تاریخ انتشار: ۱۱:۴۲ - ۲۹ خرداد ۱۴۰۳

یکشنبه سیاه بورس در دولت رئیسی چطور رقم خورد؟

بازار سهام، روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ سقف تاریخی شاخص کل را به خود دید و پس از آن سنگین‌ترین ریزش تاریخی بورس تهران به ثبت رسید. در یک‌ساله گذشته از این ریزش، ۶۶ هزار میلیارد تومان از مالکیت کد‌های حقیقی در سهام کاسته شده است.

اقتصاد۲۴- دقیقاً یک سال قبل بود که در چنین روزی فعالان بازار سهام با تغییر روند ناگهانی و بسیار دور از ذهن شاخص‌های بازار سهام مواجه شدند. شاخص کل بورس تهران، فروردین و اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ را با رشد متداوم پشت سر گذاشته بود و در روز ۱۶ اردیبهشت ماه به تراز ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار و ۲۳۶ واحدی رسید.

صبح روز ۱۷ اردیبهشت ماه، در حالی که تمام پیش بینی‌ها با توجه به ثبت بالاترین ارزش معاملات خرد روزانه تاریخی بازار سهام با ۲۴ هزار و ۸۴۰ میلیارد تومان و ورود پول حقیقی ۲ هزار و ۱۵۰ میلیارد تومانی به موقعیت‌های سهامی، مثبت بودند؛ بازار سهام با ریزش ۹۵ هزار واحدی شاخص کل و کاهش ۴ هزار و ۲۹ میلیارد تومانی مالکیت حقیقی از بازار سهام مواجه شد.


بیشتر بخوانید: بورس منتظر مناظره‌های انتخاباتی است


روز ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ را فعالان بازار سهام به نام یکشنبه سیاه می‌شناسند. یکشنبه‌ای که نشان داد بورس تهران هنوز توانایی محافظت از اطلاعات مهم و نامه‌های تأثیرگذار بر بازار سهام را ندارد. پس از تغییر روند معاملات سهام در روز ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ شاخص‌های سهامی به سرعت از مسیری که بالا رفته بودند، پایین آمدند و این در حالی بود که تا هفته اول تیر ماه، هنوز صورت‌جلسه ۱۷ اردیبهشت هیئت دولت در خصوص افزایش نرخ گاز منتشر نشده بود و رئیس سازمان بورس در رسانه‌های رسمی عنوان می‌کرد که ریزش شاخص‌ها رفتار طبیعی بازار سهام است و ناشی از ذخیره سود نوسان گیران بوده است.

پس از انتشار صورت‌جلسه‌ای مهم در خصوص نرخ گاز صنایع که تاریخ آن دقیقاً با روزی که شاخص‌های سهامی ریختند یکی بود؛ وجود اطلاعات پنهانی در بازار سهام مبرم شد و حتی سازمان بورس با دستگیری چند نفر نسبت به مقابله با فساد اقدام کرد، اما چیزی که برای فعالان بی‌خبر بازار سهام بر جای ماند، بی اعتمادی نسبت به ساختار بازار سرمایه و زیان قابل توجهی بود که متحمل شده بودند.

بورس تهران در این ۲۴۳ روز معاملاتی که از روز ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ تا ۱۶ اردیبهشت امسال پشت سر گذاشته است؛ به طور متوسط به خروج جریان پول حقیقی روزانه ۲۷۲ میلیارد تومانی مواجه شده و شاهد کاهش بیش از ۶۶ هزار میلیارد تومانی مالکیت حقیقی در سهام بودیم. شاخص کل بورس تهران همچنان ۱۰.۸۷ درصد پایین‌تر از تراز سال گذشته خود قرار دارد و شاخص کل هم‌وزن نیز در این یک‌ساله بازدهی منفی ۱۳.۷۱ درصدی داشته است.


منبع: اکوایران

ارسال نظر