تاریخ انتشار: ۱۱:۳۹ - ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
دکتر شادی بشارتی به بهانه روز جهانی آسم مطرح کرد:

پسربچه‌ها دو برابر دختران در معرض ابتلا به آسم

هر سال روز هفتم ماه «می» به نام روز جهانی آسم نامگذاری شده است، به بیان دیگر روز جهانی آسم یک رویداد سالانه است که از سوی دفتر برنامه جهانی آسم یا Gina سازماندهی می‌شود تا سطح آگاهی درباره بیماری آسم و مراقبت‌های جهانی برای این بیماران را بهبود بخشد.

اقتصاد۲۴- به همین بهانه با دکتر شادی بشارتی گفتگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

**لطفا جهت اطلاع رسانی به بیماران و سایر مردم درباره بیماری آسم و علائمش توضیح دهید.

آسم بیماری انسداد دوره‌ای راه‌های هوایی است که قابل برگشت بوده و اغلب به صورت تنگی نفس، خس‌خس سینه، سرفه که به صورت دوره‌ای رخ می‌دهد و اغلب به دنبال مواجهه با یک تریگر (Trigger) و گاهی خود به خودی اتفاق می‌افتد، علائم آن ممکن است باهم یا فقط برخی از علائم رخ دهد.

علائم دیگر شامل سنگینی قفسه سینه و ترشحات موکوسی هستند که علائم ممکن است خود به خودی یا با درمان بهبود پیدا کند و گاهی هم نیز علی‌رغم درمان ادامه پیدا کند، آسم، شایع‌ترین بیماری مزمن ریه است که باعث ناتوانی در اشخاص می‌شود و شیوع آن در سال‌های اخیر رو به افزایش است.

**شیوع آسم در چه سنی و چه جنسیتی بیشتر است؟

در جمعیت شهری بیش از روستایی شیوع دارد، در کودکان شایع‌تر از بالغین است و پسربچه‌ها دو برابر دختران است، اما در بالغین در زنان شیوع بیشتری دارد.

**علل ایجاد آسم چه مواردی هستند؟

ابتلا به آسم دلایل متعددی دارد، اما می‌توان مهمترین آن‌ها را، یک: مواجهه با آلرژن‌ها یا سابقه حساسیت و آتوپی دانست. دو: مواجهه‌های شغلی، سه: آلودگی هوا، چهار: عفونت‌ها (ویروسی و مایکوپلاسما). پنج: مصرف تنباکو و سیگار، شش: چاقی، هفت: رژیم غذایی، هشت: قارچ در راه‌های هوایی، نه: بیمار ناگهان در معرض یک ماده و یا گاز آسیب رسان باشد (مانند جوهرنمک و وایتکس)، ده: ورزش خیلی حرفه‌ایی و ورزش‌های سنگین و ... دانست.

**چه عواملی باعث حمله آسم و یا تشدید تنگی نفس در آسم می‌شود؟

از جمله مهمترین عوامل می‌توان به: آلرژن‌ها (مواد حساسیت‌زا)، گاز‌ها و مواد محرک
عفونت‌های ویروسی، ورزش، به خصوص در هوای سرد و خشک، آلودگی هوا، برخی از داروها، مواجهه‌های شغلی، تغییرات هورمونی (برای مثال، در خانم‌ها در دوران قبل از قاعدگی)، بارداری و ... اشاره کرد.

**آیا ژنتیک و عوامل محیطی در ایجاد آسم موثراند؟

نقش ژنتیک بسیار مهم است در موارد فامیلی ۲۵ تا ۸۰ درصد احتمال ابتلا وجود دارد، شایع‌ترین آلرژن‌هایی که هستند گرد و غبار، وجود قارچ در منزل (گل و گیاه)، حیوانات خانگی، تماس با دود سیگار در کودکی (خطر بروز آسم در مواردی که کودک در معرض دود سیگار باشد، دو برابر و در مواردی که کودک در سن پایین مصرف سیگار داشته باشد چهار برابر افزایش پیدا می‌کند) و مادر سیگاری از عوامل ایجاد آسم در آینده کودک است، تماس با آلودگی هوا در کودکی خطر آسم را بالا می‌برد، آتش و دود در منزل (پخت و پز قدیمی) نیز ریسک آسم را بالا می‌برد.

**تمهیدات کمک‌کننده دیگر برای جلوگیری از حملات آسم چه مواردی هستند؟

بررسی تماس‌های محیطی شغلی و آلرژیک و اجتناب از آن‌ها، تزریق واکسن‌های پنوموکوک، آنفولانز و کووید در همه بیماران مبتلا به آسم، آلرژی ایمونوتراپی فقط در موارد آسم خفیف تا متوسط انجام می‌شود و در موارد آسم شدید خطر آنافیلاکسی و شوک وجود دارد به علاوه درمان دارویی و ... از جمله مواردی است که می‌توانند از حملات آسم جلوگیری کند.

ارسال نظر