اقتصاد ۲۴- بورس در سال ۱۴۰۲ با فراز و نشیب بسیاری همراه بود و در نهایت نیز با افزایش ارتفاع ناچیزی به کار خود خاتمه داد؛ اما آیا در سال ۱۴۰۳ با وجود آغاز سبز بورس در روزهای ابتدایی سال میتوانیم انتظار رکوردشکنی شاخص کل را داشته باشیم؟
عقب ماندگی پی در پی بورس از بازارهای موازی
علی عباسیان، کارشناس بازار سرمایه در همین رابطه در گفتگو با اقتصاد۲۴ با بیان اینکه بورس در سال ۱۴۰۲ تنها یک گام صعودی داشت، گفت: تنها گام صعودی بورس در سال ۱۴۰۲ در ابتدای سال بود.
وی با بیان اینکه در اواسط و اواخر سال ۱۴۰۲ با وجود پیش بینیهای کارشناسان هیچ صعودی در بورس نداشتیم، ادامه داد: بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ کاملا رکودی و نسبت به بازارهای موازی عقب ماند. این در حالی است که بازارهای موازی همچون مسکن، طلا و... با توجه به تورم و نرخ ارز رکوردشکنی کردند؛ اما بورس همچنان بازدهی کمی داشت.
فنر بورس فشرده شد
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در سالهای اخیر ما شاهد بیش از یک گام صعودی در بورس بودیم، گفت: معمولا در طول یک سال در بورس دو گام صعودی را داشتیم؛ بنابراین به نظر میرسد این فنر فشردهتر شده و امسال میتوانیم عقب ماندگی سال قبل را جبران کنیم.
عباسیان با اشاره به رشد سهام صنایع دلاری با توجه به افزایش نرخ ارز، گفت: صنایع دلاری در سال ۱۴۰۳ میتوانند پیشران و لیدر بازار باشند و کلیت بازار سرمایه را مثبت کنند.
وی در مورد پیش بینی بورس در سال ۱۴۰۳ نیز گفت: به نظر میرسد در سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ حداقل یک گام صعودی قابل توجه را داشته باشیم.
متهم ریزش بورس
این کارشناس بازار سرمایه، بزرگترین مانع رشد بورس در سال ۱۴۰۲ را دخالتهای نابهجای سیاستگذار دانست و به اقتصاد ۲۴ گفت: دخالتهای سیاستگذار ریسکهای سیستماتیک را به شدت بالا میبرد؛ بنابراین در کنار ریسکهایی مثل ریسک نرخ ارز، نرخ بهره، جنگ و... ریسک تصمیم گیری سیاستگذار هم اضافه و مانع رشد بورس شد.
بیشتر بخوانید: رمزگشایی از ریزش بورس در سال ۱۴۰۲/ منتظر رکوردشکنی شاخص کل در سال جدید باشید
عباسیان افزود: گاهی خبر جنگ بر بورس آنچنان تاثیری نداشت که خبر قیمت گذاری دستوری بازار سرمایه را متاثر میکرد.
عشقی ضعیفترین عملکرد را در بین روسای سازمان بورس دارد
این کارشناس بازار سرمایه در مورد عملکرد سازمان بورس در سال گذشته گفت: به نظر میرسد ریاست کنونی سازمان بورس ضعیفترین عملکرد را در میان تمامی ریاستهای سازمان داشته است، زیرا هیچ اثری از اقدامات رئیس سازمان بورس نمیبینیم.
عباسیان ادامه داد: عملا بود و نبود رئیس سازمان بورس فرقی نمیکند و چه بسا نبودش بهتر از بودنش باشد. تنها میبینیم که زمانی که اعتراضات به بورس شدت گرفته، جلساتی برای کاهش اعتراضات برگزار شده و دوباره «همان آش و همان کاسه!»
بورس موتور محرک اقتصاد است
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، بورس در برنامه هفتم توسعه توسط دولت نیز به کل نادیده گرفته شده است. برنامه هفتم توسعه تنها برنامهای است که در آن تنها یک بار به بازار سرمایه اشاره شده و آن هم به عنوان قُلک و تامین سرمایه بوده؛ با وجود اینکه در برنامههای ششم توسعه بندهایی داشتیم که در آن به افزایش سیستمهای مالی، افزایش ابزارهای مالی، شناسایی ابزارهای مالی نوین و اشاره شده بود؛ اما در برنامه هفتم توسعه به هیچ عنوان به این موارد اشاره نشده و صرفا بورس به عنوان یکی از راههای تامین مالی برنامه هفتم معرفی شده است؛ بنابراین در این برنامه هیچ اشارهای به بورس نشده و بزرگترین ایرادی که به این دولت وارد است همین نکته است.
عباسیان خاطرنشان کرد: توصیه من به سیاست گذار، تغییر نگاه به بورس به عنوان موتور محرک اقتصاد است. نگاه اخیر سیاستگذار به بورس به عنوان عامل تورم به کل اشتباه است و باید تغییر کند.