اقتصاد۲۴- روز گذشته مرکز احراز و تایید صلاحیت وزارت اطلاعات، اسامی ۱۸ داوطلب «تایید صلاحیت شده» که نامزدی آنها در انتخابات اتاق ایران بلامانع است را اعلام کرد که نامهایی، چون محمدرضا بهرامن فعال معروف معدنی، محسن بهرامیارضاقدس چهرهای اقتصادی سیاسی با سابقه کار اجرایی در شهرداری مشهد، احد عظیمزاده فعال بزرگ صنعت فرش و ساخت و ساز و صمد حسنزاده به عنوان یکی از شانسهای ریاست اتاق ایران در آن دیده میشود.
هر چند ساعاتی پس از انتشار این اسامی، نامهای به تاریخ ۲۸ آذر ماه امسال در اختیار خبرگزاریها قرار گرفت که در آن، محمدرضا بهرامن از حضور در انتخابات ریاست اتاق ایران انصراف داده بود. البته نامه دیگری نیز به امضای بهرامن منتشر شده که وی از برگزاری جلسه هیات نمایندگان در تاریخ اول بهمن ماه امسال خبر داده و دستور جلسه آن را انتخاب رییس و عنداللزوم هیات رییسه عنوان کرده است. مشخص نیست چرا این عضو هیات رییسه اتاق ایران ابتدا زیر نامهای پرحاشیه و مورد اعتراض را مبنی بر برگزاری انتخابات در موعد یکم بهمن امسال امضا کرده و بعد از آن، از جمع کاندیداهای ریاست اتاق ایران کنار کشیده است.
تاریخ برگزاری انتخابات هیات رییسه اتاق ایران پیش از این مورد تایید حسین سلاحورزی نبود. اما گفته میشود که در این میان با فشار دولت، این تاریخ برای انتخابات تعیین شده است. در یک هفته گذشته، رییس اتاق ایران و تیم رسانهای وابسته به او کاملا در این باره سکوت اختیار کردند. نه خبری از مصاحبه بود و نه حتی سلاحورزی حاضر شد در جایی حضور یابد و به مناقشات به وجود آمده پاسخ دهد.
بیشتر بخوانید:اعلام اسامی داوطلبان تأیید صلاحیت شده انتخابات اتاق ایران
پیش از این، «سید حمید حسینی»، عضو اتاق بازرگانی ایران عنوان کرده بود که «برخی با روشهای ایذایی و تقابلی به دنبال ایجاد اخلال در روند انتخابات اتاق بازرگانی ایران هستند تا بتوانند برای ریاست سلاحورزی اقدامی انجام دهند؛ ولی آنها نمیتوانند کاری از پیش ببرند.»، اما دیروز دستور کار نشست فراکسیون تشکلهای اقتصادی اتاق ایران، انتخابات ریاست اتاق بود و سرانجام حسین سلاحورزی سکوت خود را پیرامون اتفاقات اخیر شکست. سلاحورزی در جریان این نشست در اظهاراتی کوتاه پیشنهاد کرد که «حضور پرشور و پررنگ در انتخابات شکل بگیرد» که به گفته وی «حتما خیر بخش خصوصی در آن است.» سلاحورزی با تاکید بر لزوم حفظ کیان اتاق ایران اظهار کرد: «به قصه پر غصه ریاست اتاق ایران همه اشراف دارید؛ آنچه باعث شد من و هیات رییسه اتاق ایران در طول همه ماهها به حضور در اتاق اصرار بورزیم، این بود که معتقد بودیم بر اساس قانون، اتاق ایران ارکانی دارد که همه این ارکان دارای صلاحیت، وظایف و ماموریتهایی هستند و هیچ کدام از این ارکان بر دیگری ارجحیتی در قانون ندارند و باید به وظایف خود عمل کنند.» او درخواست کرد که «هیچ کدام از ارکان اتاق به دنبال خلق صلاحیت جدید برای خود نباشند که بعدها همین مساله باعث بدعتی میشود.»
سلاحورزی اضافه کرد که «ما هم بر این عهد بودیم تا اینکه چهارشنبه گذشته متوجه شدیم برداشتهای ناصوابی از ایستادگی ما شده و به ناحق انگشت اتهامی سمت هیات رییسه رفته است. هیات رییسه در یک بررسی حقوقی تیم کارشناسی، به برداشت حقوقی رسید که به نامه چهار صفحهای رسید و در نشست قبلی هیات نمایندگان ارایه شد. هیات رییسه نظر تیم حقوقی را به شورای نظارت منعکس کرد.»
سلاحورزی تصریح کرد: «من ضمن قدردان بودن از حمایت هیات رییسه، اصرار به مقاومت از حقوق بخش خصوصی دارم و مقابل تصمیم هیات رییسه و هیات نمایندگان نمیایستم و به همکاری و تصمیم جمعی احترام میگذارم. سهشنبه هیات رییسه با وزیر و شورای عالی نظارت جلسه داشتند و برداشت این بود که موضوع خارج از اراده شورای عالی نظارت بر انتخابات است و خواسته رییسجمهور هم بوده؛ از اینرو هیات رییسه تصمیم گرفتند که در مورد برگزاری انتخابات نظر دیگری دهند. من هم پذیرفتهام. در طول این هفت ماه جز استدلال حقوقی و عمل به مر قانون چیز دیگری مدنظر ما نبوده است.»
او تصریح کرد: «ریشه اصلی مشکلات امروز اختلافنظر حقوقی با بخشی از بدنه دولت بود که برخی میخواستند به تقابل اتاق و نظام و تقابل بخش خصوصی با نظام و تقابل سلاحورزی با نظام تبدیل کنند؛ اما این اختلافنظر حقوقی بوده که هنوز هم وجود دارد. بیم و ترس ما از این بود که دایره دخالت دولتها در امور بخش خصوصی بیشتر شود و اگر حد یقفی بر آن نباشد، دامنه دخالتها تا کجا میرود.» سلاحورزی ادامه داد: «به صراحت در قانون گفته شده و هیچ شأنی جز هیات نمایندگان برای دخالت در اتاق ایران ندیده شده و اگر دخالتی صورت گرفته، نگرانی این است که عرفی شدن دخالتهای فراقانونی تعمیم پیدا کند به امورات دیگر. ما در ادامه میبینیم که هیچ شأن و صلاحیتی برای تعیین صلاحیت کرسیها در هیات نمایندگان اتاق به تشکلها داده نشده و از پیش تعیین شده که بخش عمدهای از حق رای تشکلها را سلب کنند.» او تاکید کرد: «اگر امروز جلوی این کار را نگیرند فردا در جزییترین مسائل فعالیت جاری به مشکل برمیخوریم.»
چه کسانی شانس ریاست اتاق را دارند؟
با انصراف محمدرضا بهرامن از فهرست کاندیداهای ریاست اتاق ایران، حالا نام ۱۷ نفر دیگر در این لیست دیده میشود، اما در میان کاندیداهای دیگر نام سه نفر بیش از همه شنیده میشود. این سه نفر صمد حسنزاده عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز، فرجالله معماری رییس اتاق بازرگانی سمنان و حسین پیرموذن رییس اتاق بازرگانی اردبیل هستند. صمد حسنزاده، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز و مدیرعامل گروه صنعتی کاشی تبریز است که خرداد ماه امسال توانست در کنار محمدرضا بهرامن، پیام باقری و قدیر قیافه به اتاق ایران راه یابد.
او که سابقه ریاست اتاق ایران را نیز در کارنامه خود دارد با مدرک فوق دیپلم در رشته بازرگانی خود را مهیای رقابت در انتخابات امروز میکند. حسین پیرموذن بیش از یک دهه است که در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن اردبیل حضور فعالی دارد و حتی در اتاق ایران نیز پیش از این خزانهدار بوده است. او از فعالان اقتصادی نسبتا جوان استان اردبیل محسوب میشود. فرجالله معماری، مدیرعامل گروه صنعتی آریا ترانسفو به عنوان بزرگترین شرکت تولید ترانسفورماتور در ایران و رییس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران است که همزمان ریاست اتاق سمنان را نیز در دست دارد.