تاریخ انتشار: ۰۹:۱۱ - ۰۴ اسفند ۱۴۰۲

تونل‌های حزب الله، کابوس اسرائیل/ تونل‌هایی که به مراتب پیچیده‌تر از تونل‌های حماس هستند

تونل‌های حزب‌الله «پیچیده‌تر و خطرناک‌تر» از تونل‌های حماس هستند، تا جایی که در هرگونه تهاجم اسرائیل منفجر کردن یکی از آن تونل‌ها (در لبنان) می‌تواند باعث «لرزش و رانش زمین» شود.

اقتصاد ۲۴- حزب‌الله لبنان صد‌ها کیلومتر تونل را در مدت ۳۰ سال در لبنان با استفاده از فناوری کره شمالی حفر کرده که عمق آن بین ۴۰ تا ۸۰ متر است.

تونل‌های حزب‌الله «پیچیده‌تر و خطرناک‌تر» از تونل‌های حماس هستند، تا جایی که در هرگونه تهاجم اسرائیل منفجر کردن یکی از آن تونل‌ها (در لبنان) می‌تواند باعث «لرزش و رانش زمین» شود.

حزب‌الله حفر این تونل‌ها را در دهه ۱۹۸۰ آغاز کرد و این موضوع در اواخر دهه ۱۹۹۰ سرعت گرفت تا برای هرگونه عملیات در داخل خاک لبنان آماده شود.

اسرائیل «پس از حملات ۷ اکتبر در مناطق مرزی جنوب لبنان از بمب‌های فسفر سفید برای سوزاندن گیاهان و آشکارسازی ورودی تونل‌ها استفاده کرده و ۱۲ دهانه تونل از این نوع قبلا تخریب شده است.»

یک منبع نظامی در تل آویو می‌گوید: ارتش از آشکارساز‌های حرکتی و فیبر‌های نوری متصل به شبکه نسل چهارم به همراه ربات‌ها، پهپاد‌ها و سایر منابع اطلاعاتی برای نقشه‌برداری از شبکه تونل استفاده می‌کند.

اولیویه باسو، ژنرال سابق ارتش اسرائیل که در جنوب لبنان کار می‌کرد، به این روزنامه گفت: «اولین تونل‌ها توسط گروه‌های فلسطینی در دهه ۱۹۶۰ ساخته شد، قبل از اینکه حزب الله آن‌ها را در دهه ۱۹۸۰ و اواخر دهه ۱۹۹۰ گسترش دهد. این تونل‌ها عمدتاً در پی جنگ سال ۲۰۰۶ به عنوان بخشی از تلاش حزب الله برای ارائه ابزار دفاعی در برابر هرگونه عملیات زمینی اسرائیل توسعه یافتند.»

به گفته او تخمین زده می‌شود که برخی از تونل‌ها «بسیار باریک و برای تردد افراد به حریم اسرائیل» و برخی دیگر «عریض‌تر و برای موشک‌های بالستیک ایران مانند (فاتح ۱۱۰) طراحی شده‌اند».


بیشتر بخوانید: حمله حزب‌الله لبنان به پایگاه اسرائیل


مرکز تحقیقات «آلما» اسرائیل نیز در گزارشی در سال ۲۰۲۴ به وجود «تونل‌های مملو از مواد منفجره حفر شده در زیر نقاط استراتژیک اشاره کرد که دست نخورده هستند و چندین سال است که مورد استفاده قرار نگرفته‌اند». این منبع افزود: «هر گونه انفجار در آن تونل‌ها می‌تواند باعث لرزش و رانش زمین شود، تاکتیکی که قبلا در طول جنگ جهانی اول استفاده می‌شد.»

در سال ۲۰۱۸، رژیم صهیونیستی از کشف یک سری تونل از جنوب لبنان به سمت خاک خود خبر داد و خاطرنشان کرد که یکی از آن‌ها در عمق ۵۵ متری حفر شده است و «طولانی‌ترین و مجهزترین» از ۶ تونل کشف شده است.

یونیفل، نیروی موقت سازمان ملل متحد که در جنوب لبنان فعالیت می‌کند، تأکید کرد که این تونل از مرز عبور می‌کند و «نقض» قطعنامه بین المللی ۱۷۰۱ است.

از میان شش تونل که ارتش رژیم صهیونیستی کشف آن‌ها را اعلام کرد، یونیفیل در آن زمان وجود ۵ تونل در نزدیکی خط آبی در شمال رژیم صهیونیستی را تأیید کرد و مشخص شد که ۳ تونل از آن‌ها از خط آبی عبور می‌کنند.

در دسامبر ۲۰۱۸، رژیم صهیونیستی عملیاتی را برای شناسایی و انهدام تونل‌ها به نام «سپر شمالی» آغاز کرد که بر اساس آن، تخریب شش تونل را تأیید کرد.

باسو در ادامه سخنان خود به روزنامه گفت که مقامات لبنانی وجود این تونل‌ها را تکذیب می‌کنند و افزود که بخش بزرگ‌تر این تونل‌ها در زیر مزارع و کارخانه‌های خصوصی قرار دارد و اجازه ورود تجهیزات سنگین حفاری بدون جلب توجه ناخواسته را می‌دهد.

او مدعی شد که حزب‌الله «زمین‌هایی را خریداری می‌کند تا بعداً آن‌ها را به چیزی که به آن ذخیره‌گاه طبیعی می‌گویند تبدیل کند. آن‌ها ممکن است اردوگاه‌های آموزشی، انبار‌های اسلحه یا راهرو‌هایی منتهی به تونل‌ها در آنجا ایجاد کرده باشند.»

هفته گذشته، سخنگوی رسمی یونیفل هشدار داد که «تغییر نگران کننده‌ای در روز‌های اخیر» در پس زمینه بمباران متقابل بین ارتش رژیم صهیونیستی و نیرو‌های حزب الله لبنان از ۸ اکتبر رخ داده است.

«آندریا تننتی» در بیانیه‌های مطبوعاتی گفت: طی چند روز گذشته شاهد تغییر نگران‌کننده‌ای در تبادل آتش از جمله هدف قرار دادن مناطق دور از خط آبی بودیم که لبنان و اسرائیل را از هم جدا می‌کند و توسط سازمان ملل ایجاد شده است.

وی ادامه داد: تلفات و جراحاتی که شاهد آن بوده‌ایم مایه نگرانی عمیق است و از همه طرف‌های ذی‌ربط می‌خواهیم برای جلوگیری از تشدید بیشتر درگیری‌ها را فوراً متوقف کنند.

به گفته مقامات، تشدید تنش باعث شد که بیش از ۸۰ هزار اسرائیلی خانه‌های خود را در منطقه شمالی ترک کنند و به گفته سازمان ملل بیش از ۸۷ هزار نفر در جنوب لبنان آواره شدند.

منبع: دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر