اقتصاد۲۴- در جریان معاملات روز گذشته بازار سهام، ۱۰میلیاردتومان پول حقیقی از بازار خارج شد و ارزش معاملات خرد بازار سهام که شامل سهام و حقتقدم میشود، رقم ۲هزار و ۶۰۹میلیاردتومان را ثبت کرد. قرار داشتن فاکتور ارزش معاملات در سطوح بسیار نازل، نشان از رکود حاکم بر معاملات تالار شیشهای دارد. شاخص هموزن نیز در جریان معاملات روز گذشته، رشد ۰.۱۳درصدی را تجربه کرد و به سطح ۷۱۵هزار واحدی رسید. در فرابورس، اما شاخصکل این بازار، با افت ۰.۱۶درصدی همراه شد.
افت نرخ ارز در بازار آزاد
افت بازار در نیمه دوم درمیان برخی از سهامداران مجددا نگرانیهایی ر ا برانگیخته است. بورس بیرمق این روزها در سایه انواع و اقسام ریسکهایی که پیرامون خود دارد، از فقدان محرک نیز رنج میبرد. برخی فشار عرضه نیمه دوم بازار روز گذشته را به افت قیمت دلار نسبت میدهند. گفتنی است که شاخص ارزی در ادامه روند نزولی خود، روز گذشته و پس از مدتها وارد کانال ۵۷هزارتومان شد. هرچند بسیاری از تحلیلگران ادعا میکنند که ارزش ذاتی دلار بالاتر از چنین آمار و ارقامی است، اما بهنظر میرسد که فروکش تنشهایی که در خاورمیانه بهوقوع پیوست، سببشده تا بانکمرکزی، ابتکار عمل را در بازار آزاد ارز در اختیار بگیرد و نرخ ارز را به سمت کانالهای پایینتر هدایت کند.
بیشتر بخوانید: سبز بیرمق شاخص کل بورس
همانطور که از آمار فوقالذکر پیداست، در روز گذشته دامنهنوسانات شاخصهای سهامی از نیم درصد نیز تجاوز نکرده است و این موضوع ثبات در شاخصهای سهامی را نشان میدهد. نوسانات محدود و اندک نماگرهای سهامی در سطوح فعلی مخاطب را به سمت و سوی دریافت این نتیجه رهنمون میسازد که در تالار شیشهای، هیچ کدام از بازیگران بازار سهام (خریداران و فروشندگان)، برتری مفرطی نسبت به گروه مقابل در جریان معاملات ندارند.
با توجه به سطوح فعلی قیمتها در بازار سرمایه، سهامدارانی که در تالار شیشهای مالک سهام هستند، با این تفکر که بازار از ناحیه فعلی عقبنشینی خاصی نخواهد داشت، در سمت فروش سهام فعالیت چندانی ندارند و این موضوع سبب شده تا جریان عرضه از نیروی قدرتمندی برای فراهم کردن زمینه افت شاخصها برخوردار نباشد. البته رکود در بازارهای موازی نیز در ترغیب سهامداران به نگهداری سهام موثر است. بازارهای موازی، مسیر سالجاری را در دو پرده متفاوت پیگیری کردهاند. تا اواخر فروردین، در بازار ارز و دیگر بازارها چشم انداز افزایشی حاکم بود، اما در اردیبهشت ماه بازارهای موازی نیز گرفتار افت قیمتشدهاند و کار تا جایی پیشرفته که بازدهی دلار از ابتدای سالوارد محدوده منفی شدهاست، بنابراین عوامل فوق موجبشده اند که سهامداران بورسی، بازار جذاب دیگری را در کنار بازار سرمایه متصور نباشند که قابلیت اقناع آنها را برای انتقال سرمایه به آن بازار داشتهباشد و همین موضوع سبب شده تا این گروه از سهامداران به اتراق خود در تالار شیشهای ادامه دهند.
در سمت مقابل نیز بعد از فروکش کردن هیجان مثبت تزریقی پس از فروکش منازعه خاورمیانه، سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی که در اتمسفر بازار سهام فعالیت میکنند، محرک قانعکنندهای که آنها را به سمت خرید سهام روانه سازد، نیافته اند و چشم به راه محرکهای مثبت در زمینههای مختلف هستند. با توجه به افت قیمت اسکناس آمریکایی در بازار آزاد و فروکش کردن نسبی شعله انتظارات تورمی در زمینه اقتصاد کلان، کلیت بازار سهام نمیتواند بهصورت همه جانبه رشد خاصی را تجربه کند.