اقتصاد۲۴- به اینترتیب، شاخصکل مجددا سطح ۲میلیون و ۱۰۰هزارواحدی را از دست داد. معاملات روز دوشنبه بورس تهران بهقدری بیرمق بود که صنایع با ارزش بازار بالا، جایی در فهرست صنایع با بیشترین ارزش معاملات نداشتند و در این میان، دو صنعت سیمان و انبوهسازی به ترتیب با ثبت ارزش معاملات ۲۷۲ و ۲۳۳میلیاردتومانی، دو پله نخست صنایع با بیشترین ارزش معاملات را تصاحب کردند. به هر روی بازار سهام در مسیر نزولی به کاهش حرکت خود ادامهمیدهد و دامنه نزول در نمادهای مختلف در روز گذشته، بیش از روزهای ماقبل از آن بود.
در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخصکل بورس با کاهش ارتفاع ۰.۳۹درصدی همراه شد و نهایتا در سطح ۲میلیون و ۹۱هزارواحدی کار خود را به اتمام رساند. شدت عرضه بیشتر در نمادهای کوچک و باارزش بازار پایینتر در روز گذشته، موجبات افت بیشتر این گروه از نمادها را در قیاس با شاخصکل فراهم کرد و این شاخص در روز قبل، ۰.۶۸ از ارتفاع خود را از دست داد. در فرابورس نیز شاخص اصلی این بازار ۰.۸۴درصد افت را تجربه کرد تا در ۱۰ روز معاملاتی اخیر، ۸روز سرخ را تجربه کردهباشد. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز که شامل سهام و حقتقدم میشود، در روز گذشته رقم ۳هزار و ۹۹۵میلیارد تومان را ثبت کرد و همچنین ۲۵۲میلیارد تومان نقدینگی حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد.
بیشتر بخوانید: عرضه ۴۵ هزار تن فرآورده صادراتی در بورس انرژی
وضعیت عرضهاولیهها
در روز گذشته، معاملات نماد فنر که متعلق به شرکت پارسخزر است و در دهم بهمن ماه در بازار عرضهشده بود، صف خرید خود را از دست داد تا معاملات این نماد در دامنه متعادل تری پیگیری شود. نماد بیوتیک نیز که بهتازگی و در هجدهم بهمن ماه در فرابورس عرضه شده، برای دومین روز معاملاتی متوالی با صف خرید در سقف قیمتی کار خود را به اتمام رساند. از سوی دیگر فرابورس ایران، آگهی عرضه اولیه شرکت نشاسته و گلوکز آردینه با نماد آردینه را روانه سایت خود کرد که طبق جزئیات مندرج در این آگهی، سهام شرکت مذکور در روز چهارشنبه (۲۵ بهمن) در دو مرحله به سرمایهگذاران واجد شرایط (صندوقهای سرمایهگذاری سهامی و مختلط) و سرمایهگذاران حقیقی عرضه خواهد شد
وضعیت بازار
شرایط آشفته در حالی در بورس تهران حادث شده که قیمت دلار در روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۳ روز دوشنبه) در سطح ۵۵هزار و ۳۵۰تومان قرار داشت و دلار نسبت به میانگین سالانه خود رشد ۱۰درصدی را تجربه کردهاست. برخلاف این روند، بورس تهران در مدت مذکور با کاهش ارتفاع نیز همراه شدهاست. به کرات در گزارشهای قبلی «دنیایاقتصاد» در شمارههای مختلف به دلایل شکلگیری چنین روندی در تالار شیشهای اشاره شدهاست، اما آنچه در مقطع کنونی از بقیه عوامل تاثیرگذارتر بهنظر میرسد و در گزارش روز گذشته «دنیایاقتصاد» تحتعنوان سایه سیاستگذار پولی بر بورس نیز اشاره شد، اقدامات بانک مرکزی در راستای تحقق شعار سالاست که افزایش نرخهای بدونریسک را به ارمغان آورده و این موضوع بورس را در باتلاق رکود فرو برده است.
در گزارش مذکور اشاره شد که سرکوب دستمزدها برای جلوگیری از افزایش هزینههای تولید در بخش کارگری و ممانعت از افزایش کسری بودجه در بخش کارمندی، تلاش برای تثبیت نرخ ارز، کاهش نرخ رشد نقدینگی از طریق سیاست کنترل میزان وام دهی بانکها (کنترل ترازنامه) و پرهیز از شوکهای قیمتی از طریق تداوم تثبیت قیمت حاملهای انرژی و تخصیص ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی برای تامین کالاهای پایه، از جمله اقداماتی است که در سال جاری توسط بانک مرکزی در راستای کنترل تورم اجرایی شده و بازارها را در کمای معاملاتی فرو برده است.
البته اخیرا با توجه به ریسکهای ژئوپلیتیکی که در منطقه ظهور کرد، بازار ارز با نوساناتی مواجه شد، اما با رسیدن دلار به سطح تاریخی و مقاومتی در حوالی سقف تاریخی خود و افزایش عرضهها، شاخص ارزی به سمت مقادیر و کانالهای پایینتر متمایل شد. البته برخی از کارشناسان بازار چنین ادعا میکنند که بازار در اسفندماه به دلیل تامین نقدینگی شرکتهای حقوقی برای پرداختهای آخر سال تحتفشار فروش قرار گرفتهاست، اما بهنظر میرسد که نتوان به این موضوع وزن قابلتوجهی داد، چراکه پول در کلیت بازارها وجود دارد، اما به دلیل فقدان محرک در بورس از گسیل شدن به سمت بورس اجتناب میکند و نمیتوان به متغیرهای اینچنینی وزن معناداری داد.