تاریخ انتشار: ۰۹:۵۵ - ۰۷ اسفند ۱۴۰۲

ایران سی‌وهشتمین شریک تجاری چین!

براساس داده‌های گمرک چین، حجم تجارت این کشور در سال ۲۰۲۳ حدود ۵ هزار و ۹۳۷ میلیارد دلار بوده که از این مقدار حدود ۳ هزار و ۳۸۰ میلیارد دلار صادرات این کشور و ۲ هزار و ۵۵۷ میلیارد دلار نیز واردات چینی‌ها بوده است.

اقتصاد۲۴- گرچه طی سال ۲۰۲۳ مجموع تجارت این کشور کاهش پنج درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲ دارد، اما رقم تجارت این کشور یک سر و گردن بالاتر از قبل شیوع کروناست. اقتصاددانان می‌گویند مجموعه‌ای از علائم مثبت وجود دارد که نشان می‌دهد دومین اقتصاد بزرگ جهان علی‌رغم منابع متعدد فشار‌های داخلی و خارجی، در حال تثبیت رشد اقتصادی است. به گفته آنان، این داده‌ها تصویری جامع از چگونگی غلبه چینی‌ها بر سختی‌ها - از تقاضای ضعیف خارجی تا افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی در طول سال ارائه می‌دهد و توانسته از رکود سه ماهه سوم سال ۲۰۲۳ به سلامت عبور کند.

به اعتقاد تحلیلگران، بازار جهانی اعتماد بیشتری نسبت به چشم‌انداز تجاری مثبت چین در سال ۲۰۲۴ دارد؛ چراکه داده‌های باثبات سال گذشته نشان می‌دهد محرک‌های صادرات جدید به رهبری فناوری‌های پیشرفته و انرژی‌های جدید جای پای خود را به دست آورده‌اند و تلاش‌های قاطع تجار چینی برای تنوع بخشیدن به مقاصد صادراتی با موفقیت انجام می‌شود.

اقتصاددانان چینی پیش‌بینی کرده‌اند در پشت تجارت پایدار، تولید ناخالص داخلی این کشور در سال جاری به ۵.۳ تا ۵.۵ درصد خواهد رسید. آن‌ها خاطرنشان کرده‌اند چین با عبور از رقابت منفی آمریکا و کشور‌های غربی آماده است جایگاه خود را به‌عنوان برترین کشور تجاری جهان برای هفت سال متوالی حفظ کند و نقش این کشور در زنجیره تامین جهانی به وضعیت بی‌نظیری خواهد رسید و آن را به ستون فقرات غیرقابل جایگزینی اقتصاد جهانی تبدیل خواهد کرد.

براساس داده‌های گمرک چین، حجم تجارت این کشور در سال ۲۰۲۳ حدود ۵ هزار و ۹۳۷ میلیارد دلار بوده که از این مقدار حدود ۳ هزار و ۳۸۰ میلیارد دلار صادرات این کشور و ۲ هزار و ۵۵۷ میلیارد دلار نیز واردات چینی‌ها بوده است. طی سال ۲۰۲۳ مجموع تجارت این کشور کاهش ۵ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ داشته و این میزان برای صادرات ۴.۶ درصد کاهش و برای واردات نیز ۵ درصد بوده است.

با وجود کاهش ۵ درصدی صادرات چین در سال ۲۰۲۳، اما هنوز رقم سال ۲۰۲۳ پس از سال ۲۰۲۲ رکورددار صادرات چینی‌هاست، به طوری‌که تا قبل از آن بالاترین صادرات مربوط به سال ۲۰۲۱ با ۳ هزار و ۳۶۴ میلیارد دلار و در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۱۹ و قبل از آن نیز بالاترین مقدار حدود ۲ هزار و ۵۹۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ و ۲ هزار و ۴۹۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ بوده است.

آمار‌ها نشان می‌دهد پس از شیوع کرونا حجم صادرات این کشور رشد قابل توجهی داشته و تغییرات آن چشمگیر بوده است.


بیشتر بخوانید:راه بسته است؛ باخت دوباره ترانزیت ایران به ترکیه


در بخش واردات نیز، حجم واردات این کشور در سال ۲۰۲۳ درحالی به ۲ هزار و ۵۵۷ میلیارد دلار رسیده که این مقدار در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۱ به ترتیب ۲۷۱۶ و ۲۶۸۸ میلیارد دلار بوده است. همچون صادرات، گرچه واردات چین در دو سال اخیر کاهش داشته، اما همچنان پس از سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۱ با اختلاف قابل‌توجهی نسبت به سال‌های قبل از خود بالاترین مقدار واردات این کشور است.

بررسی روند صادرات این کشور با رشد عجیب ۷.۷ برابری از ۴۳۸ میلیارد دلا در سال ۲۰۰۳ به ۳۳۸۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ رسیده است. در همین مدت واردات چین نیز با رشد ۶.۲ برابری از ۴۱۳ میلیارد دلار به ۲۵۵۷ میلیارد دلار رسیده است.

منبع: روزنامه فرهیختگان
ارسال نظر