اقتصاد ۲۴- نوسان قیمت مرغ هنوز در بازار ادامه دارد. هرچند تورم قیمت این محصول نسبت به سال گذشته کمتر شده، اما با توجه به قدرت مالی مردم و همچنین جهش بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت، هنوز مرغ نمیتواند به سفره خیلی از مردم برسد.
فعالان صنعت مرغ همواره از افزایش هزینه تولید و عدم مجوز دولت جهت صادرات این محصول گلایه داشتند و با هر تکان نسبت به قیمت دلار و ایجاد تنش در سایر بازارها، قیمت مرغ را افزایش میدادند.
نبود صادرات، کاهش عرضه و گرانی نهاده دامی، نوسان نرخ ارز و دهها مورد دیگر زمینه گرانی مرغ را برای تولید کننده و توزیع کننده فراهم کرده است.
حالا بیش از یک ماه از خبر رفع ممنوعیت صادرات مرغ میگذرد. حسننژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی به روند بسیار خوب تامین نهادهها و جوجهریزی در مرغداریها اشاره داشت و گفته است که به منظور تعادلبخشی و تنظیم بازار، برای ۱۷ هزار تن مرغ مازاد تولیدی مجوز صادرات اخذ شده و در راستای حمایت از تولید، صادرات مرغ گرم از تمامی مرزها بلامانع است.
بیشتر بخوانید: قیمت جدید انواع گوشت قرمز در بازار
اما در همین رابطه پرویز فروغی، دبیر کانون پرورش دهندگان مرغ گوشتی در کشور در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: در جلسات گذشته قرارگاه امنیت غذایی مقرر شد که بحث صادرات گوشت مرغ به اتحادیهها سپرده شود، اما تاکنون اقدامات جدی در این خصوص انجام نشده است. در واقع مقداری صادر شد، اما این اقدام متناسب با رفع مشکل تولید بیش از نیاز بازار نیست و همچنان با مشکل تولید بیش از تقاضا در بازار مواجه هستیم.
دبیر کانون پرورش دهندگان مرغ گوشتی کشور ادامه داد: چندین ماه از عرضه مرغ زنده با قیمتی حدود ۸ هزار تومان پایینتر از نرخ مصوب به بازار میگذرد؛ هم اکنون عرضه مرغ زنده با قیمت ۵۵ تومان به ازای هر کیلو انجام میشود و همچنان این نرخ پایینتر از نرخ مصوب است. از همین رو اگر گوشت مرغ با قیمتی بیش از قیمت تعیین شده به دست مردم برسد، تخلف و گران فروشی بوده و بایستی نهادهای نظارتی به مسئله ورود کنند.
آیا نهادهها به موقع تامین میشود؟
فروغی تصریح کرد: تامین نهادههای مورد نیاز برای پرورش طیور نسبت به گذشته وضعیت بهتری دارد، اما همچنان قیمت جوجه یک روزه برای پرورش بالا است و نظارت دقیقی بر روی آن اعمال نمیشود. برخی از عرضه کنندگان جوجه یک روزه نیز در اقدامی عجیب از ارائه فاکتور فروش خودداری میکنند که قرار بر سازماندهی این موضوع و راه اندازی سامانهای برای آن توسط وزارت جهاد کشاورزی شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر قیمت تولید هر کیلوگرم مرغ زنده بیش از ۶۰ هزار تومان برای تولید کننده تمام میشود، اما قیمت فروش آن چندین ماه است که در حاشیه ۵۳ هزار تومان نوسان میکند و این موضوع دلیلی جز مازاد عرضهای که به دلیل سیاستهای غلط به وجود آمده ندارد.
دبیر کانون پرورش دهندگان مرغ گوشتی تصریح کرد: پشتیبانی امور دام نیز توانایی جمع آوری مازاد تولید را نداشته و موضوع صادرات نیز به دلیل عدم وجود سازماندهی مناسب و تصمیمهای مقطعی به درستی پیش نرفته است. اتحادیه نیز توانایی و تخصص لازم برای قبول مسئولیت صادرات را ندارد.
قیمت گذاری دستوری بلای جان مرغ
وی تاکید کرد: قیمت گذاری دستوری مرغ به دلیل عدم توانایی در مدیریت سایر عوامل موثر بر قیمت تولید کارایی ندارد. از همین رو لازم است که با عبور از سیستم قیمت گذاری دستوری تعیین قیمت را به فاکتورهای عرضه و تقاضا بسپاریم. در بازار همواره عرضه و تقاضا توانایی تعدیل قیمتی و همچنین جلوگیری از ضرر و زیان تولید کنندگان و مصرف کنندگان را داشته است.
به گزارش اقتصاد ۲۴، هنوز سکاندار دولت چهاردهم مشخص نشده و از برنامهها و سیاست های اجرایی دولت او برای سامان بخشی به بازارهای مواد غذایی و خوراکیها هیچ نمیدانیم، اما قطعا ادامه راه چنین تنشزایی میتواند وضعیت معیشت و اقتصادی مردم و تولید کننده را برهم بزند. باید منتظر ماند و دید که سکاندار جدید در دولت چهاردهم چه خوابی برای سفرههای مردم دیده است.