تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد:

بورس از مهلکه افزایش نرخ گواهی سپرده گریخت؟/ دورنمای مثبت بورس با افزایش نرخ دلار نیمایی

در آخرین روز معاملاتی هفته دستورالعمل اخیر بانک مرکزی مبنی بر انتشار گواهی سپرده خاص با نرخ سود علی‌الحساب بانکی ۳۰ درصد سالانه به عنوان یک پالس منفی از سوی اهالی بازار سرمایه شناسایی شد؛ اما آن‌طور که «احمد اشتیاقی» کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: اثر این گواهی سپرده در بازار روز چهارشنبه تخلیه شد و دیگر نمی‌تواند روند منفی به بازار دهد. این عامل در کنار خوش‌بینی به رشد ارز چشم‎انداز مثبتی را به بازار سرمایه داده است.

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- بازار سرمایه در آخرین روز معاملاتی هفته، روند منفی خود را اگرچه با سرعت کمتر، اما همچنان پی گرفت. این ریزش‌ها که به دلیل اخبار سیاسی روز‌های گذشته شکل گرفته بود، سبب شد بورس از رشد دلار بی‌نصیب بماند. حالا، اما به نظر می‌رسد با فروکش کردن احتمال ورود ایران به جنگ، رشد دلار نیز روی خوشش را آهسته آهسته به بازار سرمایه نشان دهد و چشم انداز مثبتی در مورد آینده آن شکل بگیرد.

در روز چهارشنبه شاخص کل با کاهش ۳ هزار و ۳۵ واحدی که معادل ۰.۱۴ درصد این شاخص است، روبه‌رو شد. بر این اساس، شاخص کل در پایان معاملات روز چهارشنبه در سطح دو میلیون و ۱۰۷ هزار واحدی ایستاد. در این روز میانگین هم‌وزن هزار و ۶۹۸ واحد که معادل ۰.۲۳ درصد این شاخص است کاهش ارتفاع داد و به سطح ۷۳۲ هزار و ۷۱۵ واحدی رسید.

در آخرین روز معاملاتی هفته دستورالعمل اخیر بانک مرکزی مبنی بر انتشار گواهی سپرده خاص با نرخ سود علی‌الحساب بانکی ۳۰ درصد سالانه نیز پالس منفی دیگری از سوی اهالی بازار سرمایه شناسایی شد؛ اما آن‌طور که «احمد اشتیاقی» کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: اثر این گواهی سپرده در بازار روز چهارشنبه تخلیه شد و دیگر نمی‌تواند روند منفی به بازار سرمایه دهد. این عامل درکنار خوش‌بینی به رشد ارز چشم انداز مثبتی را به بازار داده است.

چرا نرخ سود ۳۰ درصدی دیگر تهدیدی برای بورس نیست؟

احمد اشتیاقی در توضیح روند بازار طی روز چهارشنبه معتقد است: بازار در این روز به واسطه حمایتی که در سهام‌های پربازدید و پرتراکنش شد، تقریبا خوب معامله شد و توانست از روند منفی جلوگیری کند. این معاملات طوری بود که برای روز شنبه بازار می‌تواند مثبت مورد معامله قرار بگیرد. چرا که روند منفی خود ناشی از تنش‌های سیاسی را در یک هفته گذشته طی کرده است.

او در ادامه می‌گوید: از سویی به نظر می‌رسد نرخ گواهی سپرده با نرخ ۳۰ درصدی هم که بازار مطرح کرده، طبق پذیره نویسی که در این لحظه از سوی اقتصاد نوین دارد انجام می‌شود، نرخ شکستش ۱۲ درصد است. قاعدتا چنین موضوعی دیگر نمی‌تواند روند منفی به بازار دهد.

به گفته وی در گذشته بازار در صندوق‌های با درآمد ثابت نیز داشتند حدود ۲۷ درصد آن هم بدون شکست ماهانه می‌دادند. پس بنابراین این موضوع نمی‌تواند خیل اثر منفی بگذارد و قبلا بازار به یک نوعی با این موصوع درگیر بوده و این نرخ‌ها را پذیرفته بوده است. از همین رو به نظرم اثر این گواهی سپرده در بازار امروز تخلیه شد.


بیشتر بخوانید: احتمال رشد شاخص بورس بعد از انتخابات مجلس/ چرا گزارش‌های ۹ ماهه تاثیری بر بورس نداشت؟


امید بازار سرمایه به نرخ دلار نیمایی

اشتیاقی با بیان این که خوش‌بینی بازار نیز به روند افزایش نرخ دلار نیمایی طی روز‌های آتی یک برگشتی را برای بازار به تدریج ایجاد خواهد کرد افزود: موضوع دلار نیمایی به نظر می‌رسد بسیار مهم است و بازار دارد به یقین می‌رسد که ادامه وضع موجود میسر نیست و قاعدتا بانک مرکزی برای این که بتواند منابع ارزی بهتری داشته باشد باید این را افزایش دهد. نرخ این دلار باید از ۴۰ هزار تومان عبور کند و این گپ فعلی بین دلار نیمایی و آزاد برای بازار قابل پذیرش نیست و از سوی دیگر در آن رانت و فساد‌های گسترده ممکن است ایجاد شود و همچنین تقاضای زیادی را برای دلار نیمایی زیر ۴۰ هزار تومانی ایجاد کند که بانک مرکزی را مجاب کند نرخ دلار نیمایی را افزایشی کند.

او ادامه داد: در حقیقت با توجه به این که کف دلار آزاد هم در یک برگشت قرار دارد وعدد ۵۰ هزار تومان کف معتبری است و اختلاف دلار نیمایی و ازاد هم نباید بیش از ۱۵ درصد باشد، دیگر کف دلار نیمایی را هم ما نمیتوانیم کمتر از ۴۴ هزار تومان لحاظ کنیم. پس باید تا انجا به سرعت دلار نیمایی افزایش پیدا کند و این خیلی می‌تواند برای افزایش سودآوری شرکت‌ها مفید باشد و قاعدتا می‌توانیم اقبالی برای بازار سهام داشته باشیم. به نطرم از این ناحیه بازار پتانسیل خیلی خوبی برای برگشت دارد.

پیش بینی بورس تا پایان سال

این کارشناس بازار سرمایه در پیش بینی بلندمدت تا پایان سال می‌گوید: در حال حاضر کف ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی کف معتبری است. اگرچه P/E متوسط بازار به زیر ابتدای سال ۹۸ رسیده است و تقریبا الان حول و حوش ۶.۲ است. اما به نظر می‌رسد سهام‌ها ارزنده است. تک تک سهام‌های بنیادی را هم اگر نگاه کنیم اکثرا P/E بازار بین ۴ تا ۵ است که این نقاط قدرتمند است. در این شرایط اگر بازاربتواند به آثار افزایش دلار نیمایی را بیشتر اطمینان خاطر پیدا کند و بداند احتمال افزایش آن از سوی بانک مرکزی وجود دارد، به نظرم می‌رسد بازار تا پایان سال روند افزایشی بگیرد و شاخص می‌تواند تا ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد برسد.

ارسال نظر