اقتصاد۲۴ - فرآیند اخذ رای از رایدهندگان مرحله دوم انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری از ساعت ۰۸/۰۰ صبح جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ در شعب اخذ رای سراسر کشور از کلیه افرادی که تابعیت ایرانی دارند و سن آنها ۱۸ سال تمام باشد - یعنی متولدین روز ۱۵ تیر ۱۳۸۵ - و قبل از آن با ارائه اصل شناسنامه یا کارت ملی هوشمند آغاز شد.
رای دهندگان خارج از کشور میتوانند با ارائه گذرنامه معتبر خود نیز رای دهند. ارائه شماره ملی برای دارندگان شناسنامههای قدیمی، الزامی است.
احمد وحیدی وزیر کشور ضمن صدور دستور آغاز رای گیری در مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری در سراسر کشور، اظهار کرد: رای گیری در انتخابات در بیش از ۵۶ هزار شعبه انجام میشود.
تعداد کل تعرفههای رای برای این دور از انتخابات یک درصد بیشتر از تعداد کل واجدان شرایط صادر شده است و شعب اخذ رای در مرحله دوم همان شعبی هستند که در مرحله اول انجام مسئولیت کردند. فرایند شمارش آرا نیز به محض اعلام پایان رای گیری، شعب با حضور مسوولان صندوقها و نمایندگان نامزدها آغاز خواهد شدو احتمالا تا ساعت ۱۱ روز بعد از رأیگیری نتایج نهایی اعلام خواهد شد.
انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری جمعه هفته گذشته؛ ۸ تیر ۱۴۰۳ با رقابت میان مسعود پزشکیان، سعید جلیلی، محمدباقر قالیباف و مصطفی پورمحمدی برگزار شد، اما هیچ یک از نامزدها نتوانستند حد نصاب لازم را به دست بیاورند. ۲۴ میلیون و ۵۳۵ هزار و ۱۸۵رای شمارش شد؛ مسعود پزشکیان با ۱۰ میلیون و ۴۱۵ هزار و۹۹۱ رای و سعید جلیلی: ۹ میلیون و ۴۷۳ هزار و ۲۹۸رای به مرحله داوم راه یافتند.
رایگیری انتخابات مرحله دوم ۱۴۰۳ آغاز شد
شناسه نامزدهای راه یافته به مرحله دوم انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به این شرح است:
مسعود پزشکیان- فرزند محمد علی - شناسه نامزد ۲۲
سعید جلیلی- فرزند محمدحسن- شناسه نامزد ۴۴
به استناد اصل «۱۱۷» قانون اساسی و تفسیرشماره ۲۷۶۴ مورخ ۱۳۶۴/۴/۵ شورای نگهبان، در مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری ملاک انتخاب، کسب اکثریت نسبی آراء میباشد. هر نامزد میتواند یک نفر نماینده به عنوان ناظر در هیاتهای اجرایی شهرستان، بخش و شعب اخذ رای «ثابت و سیار» و ستاد انتخابات کشور داشته باشد.
بیشتر بخوانید: پزشکیان و جلیلی؛ چه کسی کلیددار پاستور میشود؟ /باید و نبایدهای انتخابات ریاست جمهوری در مرحله دوم/چه کسانی میتوانند رأی بدهند؟
همچنین براساس ماده «۱۰» قانون انتخابات ریاست جمهوری مبنی بر مخفی بودن آراء رای دهندگان، تصویربرداری از آراء و انتشار آن ممنوع میباشد و به استناد ماده «۳۳» این قانون، خرید و فروش آراء تهدید و تطمیع، رای دادن با مدارک هویتی جعلی، اخلال در امر انتخابات جرم میباشد و هیاتهای اجرایی و نظارت موظفند در صورت دریافت گزارش در این خصوص مرتکبین را به مراجع قضایی معرفی نمایند.
سامانهای با عنوان «مردم ناظر» بر روی پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان قرار داده شده که همه مردم ایران از طریق این سامانه میتوانند اگر با تخلفی یا موردی برخورد کردند، آن موضوع را همراه با مستندات از طریق این سامانه اطلاع دهند.
انشاءالله مردم بهترین را انتخاب کنند
حضرت آیت الله خامنهای در اولین دقایق آغاز رای گیری رای خود را به صندوق انداختند و تاکید کردند که در مرحله دوم انتخابات مردم باید همتشان بیشتر باشد تا کار را تمام کنند و فردا رئیسجمهورمان را داشته باشیم.
حضور مخبر پای صندوق رأی
محمد مخبر سرپرست ریاست جمهوری هم پس از مشارکت در انتخابات با بیان اینکه «به دقت، حفظ سلامت انتخابات و صیانت از حق مردم را در دولت پیگیری میکنیم و به مردم اطمینان میدهم دولت بدون هیچ گرایشی این انتخابات را برگزار میکند.» یادآور شد: الان که از روند برگزاری انتخابات در کشور بازدید کردم، شاهد هستیم چند ۱۰ هزار نفر در برگزاری انتخابات سهیم هستند. کار خوب پیش رفته است و در بازدیدی که داشتیم تاکنون، نسبت به هفته گذشته افراد بیشتری رأی خود را به صندوق انداختند.