اقتصاد۲۴- عبدالناصر همتی، اقتصاددان و رئیس بانک مرکزی دولت دوازدهم که در انتخابات سال ۱۴۰۰ به عنوان کاندیدا حضور پیدا کرده بود و موفق به پیروزی نشد، یکبار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۳ ثبت نام کرده است، به همین بهانه در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا با بیوگرافی عبدالناصر همتی بیشتر آشنا شوید.
بیوگرافی عبدالناصر همتی
عبدالناصر همتی، سیاستمدار و اقتصاددان، متولد ۲۰ فروردین ۱۳۳۶ در همدان است. وی دارای مدارک لیسانس، فوقلیسانس و دکترای علوم اقتصاد از دانشگاه تهران میباشد.
پیش از این، عبدالناصر همتی در صدا و سیما فعالیت داشت و سپس به سمتهای مختلفی از جمله بیمه مرکزی و ریاست کل بانک مرکزی رسید.
عبدالناصر همتی، فرزند احمد با شماره شناسنامه ۷۱۴۱، در شهرستان کبودرآهنگ، استان همدان به دنیا آمد.
وی در سال ۱۳۵۴، در سن ۱۸ سالگی پس از قبولی در کنکور، برای تحصیل راهی دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۵۷، چند ماه مانده به انقلاب، موفق به اخذ مدرک لیسانس شد.
تحصیلات همتی در لندن
همتی در سال ۱۳۵۶ از طریق دانشگاه، دورههای حسابرسی پیشرفته را در موسسه کوپرز اند لندن در انگلستان گذراند.
با شروع جنگ تحمیلی، وی مسئولیت ستاد تبلیغات جنگ (اطلاعرسانی) را برعهده گرفت. سپس در سال ۱۳۵۹ و در سن ۲۳ سالگی، مدیریت کل اخبار صدا و سیما را بر عهده داشت.
عبدالناصر همتی معاون سیاسی صدا و سیما
در سال ۱۳۶۷، همتی با رتبه اول فوقلیسانس علوم اقتصاد را دریافت کرد و یک سال بعد، در سال ۱۳۶۸، به سمت معاون سیاسی سازمان صدا و سیما منصوب شد.
در کنار فعالیت خود در صدا و سیما، همتی در سال ۱۳۷۰ دوره تحقیقاتی و مطالعاتی خود را در دانشگاه لندن گذراند و در نهایت در سال ۱۳۷۲ موفق به دریافت مدرک دکترای اقتصاد شد.
همتی رئیس بیمه مرکزی ایران
در سال ۱۳۷۳، در ۳۷ سالگی، ناصر همتی از صدا و سیما خارج شد و به عنوان رئیس کل بیمه مرکزی ایران و شورای عالی بیمه مشغول به کار شد.
در این سمت، وی نقش اساسی در اتخاذ سیاستها مهمی برای صنعت بیمه ایفا کرد. همچنین در سال ۱۳۸۰، ریاست هیئت مدیره بیمه اتکایی آسیایی در بانکوک با حضور ۱۰ کشور را برعهده گرفت.
ناصر همتی از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵ در سه دوره متوالی به عنوان رئیس کل بیمه مرکزی فعالیت کرد و به عنوان "پدر بیمههای خصوصی" در ایران شناخته شد.
همچنین در دوره ریاست جمهوری سید محمد خاتمی و زمانی که حسن روحانی رئیس شورای عالی امنیت ملی بود، ناصر همتی به مدت ۵ سال عضو کمیته اقتصادی شورای امنیت ملی بود.
تاسیس حساب ذخیره ارزی توسط عبدالناصر همتی
در زمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی، ناصر همتی پیشنهاد تأسیس صندوق ذخیره ارزی را ارائه داد. این پیشنهاد بعدها به صورت حساب ذخیره ارزی پیادهسازی شد و به پیشنهاد او بنیان گذاشته شد.
ناصر همتی رئیس کل بانکهای سینا و ملی
در سال ۱۳۸۵، یک سال پس از به قدرت رسیدن محمود احمدینژاد، ناصر همتی به عنوان مدیرعامل بانک سینا منصوب شد و به مدت هفت سال این مسئولیت را برعهده داشت.
سپس در سال ۱۳۹۲، با آغاز ریاست جمهوری حسن روحانی و به پیشنهاد علی طیبنیا وزیر وقت اقتصاد، ناصر همتی به سمت مدیرعامل بانک ملی منصوب شد. در سال ۱۳۹۵، وی دوباره به سمت ریاست بیمه بازگشت.
عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی در دولت روحانی
در تاریخ ۲ مرداد ۱۳۹۷، پس از تحولات گسترده در بازار ارز و سیاست پولی کشور، با رأی هیئت دولت حسن روحانی، ناصر همتی جانشین، ولی الله سیف به عنوان رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران شد.
متأسفانه کارنامه عملکرد اقتصادی همتی در زمان مسئولیتش به عنوان رئیس کل بانک مرکزی چندان قابل دفاع نیست.
در ابتدای دوره مدیریت همتی، نرخ رشد نقدینگی ۲۱.۹ درصد بود، اما در پایان دوره وی این میزان به ۳۸.۸ درصد افزایش یافت. پس از او، کمیجانی نیز در چند ماه مسئولیت خود این روند را ادامه داد و نرخ رشد نقدینگی را به رکورد ۴۲.۸ درصد رساند و به صالحآبادی در دولت رئیسی تحویل داد.
همچنین ناصر همتی دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است و از جمله استادان صاحبنام در زمینه اقتصاد کلان و اقتصاد انرژی به شمار میرود.
همسر و فرزندان عبدالناصر همتی
ناصر همتی چندین سال است که با خانم سپیده شبستری ازدواج کرده و صاحب دو دختر و یک پسر است. وی معتقد است که فرزندان او در انجام مسئولیتها محدودیت بیشتری دارند و گاهی مجبور است تماسهای تلفنی را پاسخ ندهد، اما تاکنون، فرزندان ایشان به بانک مرکزی نیامدهاند.
«دو دختر من یکی متخصص کودکان و یکی دانشجوی رشته معماری داخل کشور است و تنها پسرم هم استاد دانشگاه و معمار بوده و در ایران است».
زندگی دختر عبدالناصر همتی در کالیفرنیا
همتی درخصوص شایعه زندگی دخترش در کالیفرنیا میگوید: «آمده اند عکس دختر خانم محترمی را در کالیفرنیا گرفتند و میگوید، چون فامیلی آن همتی است دختر من میباشد که صحت ندارد.
فکر میکردم دینداری در تبلیغات حاکم است، اما متاسفانه اطلاعات غلط به مردم میدهند و این عین بی دینی است».
کاندیداتوری عبدالناصر همتی در انتخابات ۱۴۰۰
عبدالناصر همتی در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰، در سن ۶۴ سالگی، با حضور در ستاد وزارت کشور، در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری ثبتنام کرد.
او در کنار سید ابراهیم رئیسی، سعید جلیلی، محسن رضایی، محسن مهرعلیزاده، امیرحسین قاضیزاده هاشمی و علیرضا ذاکانی، جزو هفت نفر نامزدهای تأیید صلاحیت شده نهایی برای انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفت.
انتقادهای عبدالناصر همتی به دولت سیزدهم
عبدالناصر همتی، که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ موفق به کسب آرای کافی برای پیروزی نشد و در رقابت با سید ابراهیم رئیسی شکست خورده بود، در طول دوره ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی در دولت سیزدهم، به طور مکرر به سیاستها و عملکرد اقتصادی دولت انتقادات جدی وارد کرده بود.
همتی با انجام مصاحبهها و گفتگوهای متعدد، انتقادات صریحی را نسبت به برخی اقدامات و تصمیمات اتخاذ شده توسط اعضای کابینه دولت سیزدهم مطرح کرده بود. این انتقادات وی از سیاستهای اقتصادی و سیاسی دولت رئیسی، ناشی از تفاوت رویکردها و برنامههای پیشنهادی او در انتخابات قبلی بود.
ثبت نام عبدالناصر همتی برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳
همتی، نامزدی که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ تنها حدود دو و نیم میلیون رأی را کسب کرده بود، اکنون سه سال پس از آن شکست سخت، دوباره رسماً وارد بازی انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری شده است.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در دولت دوازدهم، در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ با حضور در ستاد انتخابات کشور، برای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ثبتنام کرد. او در دوره قبل نیز کاندیدای انتخابات بود، اما نتوانست رأی لازم را کسب کند.