اقتصاد۲۴-قیمت نفت وستتگزاس اینترمدیت امریکا نیز به ۸۶ دلار به ازای هر بشکه رسیده است. قیمت کنونی نفت از اکتبر سال گذشته میلادی تاکنون بی سابقه بوده و تحلیلگران این اتفاق را به چگونگی پاسخ ایران به تهدیدهای اخیر اسراییل نسبت میدهند. مذاکرات جاری بین اسراییل و حماس، در میان پسزمینهای از خصومتها، هیچ پیشرفت قابلتوجهی به همراه نداشته است. علاوه بر این، احتمال اقدام تلافیجویانه ایران در پی حمله اسراییل به سفارت این کشور در سوریه، به ریسک ژئوپلیتیکی در بازار نفت میافزاید.
به نوشته بلومبرگ، رشد قیمت نفت در حالی ادامه دارد که معاملهگران چگونگی پاسخ احتمالی تهران به حمله اخیر اسراییل به کنسولگری ایران در دمشق را زیر نظر دارند. یکی از کارشناسان به بلومبرگ اعلام کرده: «پاسخ ایران به اسراییل احتمالا باعث میشود روند مثبت و رو به بالا در قیمت نفت خام در زمان حاضر حفظ شود، اما در صورتی که از تنشهای ژئوپولیتیکی بیشتر جلوگیری شود، این ریسک وجود دارد که نفت تمام رشد قیمت اخیر خود را از دست بدهد.» بلومبرگ دو هفته قبل در گزارشی پیشبینی کرد قیمت نفت در ماههای آتی ابتدا تا ۸۸ دلار و سپس تا ۹۳ دلار افزایش پیدا میکند و هفته گذشته کمتر از ۱۰ روز پس از این پیشبینی نفت برنت به کانال ۹۰ دلار رسید و تا ۹۱ دلار نیز افزایش یافت.
پیش از این موسسات بسیاری پیشبینی میکردند قیمت نفت در سال ۲۰۲۴ صعودی شود. بانک هلندی ING از نفت ۸۹ دلاری در سال ۲۰۲۴ میگفت. رویترز در یک نظرسنجی از کارشناسان مدعی شد همه نسبت به افزایش قیمت نفت خوشبین هستند با این حال سقف قیمتی در این پیشبینیها بیشتر از ۹۳ دلار نبود، اکنون پس از رکوردشکنی کم سابقه قیمت نفت در هفته گذشته جدیدترین پیشبینیها از احتمال صعود قیمت نفت تا کانال ۱۰۰ دلار و بالاتر خبر میدهد. نفت با رشد هفته گذشته اکنون در یک قدمی مقاومت ۹۳ دلار قرار دارد و اگر بیشتر از این محدوده صعود کند باید منتظر نفت ۹۶، ۱۰۰ و ۱۱۰ دلاری در ادامه سال ۲۰۲۴ بود. در مقابل قیمت گاز در یک کف مهم و تاریخی قرار دارد. جو مثبت حاکم بر بازار انرژی قیمت گاز را هم ۱.۸۹ درصد بالا برد ولی برآیند ماهانه قیمت گاز نزدیک به ۱۴ درصد منفی است.
بهطور کلی، تأثیر متقابل بین مبانی اقتصادی و عوامل ژئوپلیتیکی مسیر قیمت نفت خام را شکل میدهد و سرمایهگذاران از نزدیک بر تحولات برای جهتگیری بیشتر نظارت میکنند. تحلیلگران برای افزایش قیمتها در بازارهای جهانی چهار دلیل مشخص ارایه میکنند.
مورد اول اینکه نفت برنت از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون حدود ۱۷ درصد رشد قیمت داشته است که بخشی از آن به کاهش تولید اوپک پلاس نیز مربوط میشود. در حال حاضر تنشهای موجود در منطقه خاورمیانه موجب شده تا نگرانیها از قطع صادرات نفت ایران بالا بگیرد. اتفاقی که میتواند بر قیمت نفت تاثیر بالایی داشته باشد. از طرف دیگر، در منطقه اوکراین نیز این کشور به برخی از پالایشگاههای نفتی روسیه حمله پهپادی داشته و موجب کاهش عرضه و تولید نفت توسط یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انرژی در دنیا شده است. مورد دوم، تصمیمات اوپک است. در آخرین تصمیمات این سازمان، اوپک تلاش کرد تا اعضای خود را متقاعد کند که عرضه نفت را خیلی بالا نبرند. این تلاشها نتیجه داد و عرضه نفت تا حد زیادی کنترل شده که به افزایش قیمتها منجر شده است.
بیشتر بخوانید:تاثیر جنگهای خاورمیانه بر افزایش قیمت نفت
مورد سوم، رشد تقاضای جهانی برای نفت است. آمارهای موجود نشان از بهبود وضعیت اشتغال در امریکا است. این کشور بزرگترین مصرف کننده نفت در دنیا است. ضمن اینکه وضعیت بهبود اقتصادی در چین نیز موجب افزایش تقاضا برای نفت شده است. دادههای اقتصادی اخیر ایالات متحده، از جمله گزارشهای تورم و اشتغال، چالشهای موجود در مسیر تورم را برجسته کرده است. این عدم اطمینان منجر به گمانهزنیهایی شده است که فدرال رزرو ممکن است هرگونه کاهش احتمالی نرخ بهره را به تعویق بیندازد. روند بازار که در CME FedWatch Tool منعکس شده است، نشاندهنده انتظارات برای تنها دو کاهش نرخ از ماه سپتامبر است. چشمانداز نرخهای بهره بالاتر برای مدت طولانیتر میتواند بر تقاضای نفت خام تأثیر بگذارد، زیرا هزینه ذخیره سازی نفت را افزایش میدهد. اما مورد آخر اتفاق جالبی است که درباره تولید نفت امریکا رخ داده است. در ژانویه گذشته یکسری از چاههای نفتی در امریکا به دلیل سرمای هوا یخ زده و از مدار خارج شدهاند. این موضوع موجب کاهش تولید نفت امریکا شده است. اگر این عوامل استمرار داشته باشند امکان اینکه قیمت نفت تا ۱۰۰ دلار در هر بشکه خیز بردارد بسیار است.
ادامه رکوردشکنی قیمت طلا
همزمان قیمت طلا نیز یک رکوردشکنی دیگر را ثبت کرد و در روز جمعه (۲۴ فروردین) به بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ دلار به ازای هر اونس رسید. براساس دادههای سایت اینوستینگ، قیمت لحظهای طلا در ساعت ۳۰: ۱ بعدازظهر ۲۴ فروردین به وقت ایران در سطح ۲ هزار و ۳۹۹ دلار قرار گرفته است. این قیمت به معنای بازدهی ماهانه ۸.۵ درصدی در طول یک ماه گذشته است. طی یک ماه اخیر بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی از حدود ۲۱۵۸ دلار به ۲۴۰۰ دلار رسید که رشد بیش از ۱۱ درصدی را تنها طی یک ماه نشان میدهد.
مسیر صعودی طلا در بازارهای جهانی از حدود ۷ ماه پیش (مهر ۱۴۰۲) آغاز شده تا جایی که از ۱۸۱۹ دلار در روز ۱۲ مهر به ۲۴۰۰ دلار تا امروز رسید. این ارقام نشان میدهد بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی طی این مدت نزدیک به ۶۰۰ دلار افزایش داشته که رشد حدود ۳۲ درصدی را نشان میدهد. هر اونس نقره نیز تا نزدیک ۳۰ دلار افزایش قیمت داشته و بازدهی ماهانه این فلز گرانقیمت را به حدود ۱۵ درصد رسانده است. هر تن مس در بازارهای جهانی بیش از ۹ هزار دلار معامله میشود که در این بخش هم بازدهی ماهانه ۸ درصدی دیده میشود. قیمت هر تن روی نیز به بیش از ۲۵۵۰ دلار رسیده و ۲ درصد نسبت به ماه گذشته خود افزایش داشته است.