اقتصاد۲۴- روز گذشته سخنگوی دولت در مجلس از لایحه بودجه ۱۴۰۳ رونمایی کرده بود. امروز نیز متن کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳ منتشر شده که بر اساس آن، نرخ تسعیر یورو ۳۱ هزار تومان تعیین شده است. گفتنی است براساس بودجه سال ۱۴۰۳، قیمت نفت و نحوه تخصیص ارز برای کالاهای اساسی در بودجه سال آینده به یورو خواهد بود.
بر اساس بودجه سال ۱۴۰۳، دولت قیمت هر بشکه نفت را ۶۵ یورو معادل ۷۰.۸۵ دلار تخمین زده است. در همین حال لایحه بودجه پیشبینی کرده است که در سال آینده، صادرات نفت نیز روزانه به یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه برسد. دولت همچنین در لایحه بودجه سال آینده پیشنهاد کرده است که برای واردات کالاهای اساسی ۱۳.۶ میلیارد یورو تخصیص دهد.
در همین حال بر اساس این لایحه، نرخ تسعیر ارز شرکتها بر اساس دلار محاسبه شده و نسبت به سال گذشته حدود ۲۰ درصد افزایش داشته است.
یکی از مه مترین ارقام اعلام شده در بودجه سال آتی، نرخ تسعیر ارز است که همهساله چالشبرانگیز بوده است. سال گذشته نرخ تسعیر ارز برای بودجه ۱۴۰۲، بالغ بر ۲۳ هزار تومان اعلام شده بود که با نرخهای نیمایی و آزاد فاصله زیادی داشت. سال گذشته در همین مقطع زمانی قیمت دلار نیمایی ۲۷ هزار و ۹۰۰ تومان و قیمت دلار آزاد ۳۵ هزار و ۳۰۰ تومان بود. همین فاصله زیاد میان نرخ دلار بودجه با نرخهای دیگر دلار، انتقادات زیادی را به سوی دولت روانه کرد.
حالا امسال دولت تصمیم گرفته است که نرخ تسعیر ارز را با توجه به رشد دوباره قیمت دلار، اندکی افزایش دهد. به این ترتیب با ثابت ماندن نرخ نیمایی از زمان حضور فرزین در بانک مرکزی، حالا نرخ تسعیر هم به این نرخ رسیده است. بر همین اساس نرخ تسعیر ارز برای سال ۱۴۰۳، با حدود ۲۰ درصد افزایش نسبت به بودجه امسال، بالغ بر ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود.
نحوه عملکرد تسعیر ارز
اما چرا نرخ تسعیر ارز مهم است؟ نرخ تسعیر ارز از آن جهت مهم است که میتواند در تعیین وضعیت مالی شرکتهای صادراتمحور موثر باشد. عملیات تسعیر ارز در واقع بهعنوان یک سپر از شرکتها در برابر نوسانات قیمت ارز محافظت میکند.
کارشناسان میگویند در صوررتی که نرخ تسعیر ارز افزایش یابد، شرکتهای صادراتمحور با افزایش سود مواجه خواهند شد و تغییرات ملموسی را در صورتها مالی آنها میتوان دید. در همین حال، بانکهایی که مراودات بینالمللی دارند یا از منابع ارزی بالایی برخوردار هستند هم از افزایش نرخ تسعیر ارز سود میبرند. با این حال، این مورد برای بانکها مانند شمشیر دو لبه است؛ چرا که افزایش نرخ تسعیر ارز روی بدهیهای ارزی آنها هم اثر میگذارد و آنها را متضرر خواهد کرد.