اقتصاد ۲۴- کمال خانزاده، تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار در هفتهای که گذشت و در ادامه روند فرسایشی که از یک سالقبل شروعشده، هفته کمحجمی را پشتسر گذاشت، گفت: عدماطمینان به تصمیمات کلان دولت درخصوص متغیرهایی که باعث بهبود وضعیت بازار سرمایه میشود، بازار را با این وضعیت مواجه کردهاست.
دولت این هفته نیز مانند چند ماه گذشته درخصوص افزایش نرخ دلار نیما هیچ تصمیمی اتخاذ نکرد. نرخ بهره بانکی همچنان بالاست و جذابیت بازار را از بین بردهاست. درخصوص ثبات و سودآوری شرکتها تصمیماتی که طی یک سالگذشته اخذ شده، هیچ انعطافی نداشته و دوباره احتمال اعمال هزینههای بیشتر به شرکتهای بورسی توسط دولت جهت کسب درآمد هست و این باعثشده در این هفته نیز مانند یک سالگذشته روند رو به افتی داشتهباشیم و بیاعتمادی در بازار در اوج خود باشد.
بیشتر بخوانید: پای سیاستهای انقباضی اقتصاد، بیخ گلوی بورس/ پیش بینی شاخص بورس در آینده
وی ادامه داد: بازار سرمایه گروگان تصمیمات دولت و بانکمرکزی است. طی یکسال گذشته شاخصکل بورس از محدوده ۲.۵میلیون واحد به محدوده دومیلیون و ۲۰۰هزار واحد رسیده و با افت حدود ۱۱درصدی مواجه است. ارزش بازار سهام و فرابورس همچنان زیر ۱۰ همت است، ارزش دلاری بازار طی یکسال گذشته از ۲۴۰میلیارد دلار به ۱۶۰میلیارد دلار کاهش پیدا کردهاست و بهرغم اینکه قیمت دلار در بازار آزاد طی یک سالگذشته از ۴۲هزارتومان به ۶۲هزارتومان رسیده و حدود ۵۰درصد رشد داشته و برخلاف اینکه نرخ تورم نقطهبهنقطه بالای ۴۰درصد بوده و تورم کالاهای مصرفی که شرکتهای بورسی تولیدکنندگان آن هستند بالای ۵۰درصد است، برخلاف اینکه قیمت دارایی در بازارهای موازی رشد قابلتوجهی داشته، اما سرمایهگذاران در بازار سرمایه با توجه به تورم و افت ۱۱درصدی بازار حدود ۵۰درصد عقب هستند و این موارد باعث شد این هفته هم، هفته جالبی برای بازار سرمایه نباشد.
خانزاده گفت: بازار سرمایه فعلا در اولویت دولت نیست و امیدواریم دولت در هفتههای آتی درخصوص بازار تصمیمات مهمی اتخاذ کند. بازار در حالحاضر از ریسکهای سیستماتیک دور شده، اما دولت باید در مورد فاصله شدید نرخ دلار در بازار نیما با دلار در بازار آزاد تصمیم بگیرد و نسبت به کاهش آن اقدام کند. پیشبینیپذیربودن اقتصاد همانطور که بارها مورد تاکید ریاستجمهوری بوده، باید تحقق پیدا کند و سرمایهگذاران باید بدانند سرمایهگذاری در بازار مولد کشور چه آیندهای دارد، چراکه اگر سرمایه از این بازار فراری داده شود به بازارهای نامولد موازی رفته و باعث افزایش قیمت در این بازارها میشود.