تاریخ انتشار: ۰۰:۵۱ - ۰۱ آذر ۱۴۰۲
در اقتصاد ۲۴ بخوانید؛

عوارض مسواک نزدن چیست؟

پلاک‌ها و باکتری‌ها می‌توانند با تولید اسید‌هایی که مینای دندان را از بین می‌برند باعث پوسیدگی دندان شوند. مسواک‌زدن این اسید‌ها را از بین می‌برد و به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می‌کند.

اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: همانطور که می‌دانید مسواک زدن امری ضروری است که نه تنها برای سلامت دهان و دندان که برای سلامت تمام بدن مفید است. برخی افراد با عجله و سرسری مسواک می‌زنند و یا اینکه خود را به مسواک زدن روزانه ملزم نمی‌دانند، این افراد در واقع بدن خود را در معرض برخی مشکلات قرار می‌دهند، مشکلاتی که احتمالا باور کردن آن‌ها برایتان عجیب است. امروزه خوشبختانه به سبب آموزش صحیح و اخطارات جدی در مورد عوارض مسواک نزدن و همینطور دیدن عبرت‌های بسیار از سهل انگاری‌های نسل گذشته، به راحتی می‌توان متوجه شد که مسواک زدن امری واجب است. هرچند در میان مردم ذهنیت‌های اشتباهی نیز در مورد عوارض مسواک زدن نیز وجود دارد؛ ذهنیت‌هایی که بعضا باعث شده تا مراقبت از دندان خود را کنار بگذارند.

پس اگر در نظافت آن کوتاهی کنیم ممکن است به یکی از وضعیت‌های ناگواری که در این قسمت به آن می‌پردازیم دچار شویم؛ شاید برایتان عجیب باشد که با مسواک نزدن روزانه این همه بلا سرمان می‌آید از سکته قلبی گرفته تا زایمان زودرس!

فواید مسواک زدن

ازبین‌بردن پلاک و باکتری: پلاک یک‌لایه چسبنده از باقی‌مانده‌های غذا، بزاق و باکتری است که می‌تواند روی دندان‌های شما جمع شود. اگر برداشته نشود، پلاک می‌تواند سخت شود و تبدیل به تارتار شود که برداشتن آن بسیار دشوارتر است. مسواک‌زدن دو بار در روز به حذف پلاک و باکتری قبل از تبدیل‌شدن به جرم کمک می‌کند.

جلوگیری از پوسیدگی دندان: پلاک‌ها و باکتری‌ها می‌توانند با تولید اسید‌هایی که مینای دندان را از بین می‌برند باعث پوسیدگی دندان شوند. مسواک‌زدن این اسید‌ها را از بین می‌برد و به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می‌کند.

تازه کردن نفس: باکتری‌ها و ذرات غذا می‌توانند باعث بوی بد دهان شوند، مسواک‌زدن این ذرات را از بین می‌برد و به حفظ طراوت نفس شما کمک می‌کند.

حفظ سلامت لثه‌ها: پلاک و تارتار می‌تواند لثه‌ها را تحریک و ملتهب کند و منجر به بیماری لثه شود. مسواک‌زدن منظم به حذف پلاک و جرم از خط لثه کمک می‌کند و لثه‌ها را سالم نگه می‌دارد.

عوارض جدی و خطرناک مسواک نزدن

یکی از مهم‌ترین کار‌هایی که می‌توانید برای دندان‌های خود انجام دهید، مسواک‌زدن و نخ دندان کشیدن منظم است. با انجام این کار پلاک‌ها و باکتری‌هایی که می‌توانند باعث پوسیدگی دندان و بیماری لثه شوند را از بین می‌برد. متأسفانه بسیاری از افراد آن‌طور که باید مسواک نمی‌زنند یا آن را به‌درستی انجام نمی‌دهند. در نتیجه، آن‌ها ممکن است مشکلات زیادی را تجربه کنند، از جمله:

۱- بیماری لثه: مسواک نزدن و استفاده نکردن از نخ دندان سبب مشکلات لثه نیز می‌شود. اگر هنگام مسواک زدن شاهد خونریزی بودید ممکن است در مراحل اولیه این بیماری باشید. هنگامی که این التهاب لثه جدی شود سبب ریزش دندان‌ها خواهد شد. همین امر باعث شده است تا ۱۰ درصد از افراد قبل از رسیدن به ۵۰-۶۰ سالگی هیچ دندانی نداشته باشند.

۲- زخم معده: زخم معده ناشی از وجود باکتری‌های هلیکوباکترپیلوری می‌باشد. هنگامی که پلاکی روی دندان ایجاد می‌شود ممکن است که توسط مواد غذایی وارد معده و سپس وارد گردش خون شود، همین مسئله سبب زخم معده و بیماری‌های مختلف گوارشی خواهد شد. علاوه براین، بیماری لثه سرطان معده را نیز به همراه خواهد داشت.

۳- ایجاد پلاک دندانی: پلاک ماده‌ای چسبناک، بدون رنگ و سمی است که در اطراف خط لثه جمع شده و غشایی از باکتری است که سبب آسیب به دندان‌ها و لثه می‌شود. اگر در کمتر از ۲۴ ساعت مسواک زده نشود باکتری‌ها از قند موجود در دهان تغذیه و رشد می‌کنند. باکتری‌های موجود در پلاک مواد زایدی، چون اسید‌ها را تولید و باعث قرمزی، تورم و خونریزی لثه می‌شوند. درصورتی که پلاک از بین نرود ضخیم‌تر شده و به جرم تبدیل خواهد شد.

۴- پریودنتیت (التهاب لثه): تمام کسانی که بیماری لثه دارند به پریودنتیت مبتلا نخواهند شد. ژنتیک در ایجاد این مشکل دخیل است و اگر بیماری دیابت داشته باشید یا سیگار بکشید احتمال ابتلای آن وجود دارد. پریودنتیت سبب سست شدن دندان‌ها و در نهایت ریزش آن‌ها خواهد شد.


بیشتر بخوانید: کمبود کدام ویتامین‌ها سبب پوسیدگی دندان می‌شود؟


۵- بوی بد دهان: با وجود تمام باکتری‌های زنده و تغذیه از طریق قند‌های موجود در دهان، تنفس بویی ناخوشایند خواهد داشت. زیرا این باکتری‌های موجود در دهان مواد زائدی مانند سولفیت‌ها را آزاد و باعث بوی بد دهان می‌شوند. مسواک نزدن به معنای ایجاد باکتری بیشتر و بوی بد دهان می‌باشد.

۶- از بین رفتن مینای دندان: با تشکیل پلاک باکتری‌ها اسید آزاد می‌کنند و این اسید به محض حل شدن در بزاق سبب تجزیه ساختار مینای دندان خواهد شد. این فرآیند تجزیه‌زدایی یا تخریب‌زدایی نامیده می‌شود.

۷- دندان‌های لق: فارغ از بوی بد و خرابی دندان باکتری‌های موجود در دهان سبب آبسه دندان و تخریب بافت لثه می‌شوند. این شرایط سبب عفونت در اطراف ریشه دندان شده و به مرور سبب لق شدن دندان‌ها و جدا شدن آن‌ها از لثه خواهد شد.

۸- آبسه مغزی: آبسه، چرکی زیر پوستی است و ناشی از بهداشت ضعیف دهان و دندان می‌باشد. پزشکان دلایل کافی برای این بیماری ثبت کرده‌اند و لازم دانسته‌اند برای ادامه حیات روزی سه بار مسواک بزنیم که در غیر اینصورت احتمال ابتلا به آبسه مغزی افزایش خواهد یافت.

۹- ذات الریه: شماری از بیماران ذات الریه که در بیمارستان بستری هستند از سلامت ضعیف دهان و دندان برخوردار هستند. باکتری‌هایی که باعث ایجاد این بیماری می‌شوند قبل از تنفس ریوی برروی دندان‌ها کمین کرده‌اند. بیماران سال خورده در برابر این شرایط آسیب پذیری بیشتری خواهند داشت.

۱۰- دیابت: سال‌هاست که پزشکان به بیماران دیابتی در مورد بیماری لثه هشدار می‌دهند. وجود باکتری بر روی دندان سبب التهاب در بدن شده و به بدتر شدن دیابت کمک می‌کند در نتیجه پردازش انسولین را برای بدن دشوار می‌کند. خبرخوب اینجاست که تحقیقات نشان می‌دهند مسواک زدن و نخ دندان راهی آسان برای کاهش خطر ابتلا به دیابت و تشدید آن است.

۱۱- مشکلات قلبی: محققان هنوز در حال یافتن ارتباط بین مشکلات قلبی و سلامت دهان و دندان هستند، اما شواهد اولیه کمی نگران کننده است، زیرا همانند دیابت که التهاب در بدن ناشی از بیماری لثه است، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی نیز به آن موضوع مرتبط می‌باشد. توصیه می‌شود برای سلامت قلب، از مسواک و نخ دندان استفاده کنید.

۱۲- مشکلات کلیوی: در حالی که کلسترول بالا بطور معمول سبب ایجاد مشکلات کلیوی می‌شود، بیماری لثه نیز عاملی موثر محسوب خواهد شد. افراد مسنی که در حال حاضر به بیماری‌های کلیوی مبتلا می‌شوند با وجود آنکه دندانی نیز ندارند ۱۱ برابر بیشتر از افرادی که دندان دارند به این بیماری مبتلا خواهند شد.

ارسال نظر