تاریخ انتشار: ۱۵:۳۳ - ۰۲ دی ۱۴۰۲

تغییر یکباره نرخ ارز ترجیحی برای تامین شیر خشک اطفال

رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد با انتقاد از تغییر یکباره نرخ ارز ترجیحی گفت: تامین ماده اولیه با نرخ جدید و پرداخت ما‌به‌التفاوت نرخ ارز جدید و قدیم برای هر محموله مواد اولیه که وارد کشور می‌شود شرکت‌های تولیدکننده شیرخشک را با بحران جدی نقدینگی رو به رو کرده است.

اقتصاد۲۴-هانی تحویل‌زاده، رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد گفت: بر اساس تصمیم سازمان غذا و دارو در ۳ هفته اخیر به یکباره نرخ ارز ترجیحی شیرخشک از ۴ هزار و ۲۰۰ تومان به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تغییر پیدا کرد که این موضوع منشا مشکلات جدی برای تولیدکنندگان است.

وی با اشاره به اینکه اکثر تولیدکنندگان شیرخشک موجودی بالایی در زمینه مواد اولیه ندارند، اظهار داشت: شرکت‌ها برای ادامه تولید نیازمند تهیه مواد اولیه هستند. در نتیجه ماده اولیه را باید با قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی بخرند که این تغییر صورت گرفته در نرخ ارز نیاز نقدینگی را ۷ برابر بیشتر نسبت به ماه گذشته می‌کند.

این فعال حوزه شیرخشک نوزاد افزود: هفته گذشته بانک مرکزی، طی بیانیه‌ای اعلام کرد شرکت‌ها پس از واردات مواد اولیه و ترخیص آن از گمرک تا ۲ ماه فرصت دارند که مابه‌التفاوت ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی را به خزانه دولت واریز کنند. خود این ابلاغیه یک بحران مالی برای شرکت‌های تولیدکننده شیرخشک به وجود می‌آورد.


بیشتر بخوانید:مشکل کمبود شیرخشک حل شد؟


وی تاکید کرد: به صورت عادی از زمان ترخیص ماده اولیه تا تولید شیرخشک و توزیع آن در شرکت‌های پخش و حضور محصول و بازگشت نقدینگی به شرکت‌ها حدود ۸ ماه زمان نیاز هست، اما بانک مرکزی به شرکت‌ها تنها ۲ ماه فرصت داده تا مابه‌التفاوت نرخ ارز را به آن‌ها بازگرداند.

وی تصریح کرد: واردات کمکی به حل مشکل کمبود شیرخشک در بازار نکرد، آنچه که بازار را از بحران نجات داد، همت تولیدکنندگان بود. هنوز هم بسیاری از محصولات وارداتی بعد سه ماه از وارد شدن به داخل کشور در مرحله آزمایش مانده‌اند و خبری از توزیع آن‌ها در بازار نیست.

وی با انتقاد از روند کند و مبهم تخصیص ارز عنوان کرد: روند تخصیص ارز در سازمان غذا و دارو به صورت شفاف انجام نمی‌شود و اقدامات مبهم و غیر قابل برنامه ریزی است. برای مثال مسئولین مربوطه در سازمان غذا و دارو عنوان می‌کردند که در تخصیص‌های مواد اولیه در سامانه جامع تجارت صفر دیده می‌شوند و مشکل دارد. عجیب اینکه این مسئله تا امروز هنوز حل نشده است.

رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد ادامه داد: سوال ما از سازمان غذا و دارو این است که در شرایطی که بحران کمبود شیرخشک در کشور یک مساله جدی بود و تولید کنندگان سعی در حل آن داشتند و دارند چرا یکباره نرخ ارز ترجیحی تغییر کرد تا مشکلی به مشکلات قبلی اضافه شود.

در حال حاضر اگر فکری برای تامین نقدینگی شرکت‌ها و زمان مناسب برای پرداخت مابه‌التفاوت ارزی نشود بازار بازهم دچار التهاب می‌شود.

تحویل‌زاده، تاکید کرد: پیشنهادات ما برای عدم تکرار کمبود شیرخشک در کشور این است که در گام اول فکری به حال تامین نقدینگی شرکت‌ها شود و در گام دوم زمان لازم برای پرداخت ما‌به‌التفاوت در نظر گرفته شود.

وی ادامه داد: برای جلوگیری از هرگونه بحران کمبود شیرخشک در بازار باید تامین فوری ارز انجام شود. درحالی که سازمان غذا و دارو تاکید دارد که هیچ مشکل ارزی برای واردات ماده اولیه شیرخشک وجود ندارد، اما تولیدکنندگان با مشکل تامین ارز رو به رو هستند.

وی در پایان با اشاره به مساله قیمت‌گذاری دستوری در بحث تولید شیرخشک، گفت: قیمت گذاری دستوری براساس نرخ ارز جدید باعث زیان‌دهی شرکت‌های تولیدی شده است سازمان غذا و دارو بدون گرفتن مدارک از شرکت‌های تولیدی اقدام به قیمت گذاری کرده که همین موضوع باعث زیان ده شدن تولید شیر خشک اطفال شده است.

منبع:اکونگار

ارسال نظر