اقتصاد۲۴- تصاویر سمند شاسیبلند که بهتازگی در شبکههای اجتماعی حاشیهساز شده، انصافا شباهتی به خود سمند ندارد. گمانهزنیها مشخص میکند تصویری که تحتعنوان سمند شاسیبلند در رسانهها دستبهدست میشود، درواقع کانسپتی از گنو است که فعلا هیچ اطلاعات رسمی از مشخصات آن وجود ندارد. با این حال حتی شنیدن عبارت سمند شاسیبلند که یکجور شوخی یا حتی شیطنت رسانهای است میتواند تداعیکننده عجیبترین طراحیها برای خودروهای داخلی باشد. از ۴۰۵ و پراید و پیکانی که به وانت تبدیل شدند تا ۲۰۶ محبوبی که اواسط دهه ۸۰ با اضافه شدن صندوق عقب از یک خودرو هاچبک به یک محصول سدان تغییر شکل داد.
تولید وانت از پیکان، ۴۰۵ و پراید
قدمت پیکان وانت که به اسم پیکان باردو هم شناخته میشود به سالهای قبل انقلاب برمیگردد. تولید پیکان وانت از سال ۴۸ آغاز شد و بااینکه خود پیکان سال ۸۴ از چرخه تولید کنار رفت، اما پیکان وانت تا اوایل دهه ۹۰ در خط تولید باقی ماند.
پیکان وانت سال ۹۲ دستخوش یکسری تغییرات ظاهری شد و با سپر و چراغهای جدید به بازار آمد و از آن موقع به پیشرانه پژو روآ یعنی موتور ۱.۷ لیتر OHV ۲ مجهز شد. ایرانخودرو نهایتا سال ۹۳ و با عرضه وانت آریسان، دست از تولید پیکان وانت برداشت.
سایپا ۱۵۱ یکی دیگر از دستپختهای عجیب خودروسازان است که از سال ۹۳ در خط تولید سایپا حضور دارد و بااینکه الان از خود پراید خبری نیست، روند تولید پراید وانت با قدرت ادامه دارد.
پراید وانت با همان پلتفرم معروف سایپا یعنی X ۱۰۰ طراحی شده و از سال ۹۹ بااضافه شدن تجهیزات دیگری مثل رولبار مخصوص به بازار آمده است.
تبدیل ۴۰۵ به وانت یکی دیگر از برنامههای شکستخورده خودروسازان داخلی در این سالها محسوب میشود. مدلی که بحث طراحی آن در سال ۹۳ مطرح شد، اما الان تقریبا هیچ ردی از ۴۰۵ وانت در خیابانها دیده نمیشود.
عجیبترین طراحی برای خودرو ایرانیسایپا ۱۵۱ باوجود کناررفتن پراید همچنان در خط تولید باقی مانده است
بیشتر بخوانید: افزایش قیمت خودرو از دی ماه/ واردات خودرو در تله کمبود ارز
طراحی ۲۰۶ صندوقدار
پژو ۲۰۶ صندوقدار برای اولین بار سال ۸۶ با اسم آرین رونمایی شد، اما ایرانخودرو قبل از خود ۲۰۶ دست از تولید آن برداشت. آن زمان قرار بود ۲۰۶ صندوقدار با هشت تیپ مختلف روانه بازار شود، ولی پنج سال بعد فقط یک تیپ از آن یعنی تیپ V ۸ در خط تولید باقی ماند و داستان این یکی هم سال ۱۴۰۰ به پایان رسید.
۲۰۶ صندوقدار ذاتا همان مشخصات ۲۰۶ هاچبک را به ارث برد و این وسط فقط شاهد یکسری تغییر و تحولهای جزیی مثل طراحی جدید فنربندی بودیم. آن زمان پژو ۲۰۶ صندوقدار در بازار آزاد حدود ۳۵ میلیون تومان قیمت داشت، اما الان همان مدلهای تولید شده در دهه ۸۰ اگر ایراد فنی و بدنی زیادی نداشته باشند، حولوحوش ۲۸۰ میلیون تومان ارزش دارند.
عجیبترین طراحی برای خودرو ایرانی۲۰۶ صندوقدار قبل از ۲۰۶ هاچبک از چرخه تولید کنار رفت
تبدیل هاچبک و سدان به شاسیبلند
تصاویر سمند شاسیبلند که ظرف یکی، دو روز گذشته در شبکههای اجتماعی دستبهدست شده، شباهتی به خود سمند ندارد. بحث طراحی سمند شاسیبلند اولین بار اوایل دهه ۹۰ مطرح شد و آن زمان قرار بود محصول جدید ایراخودرو در سگمنت سوزوکی گرندویتارا طراحی شود.
سمند شاسیبلند با این وجود ممکن است تداعیکننده یکی دیگر از دستپختهای خودروسازان در سالهای گذشته باشد؛ یعنی امویام X ۲۲.
امویام X ۲۲ که یک شاسیبلند کونتاژی است، بدون هیچ تعارفی رسما یک فیسلیفت از امویام ۳۱۵ بهحساب میآید.
امویام X ۲۲ با چندتا تغییر در قسمت فنربندی، از یک خودرو هاچبک به یک شاسیبلند جدید تبدیل شد، اما در بخش فنی از همان پیشرانه چهار سیلندر ۱.۵ لیتری کمک میگیرد و اساسا فرق زیادی با امویام ۳۱۵ ندارد.