تاریخ انتشار: ۰۹:۵۶ - ۲۲ آذر ۱۴۰۲

علل ناترازی گاز در کشور و عوامل تأثیرگذار در کاهش مصرف آن

سیده ناهید کریمی، دکتری مدیریت تکنولوژی

اقتصاد۲۴- اولین و مهمترین علت ناترازی گاز، بالا بودن یا افزایش بی‌رویه مصرف نسبت به رشد توسعه در حوزه تولید است. چه در حوزه صنعت و چه در حوزه مصرف خانگی، عملا بین رشد تولید و مصرف موازنه برقرار نیست و رشد مصرف نسبت به رشد تولید همیشه سرعت بیشتری دارد.

ما در حوزه تولید گاز درجا می‌زنیم و این بیشتر به خاطر محدویت منابع است. توسعه و نگهداشت نیاز به منابع مالی دارد. برای تولید نیاز به خرید ماشین با تکنولوژی جدید داریم و کمبود اعتبار باعث عدم نتیجه‌گیری می‌شود.

برای نگهداشت تولید، بعد از چند سال باید ماشین را تعمیر و نگهداری کرد و باز هم نیاز به منابع مالی داریم. نگهداشت تولید دوره زمانی تولید را افزایش می‌دهد. در حوزه توسعه گاز در دریا همه فاز‌ها توسعه پیدا کرده و عملا رو به اتمام است. در میادین خشکی تولید گاز شروع به تولید شده است، ولی به آن حجم دلخواه نمی‌رسد. شاید بتواند بخشی از ناترازی گاز را جبران کند.

تبدیل گاز به برق اصلا به صرفه نیست، زیرا در برق زیر ساخت نداریم. عمده نیروگاه‌های برق قدیمی هستند و راندمان پایین دارند و اگر گاز به برق تبدیل شود راندمان ۲۵ درصد است و ۷۵ درصد هدر می‌رود. انتقال، هزینه و خطر برق به مراتب از گاز کمتر است. جایگاه شارژ برای ماشین‌های برقی در کلانشهری همچون تهران خیلی محدود است.

برای بهبود مصرف گاز و کنترل ناترازی مشوق‌های وجود دارد؛ تعیین سقف مصرف برای واحد‌های مسکونی، اداری و تجاری خیلی تاثیر مثبتی در ناترازی گاز دارد. همچنین تشویق مردم به استفاده از درب و پنجره pvc باعث می‌شود درز در و پنجره خانه‌های قدیمی از بین برود.

استفاده مردم از پکیج به جای موتورخانه در کاهش مصرف گاز تأثیر بسزایی دارد. با استفاده از انرژی، سایت و پنل خورشیدی خیلی راحت می‌توان برق بسیاری از مناطق کشور را تأمین کرد.

در بسیاری از نقاط کشور با استفاده از باد غالب می‌شود برق تولید کرد و کمبود گاز را جبران نمود. همچنین ساخت و تولید برنامه‌های تلویزیونی نظیر آقای ایمنی باعث کاهش مصرف گاز در بین مردم می‌شود و جلوی افزایش بی رویه مصرف را می‌گیرد. با سیاست‌های تشویقی، مصرف گاز قابل کنترل است و مردم را می‌توان به سمت مصرف دیگر انرژی‌ها شیفت داد.

ارسال نظر