به گزارش اقتصاد ۲۴، مدیریت ریسک یکی از مهمترین ابعاد سرمایهگذاری در بازارهای مالی است. در واقع هرگاه قرار است منابع مالی خود را به یک سیستم مالی نظیر بانک بسپاریم و یا در سیستمهای سرمایهگذاری مالی وارد کنیم، به صورت پیش فرض باید مدیریت ریسک را مدنظر قرار دهیم.
ریسک انواع مختلفی دارد، اما آن ریسکی که در لحظه ورود هر مشتری به بانک تا لحظه خروج پیرامون عملیات بانکی او مطرح است، ریسک اعتباری یا همان «نکول» است. اصطلاح نکول در بازارهای مالی به معنای ایفا نکردن تعهدات مالی توسط یکی از طرفین قرارداد است. به عبارت دیگر اگر یک طرف قرارداد، در موعد مقرر به هر علتی نتواند به تعهدات خود عمل کند، نکول کرده است. بررسی و توجه به ریسک نکول میتواند موسسات مالی را از ورشکستگی و زیانهای هنگفت نجات دهد. به عبارت دیگر ناکامی در پرداخت سود یا اصل بدهی (استقراض) در زمان مقرر شده را «نکول» مینامند.
ریسک اعتباری یکی از موضوعات مهمی است که از دهه ۹۰ میلادی، باعث نگرانی بانکداران شد و پس از بحرانهای مالی این دهه به سرمایهگذاران نیز منتقل شد، به همین منظور کمیته بال یا بازل در اروپا تشکیل شد و استانداردهایی را برای کاهش ریسک اعتباری یا همون نکول بانکها در نظر گرفت.
کمیته بال از کمیتههای فرعی بانک تسویه بینالمللی است که عالیترین نهاد بینالمللی درگیر با نظارت بانکی محسوب میشود. در حقیقت کمیته بال همکاری در زمینه نظارت بانکی از جمله ارائه رهنمودها و توصیههای نظارتی، ترغیب همگرایی در استفاده از استانداردها و شیوههای نظارت بانکی در کشورهای عضو و دیگر کشورهای علاقمند، با هدف تامین سلامت و ایمنی بخش بانکی تشکیل شد.
بیشتر بخوانید: بانک ملت سرآمد بانکهای سودده
برای شناخت و بررسی ریسک اعتباری یا نکول، از نسبت کفایت سرمایه استفاده میشود. نسبت کفایت سرمایه، یکی از مهمترین نسبتهای سنجش سلامت عملکرد و ثبات مالی مؤسسات مالی و بانکها است. بانکها باید سرمایه کافی برای پوشش دادن ریسک ناشی از فعالیتهای خود را داشته و مراقب باشند که آسیبهای وارده به سپردهگذاران منتقل نشود.
گفتنی است ﻧﺴﺒﺖ ﻛﻔﺎﻳﺖ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ، ﺣﺎﺻﻞ ﺗﻘﺴﻴﻢ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﭘﺎﻳﻪ ﺑﻪ ﻣﺠﻤﻮﻉ ﺩﺍﺭﺍییهای ﻣﻮﺯﻭﻥ ﺷﺪﻩ ﺑﻪ ﺿﺮﺍﻳﺐ ریسک ﺑﺮﺣﺴﺐ ﺩﺭﺻﺪ است.
آنچه از بررسی وضعیت کفایت سرمایه بانکهای ایرانی بهدست آمده، این است که تنها ۵ بانک از ۲۴ بانک داخلی ایران در سال ۱۴۰۱ توانستند نسبت کفایت سرمایه خود را به بالای ۸ برسانند و در استاندادرهای بال ۱ بگنجند. ۹ بانک دیگر با کفایت سرمایه زیر ۸، اما مثبت بودند. حال آنکه ۱۰ بانک، کفایت سرمایه منفی داشتند.
حال به بررسی وضعیت کفایت سرمایه بانک ملت، به عنوان یکی از ۶ بانک ایرانی میپردازیم که توانسته است استانداردهای بال ۱ از منظر کفایت سرمایه را پاس کند و به مشتریان خود این اطمینان را بدهد که خبری از ریسک اعتباری و یا نکول در این بانک نیست.
بانک ملت از سال ۱۳۹۸ توانست با پیشرفت چشمگیر در موضوع رشد کفایت سرمایه، روند رو به رشدی را آغاز کند و نسبت کفایت سرمایه خود را از ۵ درصد به ۸ درصد رساند.
این تعالی در سال ۱۴۰۱ نیز با جدیت بیشتری پیگیری شده و با توجه به دارایی موزون شده بر حسب ریسک و سرمایه این بانک، نسبت کفایت سرمایه بانک ملت در پایان سال مالی به عدد ۹/۲۶ درصد رسیده است. همانطور که در نمودار زیر قابل مشاهده است، وبملت در پایان ۱۴۰۱، نسبت به سال ماقبل، عددی حدودا ۱ درصد بالاتر را ثبت کرده است.
با افزایش سرمایه بانک ملت از ناحیه سود انباشته در هفته جاری و همچنین واگذاری ۷ درصد از سهام این بانک که روز دوشنبه هفته گذشته واگذار شد، کفایت سرمایه بانک ملت دو رقمی خواهد شد.