اقتصاد۲۴- نزاع و درگیری بر سر ۱۷۵ تومان که به قتل کارگر جایگاه سوخت در ورامین ختم شد! خبری است که به سرعت در شبکههای اجتماعی دست به دست شد و بسیاری را شوکه کرد.
نزاع گاهی با یک اختلاف نظر کوچک شروع میشود. البته برخی از روانشناسان و جامعهشناسان بر این باورند که گاهی این درگیریها پیشینه دارند. به عبارتی گاهی مشکلات اقتصادی، اجتماعی و... جمع شده و افراد با یک تلنگر فوران میکنند. درست جایی که به راحتی میتوانند مسئله را حل کنند، کارشان به نزاع و درگیری کشیده میشود.
افزایش آمار نزاع در سال ۱۴۰۱
بررسی دادههای سازمان پزشکی قانونی کشور و مرکز آمار ایران نشان از روند صعودی آمار نزاع در کشور میدهد. بنا بر دادههای سازمان پزشکی قانونی کشور، سال گذشته ۵۹۱ هزار و ۸۰۷ هزار نفر برای نزاع به این سازمان مراجعه کردهاند. ۳۹۸ هزار و ۹۵۸ نفر از آنها را مردان و ۱۹۲ هزار و ۸۴۹ نفر دیگر را زنان تشکیل دادند.
این در حالی است که سال ۱۴۰۰، آمار مراجعهکنندگان نزاع به سازمان پزشکی قانونی، ۵۸۶ هزار و ۲۸۳ نفر بود. به عبارتی سال گذشته تعداد مراجعهکنندگان نسبت به سال ۱۴۰۰ بیش از پنج هزار نفر افزایش یافت.
بیشتر بخوانید:سقوط جامعه ایران به پایینترین سطح نیازها
سال ۱۳۹۵ نیز آمار مراجعهکنندگان نزاع به سازمان پزشکی قانونی، ۵۴۷ هزار و ۲۱ نفر بود؛ بنابراین نزاع و درگیری طی هفت سال اخیر بیش از ۸ درصد افزایش داشت.
تناقض آمار نزاع سازمان پزشکی قانونی و مرکز آمار ایران
ناگفته نماند که این آمارها فقط در سازمان پزشکی قانونی ثبت شده است. در بسیاری از موارد نزاع و درگیری در سازمانهای دولتی ثبت رسمی نمیشود.
از سوی دیگر، مرکز آمار ایران، اما نزاعهای ثبتشده در کشور را بیشتر از سازمان پزشکی قانونی اعلام کرده است. این مرکز آمار نزاع فردی سال ۱۴۰۰ را ۶۱۵ هزار و ۳۸۷ نفر و آمار نزاع جمعی را ۶۸۱۸ نفر اعلام کرد.
۵ استان با بیشترین آمار نزاع
اما در کدام استانها بیشترین نزاع و درگیری ثبت رسمی شد؟ بررسی دادههای سازمان پزشکی قانونی کشور نشان میدهد که تهران بیشترین نزاع و درگیری را ثبت کرده است. سال گذشته ۱۰۳ هزار و ۹۰۴ نفر برای نزاع به پزشکی قانونی مراجعه کردند.
پس از تهران نیز خراسان رضوی بیشترین آمار نزاع را به خود اختصاص داده است. سال گذشته ۵۳ هزار و ۷۷ مورد نزاع برای این استان ثبت شد. اصفهان با ۴۲ هزار و ۲۰ نفر، آذربایجان شرقی با ۳۸ هزار و ۵۹۰ نفر و فارس با ۳۰ هزار و ۲۴ نفر در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
کمترین نزاع در کدام استانها ثبت شد؟
سال گذشته، استان ایلام با ۳۳۷۱ مراجعهکننده کمترین آمار نزاع را در سازمان پزشکی قانونی کشور ثبت کرد.
پس از ایلام نیز استانهای خراسان جنوبی با ۳۸۹۴ نفر، بوشهر با ۴۰۲۵ نفر، سمنان با ۵۲۳۵ نفر و کهگیلویه و بویراحمد با ۶۱۳۵ نفر در رتبههای بعدی کمترین آمار مراجعهکنندگان به سازمان پزشکی قانونی قرار گرفتند.
عصبانیترین استانها به روایت سازمان روانشناسی
سازمان نظام روانشناسی ایران، اما آمار نزاع را به نسبت جمعیت استانها بررسی کرده است. پیشتر تجارتنیوز در گزارشی به آمار عصبانیترین استانها بنا بر آمار اعلامی سازمان پزشکی قانونی پرداخت. علی فتحی آشتیانی، رئیس سازمان نظام روانشناسی در این مورد گفته بود که در سال ۱۴۰۰، عصبانیترین استانها به ترتیب اردبیل، آذربایجان شرقی، زنجان، همدان و خراسان شمالی رتبهبندی شدند.
فتحی آشتیانی گفته که حدود یک سوم جمعیت ایران با اختلالات روانشناسی مواجه هستند. آمارها نشان میدهد که وضعیت سلامت روان در کشور نیاز به رسیدگی بیشتر دارد.