اقتصاد۲۴- قیمت دلار امروز با رقم ۵۰ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد. این اسکناس در حالی طی بیش از ۱۰ روز گذشته در منطقهای مشخص نوسان داشته است که کارشناسان اقتصادی میگویند روند دلار یا با همین نوسانات خنثی در مدتی محدود پایدار است و یا افزایشی خواهد شد. آنها روند کاهشی و ماندگاری در کریدور ۴۰ هزار تومانی را در بازه بلندمدت برای دلار متصور نیستند.
از هفته گذشته جو بازار بیشتر خریدار بوده تا فروشنده؛ بسیاری از فعالان بازار ارز امیدی به برگشت قیمت دلار به کریدور پایینتر ندارند و معتقدند باید از این ارزپاشی بازارساز بهره ببرند. همچنین روز گذشته اتحادیه اروپا اعلام کرد که در چارچوب اقدامات خود برای مقابله با کمکهای ادعایی ایران به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، ۶ فرد و پنج شرکت ایرانی را تحریم کرده است.
در این بیانیه آمده این اقدامات تنبیهی افراد و نهادهایی را هدف قرار داده که در توسعه و تولید پهپادهای به کار رفته در حملات روسیه علیه اوکراین مشارکت دارند. با این وجود ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ادعای دخالت ایران در بحران اکراین را ادعایی واهی عنوان و شدیدا آن را محکوم کرد. باید در نظر داشت چنین اخباری در گذشته سیگنال صعودی، هر چند قطعی به بازار میداد، اما در روز جاری این موضوع اثری بر قیمت دلار نداشت.
دام جنگ، سد دلار را میشکند؟
در همین راستا سجاد بوربور، کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه اگر قیمت دلار تا پایان سال به کریدور ششم برسد، قیمت منصفانهای است، به تجارتنیوز گفت: «با وجود نقدینگی فعلی در هفت ماه گذشته و استاپ قیمت دلار در کریدور ۵۰ هزار تومان، به نظر میرسد کریدور ششم، قیمت کاملا منصفانهای برای دلار است. این در حالی است که قیمت و ارزش به هم چسبیده و در سالهای گذشته چنین رخدادی کمتر پیش آمده است.»
وی افزود: «متصور نیستیم که قیمت دلار پایینتر از ارقام فعلی بیاید، اما به خاطر شرایط فعلی اقتصادی، دلار در کانالهای بالاتر به سادگی امکان ظهور دارد.»
با توجه به تحریمهای جدید و جنگ اسرائیل و حماس به نظر میرسد از موضوع برجام فاصله زیادی گرفتهایم، این مساله چه تاثیری بر بازار ارز دارد؟ وی در پاسخ گفت: «وقتی از برجام خیلی دور شویم نفت را راحت نمیخرند. در حالت خوشبینانه اگر خرید نفت صورت گیرد راحت پول آن را نمیدهند و کسری بودجه کشور که الان مسالهساز شده، بیشتر خود را نشان میدهد. در نهایت پایه پولی رشد خواهد داشت.»
بوربور ادامه داد: «با توجه به رشد ۶۵ درصدی سپردههای دیداری و فراهم شدن سوخت لازم برای تورم، اگر مساله دخالت ایران در جنگ اخیر جدی شود، این سد میشکند و تورمی بیش از گذشته رخ خواهد داد. باید توجه داشت که احتمال وقوع چنین رخدادی کم نیست و نمیتوان آن را نادیده گرفت. اگر در دام چنین مسالهای بیفتیم دلار حتی بیش از کریدور ششم امکان صعود خواهد داشت.»
بازدارندگی مسکن برای افت دلار
این کارشناس اقتصادی در خصوص عدم امکان کاهش قیمت دلار توضیح داد: «در سال ۹۶ به طور میانگین قیمت مسکن در مناطق ۲۲ گانه تهران پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بوده و با قیمتهای فعلی، مسکن حدودا ۱۲ و نیم تا ۱۳ برابر شده است. با توجه به اینکه بانک مرکزی گزارشهای بازار مسکن را ارائه نمیدهد، ما نمیتوانیم گزارش دقیقی در این خصوص ارائه دهیم، اما با رکودی که در قیمت دلار وجود داشته مسکن افت نکرده است.»
بیشتر بخوانید: افزایش ادامهدار قیمت دلار در مرکز مبادله طلا و ارز
وی افزود: «دلار در سال ۹۶ چهار هزار تومان بوده و به گفته بانک مرکزی در این سال اسکناس آمریکایی ۱۲ برابر شد و به رقم ۴۸ هزار تومان رسید. این اسکناس به اندازه مسکن رشد کرده است. دلایل زیادی وجود دارد که مسکن نمیتواند افت کند؛ زیرا الان در بهای تمام شده است. یکی از دلایل افت ساخت و ساز مسکن نیز همین به صرفه نبودن تولید آن است.»
بوربور با تاکید بر اینکه بهای تمام شده مسکن اجازه افت آن را نمیدهد، خاطرنشان کرد: «اگر دلار خیلی افت کند، مسکن جلوی آن را میگیرد. زیرا صاحبان ملک، مسکن را میفروشند و دلار میخرند. فعال اقتصادی داراییهایش را چنج میکند و جلوی افت دلار گرفته میشود.»
وی با بیان اینکه دلار پایینی ندارد اظهار کرد: «در حال حاضر سرمایهگذاری روی کالای با پایه دلار ریسکی ایجاد نمیکند، اتفاقا جای امنی نیز هست. سال گذشته وقتی دلار ۲۵ هزار تومان شده بود به خاطر خوشبینیهای برجام روی کاغذ ارزش دلار ۳۶ هزار تومان بود و تا پایان سال میتوانست به ۴۲ تا ۴۳ هزار تومان هم برسد. آن زمان قیمت دلار حدودا هشت هزار تومان پایینتر از ارزشش بود. یعنی بسیار جذاب بود؛ اما الان کالای دلار بیس به قیمت است.»
ارزپاشی با تکیه بر مالیات ادامه دارد؟
گفتنیست امروز نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی با اکثریت آرا با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳مخالفت کردند. رئیس مجلس دلیل رد لایحه بودجه را کسری قابل توجه بودجه عنوان کرد و گفت: اینکه همه چیز را منوط به محل مالیات کنیم اشکالی است که باید مورد پیگیری قرار گیرد. به نظر میرسد برنامه دولت به جای هزینه از محل درآمدهای نفتی برای کسری بودجه به مالیات معطوف شده است و باید دید این موضوع چه تاثیری بر بازار ارز خواهد گذاشت.
گفتنیست امروز قیمت دلار در بازارهای همسایه روند یکدستی نداشت. قیمت دلار هرات کاهش ۳۰ تومانی داشت با قیمت ۵۰ هزار و ۱۴۰ تومان معامله شد. دلار سلیمانیه نوسان محدود ۱۰ تومانی داشت و با قیمت ۵۰ هزار و ۳۶۰ تومانی معامله شد. درهم امارات با رشد ۴۰ تومانی با قیمت ۱۳ هزار و ۸۳۰ تومان معامله شد.