تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۲۱ تير ۱۴۰۳
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد:

گرمازدگی بازار سرمایه با قطعی برق صنایع/ خطر کسری بودجه در دولت چهاردهم نیز بورس را رها نمی‌کند/ جلیلی می‌آمد صف فروش‌ سنگین می‌شد

بازار سرمایه به‌رغم شروع خوبی که در ابتدای هفته داشت، در آخرین روز معاملاتی از حرکت رو به جلو باز ماند و طبق روال سابق فروریخت. گفته می‌شود غیر از نماد‌های کوچک و متوسطی که این هفته به بازدهی ۱۰ درصد یا حتی ۲۰ درصد دست یافتند، سهم‌های پرتراکنش بازار وضع خوبی نداشتند و آن طور که «احسان خاتونی» تحلیلگر بازار سرمایه می‌گوید غیر از متغیر‌های آسیب زننده نرخ بهره و اخزا و... که همچنان به قوت خود باقی هستند، حالا با فرارسیدن موج گرما قطعی برق نیز دامن صنایع را گرفته و بورس را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- بازار سرمایه به رغم شروع خوبی که در ابتدای هفته داشت، در آخرین روز معاملاتی از حرکت رو به جلو باز ماند و طبق روال سابق فروریخت. گفته می‌شود غیر از نماد‌های کوچک و متوسطی که این هفته به بازدهی ۱۰ درصد یا حتی ۲۰ درصد دست یافتند، سهم‌های پرتراکنش بازار وضع خوبی نداشتند و آن طور که «احسان خاتونی» تحلیلگر بازار سرمایه می‌گوید غیر از متغیر‌های آسیب زننده نرخ بهره و اخزا و... که همچنان به قوت خود باقی هستند، حالا با فرارسیدن موج گرما قطعی برق نیز دامن صنایع را گرفته و بورس را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

بر این اساس شاخص کل بورس روز چهارشنبه ۷ هزار و ۸۰۹ واحد افت کرد و در سطح ۲ میلیون و ۲۰۹ هزار واحد ایستاد. شاخص هم‌وزن نیز با روندی نزولی به ۷۰۶ هزار واحد رسید و طبق گزارش‌ها ارزش معاملات خرد به ۳،۷۵۰ میلیارد تومان رسید.

بازار سرمایه در حال اصلاح قیمت است

احسان خاتونی، تحلیلگر بازار سرمایه درباره روند بازار در روز چهارشنبه به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: این ریزشی که الان شاهد هستیم در حقیقت اصلاح قیمتی است. آن هم تحت تاثیر این است که یکسری هیجانات به واسطه انتخابات داشتیم و بازار یک رشد مقطعی داشت، اما الان بازار دید که متغیر‌های اثرگذار همچنان سرجایش هست و تغییری نداشته و فعلا ترجیح داد که فروشنده باشد و نظاره گر باشیم.

به گفته او ریسک‌هایی مثل نرخ پایین دلار نیما همچنان به قوت خودش باقی هستند. نرخ‌های بهره و اخزا نیز اگرچه کاهشی شد، اما آنقدر اثرگذار نبود و به نظر می‌رسد که بیشتر از آن نمی‌تواند کاهش پیدا کند و ظاهرا در سطوح بالا می‌ماند. وضعیت بازار در حالی است که هر سهمی را نگاه کنید تقریبا اغلب صنایع و شرکت‌ها و شرکت‌های سرمایه گذاری در سطوح ارزندگی قرار دارند. ولی نقدینگی فعلا نیست و تا دولت جدید هم سر کار بیاید و وزرایش را معرفی کند و سیاست‌هایش مشخص بشود، زمان می‌برد و بازار فعلا ترجیح داده که نظاره گر باشد. در کنار این‌ها داستان کمبود برق صنایع تاثیر گذار بوده است.

قطعی برق صنایع امسال دو برابر شده است

احسانی در پاسخ به چگونگی تاثیر قطعی برق بر بورس توضیح می‌دهد: با شروع موج گرما در تابستان و مرداد ماه در کشور همیشه این اتفاق می‌افتاد. با این تفاوت قبلا هفته‌ای یک روز شرکت‌ها و صنایع و شهرک‌های صنعتی برقشان قطع می‌شد، اما الان به هفته‌ای دو روز رسیده است. هم اکنون نصف کشور تقریبا به صورت نیمه وقت فعال بودند و امروز نیز تعطیل خواهند بود. تصور کنید شرکت دو روز در هفته تولید نکند و تولیدش کاهش پیدا کند. در این شرایط سودآوریش هم تحت تاثیر قرار می‌گیرد.


بیشتر بخوانید:  مسعود پزشکیان باید پاسخگوی کدام چالش‌ها و مطالبات باشد؟/ فردای پیروزی پزشکیان، یک ایران چالش، یک جهان مطالبه!


به گفته وی از یک طرف نرخشان نیز معمولا با نیماست و نیما هم تغییری نداشته است. احتمالا این مسئله کمبود برق بیشتر از پارسال سودآوری شرکت‌ها را کم کند. پارسال شرکت‌هایی مثل فولادی‌ها خیلی ضربه خوردند. مانند فولاد مبارکه که امروز صحبت‌هایی شده مبنی بر اینکه می‌خواهد عرضه ورق گرم را در مرداد به خاطر مساله برق کم کند. این‌ها در حالی است که فولاد مبارکه خودش نیروگاه دارد و هزینه کرده که در پیک مصرف استفاده کند. ولی مثلا از این نیروگاه واقعا استفاده خیلی زیادی نمیبرد. چرا که این برقش را به شبکه می‌دهد و خودش باید تعطیل کند.

کسری بودجه همچنان در کمین بورس

این کارشناس بازار سرمایه همچنین درباره چشم انداز بورس در دولت چهاردهم معتقد است: اینکه چه کسی رییس‌جمهور و وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی باشد مهم است، اما کسری بودجه‌ای که وجود دارد را آیا این افراد می‌توانند یک شبه برطرف کنند؟ خیر. اصلا عامل اصلی افزایش نرخ سود بانکی همین کسری بودجه است. دولت اوراق منتشر می‌کند و به پیمانکاران اخزا می‌دهند. پیمانکاران نیز در بازار به کسر می‌فروشند و نرخ بهره بالا می‌رود. خب واضح است که این چیزی نیست که بتوان یک شبه آن را حل کرد، اما به نظر می‌رسد با قول‌هایی که داده شده به جهت اینکه احتمالا برجام احیا بشود و یا گشایش‌های خارجی صورت بگیرد، مسئله کسری بودجه نیز قابل حل است. اقتصاد درست شود بورس هم درست می‌شود. خیلی لازم نیست دولت بیاید برای بورس کاری انجام بدهد.

به باور او همه این‌ها البته به بعد از انتخابات آمریکا برمی‌گردد، به زمانی که بالاخره مشخص بشود جو بایدن یا ترامپ برنده می‌شوند. بعد از آن یکسری مذاکرات صورت بگیرد و دوباره یکسری بهبود روابط با غرب انجام بشود چون بالاخره تحریم‌ها اثرگذار هستند و همین الان فروش نفت ما با تخفیف زیاد انجام می‌شود. خیلی از شرکت‌های صادراتی آن تحریم‌ها را دور می‌زنند و هزینه و بهای تمام شدشان به صورت غیر مستقیم بالا می‌رود. یک دلیلش هم تحریم‌ها و این عدم ارتباط با دنیاست که اگر این‌ها درست بشود خود به خود وضعیت بورس هم درست خواهد شد.

پیش بینی شاخص کل بورس

احسان خاتونی درباره پیش بینی شاخص کل بورس نیز به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: فعلا من بعید می‌دانم شاخص بورس بیشتر از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد برود تا زمانی که تکلیف همین سیاست‌ها از جمله نرخ ارز و بیمه و تکلیف روابط با خارج و برجام و ریاست‌جمهوری آمریکا مشخص شود. این تابستان بعید می‌دانم که بورس خیلی بتواند رشد کند. البته این را هم در نظر بگیرید که خب اگر در انتخابات آن جناح مقابل می‌آمد ما الان صف فروش‌های سنگین در بازار داشتیم. همین که حالا معاملات روان است را می‌توانیم به فال نیک بگیریم.

ارسال نظر