اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: حجت الله عبدالملکی هرچند وقت یکبار با حرفهای عجیب و غریبش حاشیه به پا میکند؛ یکبار با عدد و رقمهای عجیب جذب سرمایه گذاری خارجی و این بار با پروپاگاندای «اورژانس کسب و کار» برای پیگیری مشکلات و درخواستهای سرمایهگذاران، فعالان اقتصادی و شرکتهای فناور، نوآور و دانش بنیان در مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی!
البته نگاهی به عملکرد وزیر مستعفیِ کارِ ابراهیم رئیسی در زمان وزارت ۱۰ ماهه اش در ساختمان آزادی، آمیزهای بود از وعدههای روی زمین مانده و اقداماتی که به چالشها و مشکلات اضافه کرد.
عبدالملکی در ابتدا اعلام کرد که قصد دارد تا پایان همان سال، بیش از یک میلیون و هشتصد هزار شغل جدید ایجاد کند و مدعی بود که این امر به راحتی ممکن است؛ سپس در حالی که هیچ برنامه و راهکار مشخصی برای ایجاد این تعداد شغل ارائه نداده بود، وعده داد با یک میلیون تومان شغل ایجاد میکند؛ شعاری نمایشی که هیچ کس آن را جدی نگرفت.
ادعاها و اظهارات غیرعلمی وی پیش از تصدی مسئولیت در دولت سیزدهم نیز بماند که مدتها سوژه رسانهها و شبکههای اجتماعی شده بود از جمله ساخت خودرو لامبورگینی در ابعاد جهانی توسط پنج جوان ایرانی که هیچگاه سندی از آن رو نکرد.
اورژانس کسب و کار در مناطق آزاد یا آی سی یو کسب و کار؟
نکته مهم در ایجاد اورژانس کسب و کار در مناطق آزاد این است که این کار پیش از این در وزارت کار انجام شده و الگوبرداری دبیرخانه از وزارت کار نشانگر این است که در این دبیرخانه اتاق فکری وجود ندارد و صرفا برای شوآف و تبلیغ به هر دستاویزی چنگ میزنند تا این سازمان را منفعل و بی عمل نشان ندهند.
این در حالی است که مشکلات کسب و کارها و فعالان اقتصادی مناطق آزاد در یکساله اخیر دبیری عبدالملکی نه تنها کمتر نشده، که بیشتر نیز شده است و فعالان اقتصادی خواستار اصلاح وضعیت موجود هستند.
یکی از فعالان اقتصادی منطقه آزاد کیش در واکنش به ایجاد اورژانس کسب و کار در گفتگو با اقتصاد ۲۴ میگوید: «دیگر کار کسب و کارها در مناطق آزاد از اورژانس گذشته، بیمار در یک قدمی مرگ است! بهتر بود آغاز به کار آی سی یو کسب و کار را در مناطق آزاد جشن میگرفتند.»
این سرمایه گذار فعال در جزیره کیش میافزاید: «خاک مرده بر سر مراکز صنعتی و تولیدی کیش ریخته اند! فازهای صنعتی تولیدی، مسکونی و تجاری کیش را نظاره کنید با عمق فاجعه دست مییابد. صدها کارگر و پروژه راکد و تعطیل در شهر اظهر من الشمس است. جای ایجاد اورژانس کسب و کار از راه دور، به فکر ایجاد اتاق آی سی یو یا سی سی یو باشید، شاید مناطق آزاد احیا شد.»
پیچ و خم دریافت مجوز فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد
در همین رابطه، رحمان سادات نجفی، رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی مناطق آزاد نیز در گفتگو با اقتصاد ۲۴ میگوید: ما خواستار برطرف کردن موانع کسب و کارها در مناطق آزاد هستیم.
بیشتر بخوانید: حاشیههای عبدالملکی ادامه دارد؛ انتصاب مهندس دامپروری به مدیریت منطقه آزاد مازندران
سادات نجفی به اشاره به مشکلات متعدد سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی در مناطق آزاد ادامه میدهد: مجوز فعالیتهای اقتصادی در مناطق آزاد با دشواری زیاد دریافت میشود، زیرا در حال حاضر اکثر فعالان در مناطق آزاد به خاطر شیوه نامههای مغایر با قانون و شیوه نامههای غلطی که در جریان است، نمیتوانند مجوز فعالیت اقتصادی خود را دریافت کنند.
بسیاری از مشاغل در مناطق آزاد معطل مجوزند
رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی مناطق آزاد با بیان اینکه توقع ما این است که فرایندهایی که مانع برای کسب و کار ایجاد میکند را رفع کنند، تصریح میکند: اگر موانع را رفع کنند، کسب و کار دیگر خود به خود راه میافتد.
سادات نجفی میافزاید: بخشهای دولتی که برای کسب و کار مانع ایجاد میکنند را باید برون سپاری کنند، در این صورت اگر بخش خصوصی خودش راه خودش را برود اتفاقات خوبی را میتوانیم شاهد باشیم. بسیاری از مشاغل به خاطر عدم صدور مجوز، معطل باقی ماندهاند. راه اندازی این تعداد شغل میتواند در آمار اشتغالزایی موثر بیفتد. به عبارت دیگر، وقتی این مجوزها صادر و موانع آن برطرف شود، آمار ایجاد شغل در سازمانهای مناطق آزاد تحت تاثیر قرار میگیرد و بالا میرود.
توسعه و رشد مناطق آزاد به خطر افتاد
رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی مناطق آزاد خطاب به دبیر شورای عالی مناطق آزاد میگوید: آقای عبدالملکی، حال سرمایه گذاران مناطق آزاد خوب نیست، آنها را دریابید. در لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، مادهای هست که در آن تمام معافیتها و مشوقهای مالیاتی مناطق آزاد از جمله ماده ۱۴۰ آن را از بین برده اند؛ این در حالی است که پیش از این سرمایه گذاریها در مناطق آزاد در ۲۰ سال ابتدایی از تاریخ مجوز بهره برداری بدون قید و شرط از مالیات معاف بودند؛ اما این قید به «زمان تاسیس منطقه» در لایحه جدید تغییر کرده، یعنی تمام مناطق آزاد جدید هم معافیت مالیاتی نخواهند داشت.
سادات نجفی تاکید میکند: اگر این لایحه در مجلس تصویب شود، به طور کل، جلوی توسعه و رشد مناطق آزاد گرفته میشود. آقای عبدالملکی! برای این مشکلات چارهای بیندیشید. آقای دبیر شورایعالی مناطق آزاد نمیخواهد اورژانس کسب و کار راه بیندازید، شما جلوی موانعی که دولت و مجلس برای توسعه مناطق آزاد ایجاد میکند را بگیرید. شما صیانت کنید که قانونی علیه مناطق آزاد تصویب نشود. کسب و کار خودش راه میافتد نیازی نیست کسی کاری برای آن انجام بدهد. شما به منظور رفع موانع کسب و کار، شیوه نامهها و مقرراتی که برای صدور مجوزها در مناطق آزاد ساری و جاری است را اصلاح کنید و اجازه دهید کسب و کار راه بیفتد.