اقتصاد۲۴- بانک مرکزی بهتازگی با بهروزرسانی بخش نرخ سود در وبسایت رسمی خود جدیدترین آمار و ارقام از نرخ بهره بین بانکی و نرخ توافق بازخرید را اعلام کرده است. دادههای منتشرشده نشان میدهند نرخ بهره بازار بین بانکی، پس از رشد در هفته آخر فروردینماه، در هفته گذشته شاهد افتی ناچیز بوده تا بار دیگر روند نزولی خود را از سر بگیرد.
از سوی دیگر، بررسی رقم جدید اعلامشده از سوی بانک مرکزی از حداقل نرخ توافق بازخرید که نرخ سود در بازار باز به شمار میرود، حاکی از تداوم ثبات این نرخ است؛ بنابراین نرخ توافق بازخرید که بیشتر با نام نرخ ریپو شناخته میشود، همچنان در رقم ۲۳ درصدی میخکوب شده است
نرخ بهره بین بانکی ۲۳.۵۱ درصد شد
بر اساس آخرین بهروزرسانی بانک مرکزی، نرخ بهره بین بانکی در پایان هفته منتهی به پنجم اردیبهشت ۱۴۰۳ با کاهش ۰.۰۱ واحد درصدی مواجه شده است. به این ترتیب، نرخ بهره بین بانکی که از آغاز سال ۱۴۰۳ روندی کاهشی را در پیش گرفته بود، پس از رشد در هفته آخر فروردین و وقفهای کوتاه، بار دیگر نزولی شد. به این ترتیب، میانگین موزون نرخ بهره بین بانکی در هفتهای که گذشت معادل ۲۳.۵۱ درصد ثبت شد.
کاهش تزریق پول در بازار بین بانکی
نرخ بهره بین بانکی در شرایطی هفته گذشته را نزولی به پایان رسانده که در این مدت، رقم تزریق پول بانک مرکزی در این بازار نیز به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده است. بر اساس گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی، در هفته گذشته تنها دو بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی از طریق بازار بین بانکی و ابزار اعتبارگیری قاعدهمند از بانک مرکزی وام گرفتهاند که رقم این وامها در مجموع دو هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان بوده است. این رقم نهتنها در مقایسه با هفته پیش از آن، بیش از هشت هزار میلیارد تومان کاهش یافته، بلکه کمترین میزان ثبتشده از دیماه سال گذشته به این سو محسوب میشود.
بیشتر بخوانید:نرخ بهره در اروپا کاهش یافت
همچنین در همین مدت، سه هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان از پولهایی که بانک مرکزی پیشتر در بازار بین بانکی تزریق کرده بود، سررسید شد و به منابع بانک مرکزی بازگشت.
تغییر مسیر وامگیری بانکها از بانک مرکزی
بررسی گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی هفته گذشته حاکی از آن است که در عملیات بازار باز این هفته، بانک مرکزی حدود ۲۰۳ هزار میلیارد تومان به بانکها وام داده که این رقم، بالاترین رقم ثبتشده از خرداد ۱۴۰۲ به این سو محسوب میشود. این در حالی است که میزان تقاضای وجوه نقد در این بازار نیز با ثبت رقم ۲۰۵ هزار و ۷۸۰ میلیارد تومانی، به صعود خود ادامه داد و رکورد جدیدی را تجربه کرد.
به این ترتیب، به نظر میرسد با وجود اینکه رقم وامدهی بانک مرکزی در بازار بین بانکی در سطوح پایینی قرار گرفته است، اما این موضوع، با افزایش چشمگیر تزریق پول بانک مرکزی در بازار باز جبران شده است.