اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: موتورسیکلت وسیله نقلیهای منحصر به فرد است که برای همه مناسب نیست. برای اینکه بدانید چه موتوری برای شما مناسب است، باید نحوه استفاده از موتورسیکلت، سطح تجربه و دلایل استفاده از آن را در نظر بگیرید. برای خرید موتورسیکلت فاکتورهای زیادی باید در نظر بگیرید. با گشتوگذار در بازار خریدوفروش موتورسیکلتها با این نکته مواجه خواهید شد که عرضه انواع مختلف موتورسیکلت از حداقل قیمت تا حداکثر قیمت را شامل میشود؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم قبل از خرید موتور سیکلت، مطلب زیر را با دقت مطالعه کنید.
نکات مهم در هنگام خرید موتورسیکلت صفر
متاسفانه در کشور ما موتورسیکلت از وسایل نقلیهای است که افراد قبل از خرید به پیش نیازهای استفاده از آن توجهی نمیکنند؛ در حالی که فراهم نکردن این پیش نیازها میتواند سلامتی شما را به شدت تحت تاثیر قرار بدهد. این پیش نیازها شامل:
شناخت انواع موتورسیکلت
مهمترین نکته در راهنمای خرید موتورسیکلت شناخت انواع آن است. هر کدام از این موتورها برای افراد مختلفی مناسب هستند و کارایی متفاوتی دارند. انواع موتور سیکلت موجود در بازار عبارتند از:
۱- موتور مسابقهای: موتور مسابقهای یا (Sport Bike) نوعی از موتورسیکلت است که سرعت، قدرت، شتاب، قدرت ترمز گیری و قدرت مانور بالایی دارند. این موتورها معمولاً به صورت تک سرنشین ساخته میشوند و تنها تعداد معدودی از آنها دو سرنشین هستند. حجم و قدرت موتور در این نوع موتورها بسیار متفاوت است و از ۱۲۵ سی سی تا ۱۳۰۰ سی سی است.
۲- موتور استاندارد شهری: موتور استاندارد شهری یکی دیگر از انواع موتورهایی است که باید در راهنمای خرید موتور سیکلت به آن اشاره کرد. بسیاری از کسانی که میخواهند اولین موتور خود را خریداری کنند، معمولاً به سراغ مدلهایی میروند که در این نوع وجود دارد. این موتورها مدلی ساده دارند و رانندگی با آنها ساده و از مهمترین مشخصههای آن راحتی آن است. این موتورها در حجم و قدرت متفاوتی ساخته میشوند که مشهورترین آنها ۱۲۵ سی سی است.
۳- موتور کراس: موتور کراس را باید یکی از انواع موتورسیکلتهای فراجادهای دانست که بیشتر از آن برای رفتن به کوهستان، پرشهای بند از تپهها و انجام حرکات نمایشی استفاده میشود. این موتور سیکلتها به این دلیل که برای این مصارف طراحی شده اند امکانات و تجهیزات مناسب برای تردد شهری را ندارند. پیشرانه این موتورها معمولاً از ۱۲۵ تا ۵۰۰ سی سی حجم دارند.
۴- موتور رالی: موتور رالی یک نوع دیگر از انواع موتورسیکلت است. باک بزرگ و قابلیت راندن در جادههای هموار و ناهموار و از مهمترین مشخصات فنی آنهاست. این موتورها بر خلاف موتورهای کراس از تجهیزات جانبی مانند سیستم روشنایی، کیلومتر شمار، راهنما و بوق برخوردار هستند.
۵- موتور کروز: موتور کروز که نام دیگر آن موتور تفریحی است، نوع دیگری از انواع موتورسیکلت است. این نوع موتورسیکلتها ظاهر متفاوتی دارند. فاصله میان دو چرخ آنها زیاد، ارتفاع زین کم و دستگیره بلند را باید از مهمترین مشخصههای ظاهری موتورهای کروز دانست. همچنین حجم موتور، موتورهای کروز ۲۵۰ سی سی است و وزن آنها از ۱۳۵ تا ۳۶۰ کیلوگرم متغیر است.
۶- موتور مسافرتی: موتورهای مسافرتی را باید موتورهایی که از ترکیب موتورهای مسابقهای و کروز ساخته شده دانست. این موتورها قدرت، سرعت و راحتی را به صورت یکجا دارند و میتوان از آنها برای پیمودن مسافتهای طولانی چند صد کیلومتری به راحتی استفاده کرد. شاید تنها نکته منفی این موتور سیکلتها وزن بالا و بیشتر از ۳۵۰ کیلوگرمی آنها باشد. موتورهای این مدل از موتور سیکلت بین ۷۵۰ تا ۱۶۰۰ سی سی است.
۷- موتور اسکوتر: موتور اسکوتر را باید یکی دیگر از انواع موتورسیکلت دانست که از آنها برای پیمودن مسافتهای کوتاه درون شهری و روی جادههای صاف استفاده میشود. موتور آنها معمولاً نزدیک چرخ عقب است و حجم موتور آنها کمتر از ۲۰۰ سی سی است.
مولفههای کلیدی در زمان خرید موتورسیکلت
از مهمترین ویژگیهای یک موتور مناسب که باید در راهنمای خرید موتورسیکلت به آن اشاره شود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• کلاس و ظاهر: تعداد زیادی از کلاسبندی موتورسیکلت در بازار وجود دارد، اما احتمالاً شما برای کاربری شهری به دنبال خرید موتور خشک هستید پس باید بین دو دسته استریتنیکد اسپرت و اسکوترکاب مدلی را انتخاب کنید. اسکوترها موتورهایی با دنده و کلاچ اتومات هستید، ولی کلاس کاب تنها کلاچ اتومات دارد. استریت و نیکد کاملاً دستی هستند، ولی طراحی نیکد نسبت به استریت تهاجمی و اسپرتتر است. این مورد کاملاً سلیقهای است.
• قابلیتهای فنی: این مورد یکی از نکات بسیار مهم است و باید به مواردی همچون نوع انجین؛ حجم سیلندر؛ تعداد دنده؛ نوع چراغها توجه ویژه کنید. الزاماً موتوری که حجم سیلندر بیشتر دارد بهتر نیست! برای مثال حجم سیلندر بیشتر یعنی مصرف سوخت بالاتر است. باید توجه کنید دنبال شتاب و سرعت هستید یا سبکی و راحتی در استفاده از آن.
• قیمت و نوسانات بازار: خرید کردن در بازار پرنوسان این روزهای ایران یکی از دغدغههای اصلی خریداران موتورسیکلت است. این مورد که چه زمان موتورسیکلت خود را بخرید که بعداً پشیمان نشوید و پول شما به هدر نرود و به موقع نخریدید و یا اینکه ضرر نکنید، اهمیت بسیار زیادی دارد. میتوانید برای جلوگیری از افت قیمت به دنبال خرید موتور کارکرده باشید، اما باید عواقب اینکار را بپذیرید، زیرا ممکن است موتور به طرز درست استفاده نشده باشد.
• گارانتی و خدمات پس از فروش: هنگام خرید موتورسیکلت حتماً شرکتی که از آن خرید میکنید باید معتبر باشد. معمولاً فروشنده نقشی در خدمات پس از فروش ندارد و باید به شرکت وارد و تولیدکنده موتور توجه کنید و همچنین از فروشنده بخواهید گارانتی و ضمانتنامه معتبر به شما ارائه کند که اگر کالای خریداری شده مشکلی داشت آن را تعویض کرده و یا پس بگیرند.
• سند سفید موتور: یکی از اصلیترین ارکان سند عادی امضای آن توسط شخص است. امضای سند معمولا ذیل سند و در خود سند درج میشود و در مفهوم سنتی، امضا به معنای هر گونه علامت انحصاری و شخصی است که زیر نوشته ترسیم و گذاشته میشود و دلالت بر هویت امضا کننده دارد؛ بنابراین امضای سند میتواند به وسیله دست در سند ترسیم شده و با به وسیله دیگری نقش بسته و یا اینکه مهر یا اثر انگشت باشد. به این ترتیب واضح است که امضای سند به معنای آگاهی از مفاد سند و تایید و پذیرفتن سند است؛ بنابراین طبیعی و منطقی است که پس از تنظیم مفاد سند، سند به امضای شخص برسد. اما گاهی سند، پیش از تنظیم، به امضای شخص میرسد که به آن سند سفید امضاء میگویند.
• مراحل صدور و پیگیری سند: برای صدور سند موتورسیکلت ابتدا سه برگ سند شرکت سازنده موتورسیکلت توسط نمایندگی فروش پر میشود. نماینده شرکت، این برگهها را با مدارک خریدار به مراکز شمارهگذاری موتورسیکلت، تحویل میدهد. سپس مشخصات مالک در سیستم شمارهگذاری پلیس راهور ناجا ثبت میشود. بعد از آن برای خریدار، سند صادر خواهد شد. نمایندگی این سند –برگ سبز- را به مالک تحویل میدهد. سند مالکیت موتورسیکلت معمولاً ۲۰ روز صادر شده است. بعد از ۱۰ روز الی ۲ ماه نیز کارت سوخت و کارت موتورسیکلت از طریق پست به آدرس مالک فرستاده میشود.
احراز سکونت تهران برای متولدین شهرستان
در صورتیکه متولد شهرستان هستید، اما اکنون در تهران سکونت دارید، لازم است یکی از مدارک زیر هم ارائه بدهید:
• مدارک بالا به همراه کپی برابر با اصل
• اصل اجارهنامه هولوگرامدار یا مبایعهنامه کپی برابر اصل
• اصل اجارهنامه دستی همراه با یکی از قبوض (آب، برق یا گاز)
• کپی برابر اصل سند مالکیت تکبرگی (پشت و رو) یا کپی برابر اصل سند مالکیت دفترچهای همراه با یکی از قبوض
• اصل دفترچه تامین اجتماعی همراه با یکی از قبوض (آب، برق یا گاز)
• اگر سند یا اجارهنامه به نام پدر و مادر یا همسر خریدار باشد، کپی شناسنامه و کارت ملی آنها (صفحه اول و دوم)
• نامه اشتغال به کار ارگانهای دولتی و رسمی همراه با آدرس سکونت در تهران همراه با کدپستی
• گواهی اشتغال به تحصیل فرزند از محل تحصیل فرزند همراه با آدرس سکونت در تهران به همراه کدپستی
• اصل جواز کسب همراه با یکی از قبوض (مصرف مسکونی یا خانگی)
نحوه دریافت سند سبز راهور از شرکت
نحوه دریافت سند مالکیت موتورسیکلت از شرکت به شرایط خرید شما بستگی دارد:
• خرید نقدی: حضور مالک همراه با کارت شناسایی الزامی است.
• خرید اقساطی: تا تسویه کامل اقساط سند مالکیت نزد شرکت باقی میماند.