 80 میلی‌متر جیوه یا بیشتر باشد، این مرحله فشار خون بالا در نظر گرفته می‌شود. به پزشک متحصص مراجعه و بخواهید راه‌هایی برای درمان فشارخون بالا به شما ارائه کند.

غربالگری سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم یکی از شایع ترین علل مرگ و میر ناشی از سرطان در بین زنان در ایالات متحده بود، اما به لطف استفاده گسترده از تست پاپ اسمیر، که می‌تواند تغییرات سلولی دهانه رحم را قبل از سرطانی شدن تشخیص دهد، این عدد کاهش یافته‌است. علاوه بر این، واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به محافظت در برابر عفونت های HPV که معمولاً با سرطان دهانه رحم مرتبط هستند، کمک می‌کند.

با تست پاپ (که معمولاً به آن پاپ اسمیر گفته می‌شود)، یک متخصص مراقبت های بهداشتی یک اسپکولوم را در داخل واژن قرار می‌دهد، سلول‌های دهانه رحم زن را به آرامی می‌تراشد و آنها را برای بررسی تغییرات پیش سرطانی به آزمایشگاه می‌فرستد. با آزمایش HPV، متخصصان مراقبت‌های بهداشتی به دنبال انواع پرخطر HPV، علت اصلی سرطان دهانه رحم، در نمونه‌ای از سلول‌های دهانه رحم هستند. هر دو آزمایش را می‌توان همزمان انجام داد.

بین 30 تا 65 سالگی، اگر نتایج شما به طور مداوم نرمال است، هر پنج سال یک بار ترکیبی از پاپ اسمیر و HPV را انجام دهید - رویکردی به نام آزمایش همزمان. شما همچنین می‌توانید هر سه سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر انجام دهید – با فرض طبیعی بودن نتایج – یا می‌توانید هر پنج سال یک بار آزمایش HPV را انجام دهید، اگر نتایج نرمال باشد. پس از 65 سالگی، معمولاً نیازی به آزمایش بیشتر در زنان با خطر متوسط (که آزمایشات قبلی کافی با نتایج منفی داشته‌اند) برای سرطان دهانه رحم وجود ندارد.

بهتر است آزمایش پاپ اسمیر زمانی انجام شود که عادت ماهیانه نیستید. چرا که قاعدگی‌های سنگین ممکن است با تفسیر پاپ اسمیر تداخل داشته باشند.

یکی از نکات مورد توجه در پیشگیری از سرطان رحم استفاده از کاپ قاعدگی است. این محصولات از نظر عفونت، سندرم شوک سمی (TSS) و سرطان ایمن هستند.

ماموگرافی

پس از سرطان پوست، سرطان سینه شایع ترین سرطان در بین زنان است. انجام ماموگرافی منظم بهترین راه برای پزشکان برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه (زمانی که قابل درمان است) و اغلب سال ها قبل از اینکه بتوان آن را احساس کرد، است.

ماموگرافی یک عکس اشعه ایکس از بافت سینه شما است. دو صفحه مخصوص روی دستگاه سینه را صاف می‌کنند و در حین عکسبرداری آن را در جای خود نگه می‌دارند. ماموگرافی را می توان در مرکز رادیولوژی یا تصویربرداری یا در بیمارستان انجام داد.

در مورد اینکه چند وقت یکبار باید ماموگرافی انجام دهید اتفاق نظر وجود ندارد. انجمن سرطان آمریکا به زنان توصیه می‌کند که در سنین 45 تا 54 سالگی  هر سال و بعد از 55 سالگی هر دو سال ماموگرافی انجام دهند. کالج متخصصان زنان و زایمان توصیه می‌کند که زنان هر یک تا دو سال یک بار، از سن 40 تا 50 سالگی تا 75 سالگی، ماموگرافی را انجام دهند.

اگر اعضای خانواده‌تان مبتلا به سرطان سینه هستند، پزشک شما را غربالگری می‌کند تا ببیند آیا در معرض خطر ابتلا به انواع سرطان پستان که با ژن‌های BRCA1 یا BRCA 2 مرتبط است هستید یا خیر. اگر در معرض خطر هستید، پزشک ممکن است مشاوره ژنتیک یا آزمایش BRCA را توصیه کند.

معاینه لگن

معاینه لگن به پزشک اجازه می‌دهد تا اندام‌های لگنی شما را معاینه کند. موقعیت و اندازه رحم، تخمدان‌ها و دهانه رحم شما در این تست قابل ارزیابی است. پس از بررسی چشمی واژن و دهانه رحم، پزشک یک یا دو انگشت دستکش دار را در داخل واژن قرار می‌دهد، در حالی که از دست دیگر برای فشار دادن به پایین شکم استفاده می‌کند. پزشک قادر خواهد بود رحم و تخمدان‌های شما را معاینه کند. هر گونه رشد غیر معمول یا لکه‌های دردناک را با این روش معاینه می‌توان شناسایی کرد.

آزمایش تیروئید

غده تیروئید دو هورمون مهم به نام‌های تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) را تولید می‌کند که هر دو برای تنظیم متابولیسم در بدن ضروی هستند. هنگامی که سطح هورمون تیروئید شما کاهش می‌یابد (کم کاری تیروئید)، متابولیسم کند شده و عملکرد کلی بدن با مشکل مواجه می‌شود. این به نوبه خود می‌تواند باعث خستگی، خشکی پوست و افزایش وزن در میان بسیاری از علائم دیگر شود. از سوی دیگر، پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید)، منجر به  ضربان غیرعادی قلب، اضطراب، کاهش وزن و مشکل در خواب، می‌شود.

زنان بیشتر از مردان در معرض کم کاری یا پرکاری غده تیروئید قرار دارند. آزمایش عملکرد تیروئید برای اندازه گیری سطح هورمون تیروئید طبیعی بدن است. در حالی که علائم ذکر شده در بالا می‌تواند نشان‌دهنده سایر بیماری‌های معمول یا افزایش سن باشد، توصیه می‌شود در مورد اینکه آیا نیاز به انجام این آزمایش دارید یا نه با پزشک خود صحبت کنید.

در پایان؛

سبک زندگی سالم از جمله مصرف میوه و سبزیجات تازه و رژیم غذایی غنی از ویتامین‌ها و ورزش و کنترل وزن به زنان برای داشتن بدنی سالم کمک می‌کند. همچنین توصیه می‌شود برای جلوگیری از عفونت‌های رحم و سرطان از کاپ قاعدگی به جای تامپون در زمان پریود استفاده کنید. انجام چکاپ‌های ذکر شده در بالا نیز در صورت مشاهده علائم خاص و بعد از سن 30 سالگی را فراموش نکنید.

ارسال نظر