تاریخ انتشار: ۰۰:۰۴ - ۲۵ تير ۱۴۰۳
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح کرد:

افت ارزش دلاری بورس جاذبه‌ای برای سرمایه‌های خارجی است/ شاخص کل به این شرط ۳ میلیون واحد را لمس می‌کند

شاخص کل بورس در روز یکشنبه ریزش خود را متوقف کرد و با رشد ناچیز ۸۸۳ واحدی روی ۲ میلیون و ۲۰۱ هزار واحد ایستاد. تراز پول حقیقی اما در سهام همچنان منفی ماند به طوری که حدود ۶۳ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد. وضعیتی که به گفته «مصطفی صفاری» تحلیلگر بازار سرمایه افت شدید ارزش دلاری بازار را موجب شده، اما همین عامل خود می‌تواند سرمایه‌های خارجی زیادی را جذب کند. به این ترتیب بورس نیز جاماندگی خود را جبران خواهد کرد.

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- پس از آن که بازار سرمایه شوک بزرگی را که به واسطه انتخابات ریاست جمهوری ایجاد شده بود پشت سر گذاشت، آهسته آهسته با واقعیت‌های اقتصادی موجود خود را وفق می‌دهد و عملکرد واقعی‌تری را از خود به نمایش می‌گذارد، مانند وضعیت معاملات ضعیف بازار در آغاز این هفته که طبق معمول از جمع تهدید‌های اقتصادی و شاید تعطیلی‌های پیش رو ناشی می‌شد.

روز شنبه شاخص کل بورس بیش از ۹ هزار واحد افت کرد و چند قدم از آن رشد هیجانی که پیش‌تر به آن دست یافته بود عقب‌تر رفت. در گزارش قبلی اقتصاد ۲۴ بر فعال ماندن فاکتور‌های اثرگذاری، چون نرخ بهره و اخزا و همچنین شروع فصل خاموشی‌ها برای صنایع کشور تاکید شد. اما در دل این وضعیت همچنان امیدوار‌هایی از روی کار آمدن دولت جدید وجود دارد و این را می‌توان در روند معاملات بازار در روز یکشنبه مشاهده کرد.

بر این اساس شاخص کل بورس ریزش خود را متوقف کرد و با رشد ناچیز ۸۸۳ واحدی روی ۲ میلیون و ۲۰۱ هزار واحد ایستاد. شاخص هم‌وزن بازار نیز در پایان ۴۴۲ واحد کاهش ارتفاع داد و به سطح ۷۰۳ هزار واحد رسید. همچنین گفته می‌شود تراز پول حقیقی در سهام همچنان منفی ماند به طوری که حدود ۶۳ پول حقیقی از بورس خارج شد. وضعیتی که به گفته «مصطفی صفاری» تحلیلگر بازار سرمایه افت شدید ارزش دلاری بازار را موجب شده، اما همین عامل خود می‌تواند سرمایه‌های خارجی زیادی را جذب کند. به این ترتیب بورس نیز جاماندگی خود را جبران خواهد کرد.

سقوط ارزش دلاری بورس به ۱۵۰ میلیارد دلار

مصطفی صفاری، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ عنوان می‌کند: واقعیت این است که شاخص بورس ۴ سال قبل در مرداد سال ۹۹ ، دو میلیون ۸۰ هزار واحد و ارزش بازاری دلاری بورس ۴۳۰ میلیارد دلار بوده است. زمانی که آقای رییسی آمد و گفت که من به داد بورس می‌رسم، ارزش بازار به ۲۳۰ میلیارد کاهش یافته بود. اما الان که داریم صحبت می‌کنیم ارزش دلاری بورس به ۱۵۰ میلیارد دلار رسیده است، یعنی به شدت پایین آمده و بورس بسیار جذاب است.


بیشتر بخوانید: ۱۴ ابرمشکل بورسی پیش روی دولت چهاردهم


او می‎افزاید: یعنی شما اگر قیمت سهام را با محصولاتی که خود این شرکت تولید می‌کنند ببینید متوجه می‌شوید که قیمت‌ها به شدت بالا رفته، اما قیمت سهام به شدت پایین آمده و ارزششان خیلی جذاب است. طبیعی است که اگر در‌ها باز شود و سرمایه خارجی بیاید، یکی از جاذبه‌هایی که در این چهار سال نسبت به تمام بازار‌ها جا مانده، بورس است و این بازار باید وضعیتش خیلی بهتر شود.

بورس منتظر رای اعتماد وزرای دولت چهاردهم

این کارشناس بازار سرمایه در چشم انداز خود از حرکت بازار، بر سیاست‌های دولت جدید تاکید دارد و در ادامه توضیح می‌دهد: دولت چهاردهم در حال مستقر شدن است. در تاریخ هفتم مرداد مراسم تنفیذ حکم رئیس جمهور توسط مقام معظم رهبری برگزار می‌شود و در تاریخ نهم نیز مراسم تحلیف را در مجلس خواهیم داشت. از سویی تا دولت جدید کابینه‌اش را معرفی کند احتمالا اول شهریور خواهد شد لذا تا آن موقع باید صبر کنیم ببینیم که تیم اقتصادی آقای پزشکیان چه کسانی هستند و آیا می‌توانند از مجلس رای اعتماد بگیرند یا خیر. البته سیاست‌ها خیلی مهم‌تر از نفراتی است که قرار است روی کار بیایند. اگر کل تیم اقتصادی دولت درست کار کنند بورس درست خواهد شد. از معاون اول و وزیر صمت و نفت گرفته تا بانک مرکزی که شرکت‌های بورسی را تحت تاثیر قرارمی‌دهد.

بورس می‌تواند شاخص ۳ میلیون واحد را تاچ کند اگر...

صفاری همچنین با اشاره به سیاست اعلامی پزشکیان در مناظرات درباره حمایت از بازار سرمایه، تصریح می‌کند: افرادی هم که دور و بر آقای دکتر پزشکیان بودند همه بازار سرمایه را تقویت می‌کردند، اما باید ببینیم در عمل چه می‌کنند، چون در دوره قبل هم آقای رئیسی گفته بود کار اولم رسیدگی به بورس خواهد بود، اما وقتی رفت و بر مسند نشست، یادش رفت. حالا امیدواریم که تیم دکتر پزشکیان تیم خوبی برای اقتصاد باشد. طبیعی است که ما در اقتصاد یک دماسنج داریم به نام شاخص مقدم. این شاخص نشان می‌دهد که رده اقتصاد ایران کجاست. از اصلی‌ترین شاخصه‌های آن هم شاخص بورس است که اگر سیاست‌های و روندش درست باشد شاخص کل بورس نیز مطمئنا در نیمه دوم سال خیلی صعودی خواهد بود و سه میلیون را نیز تاچ خواهد کرد.

دوراهی دولت جدید تولید محوری یا مصرف محوری؟

یکی از بحران‌هایی که با حل آن بورس نیز منتفع خواهد شد ناترازی انرژی است که به گفته این تحلیلگر بازار سرمایه متاسفانه دولت چهاردهم با ناترازی‌های زیادی مواجه است؛ از ناترازی بودجه و ناترازی بانک‌ها تا ناترازی انرژی گاز و برق. همه این‌ها وابسته به سیاست مدیرانی است که قرار است در دولت جدید مستقر شوند. آیا همانند آلمان برق خانه‌ها را قطع می‌کنند که کارخانه‌ها کار کنند؟ یا مثل ایران برق کارخانه‌ها را قطع می‌کنند که خانه‌ها برق داشته باشند. این همان سیاست تولید محور یا مصرف محور است و باید ببینیم دولت آقای دکتر پزشکیان کدام را دنبال می‌کند.

تهدید بورس از جانب انتخابات آمریکا چقدر جدی است؟

بعد از انتخابات ایران حالا بازار‌های مالی کشور از جمله بورس نگرانی دیگری را پیش روی خود دارد و آن انتخابات آمریکاست. صفاری در این باره به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: انتخاب ترامپ حتما تهدیدی برای اقتصاد ایران و بازار سرمایه است. اما یادمان باشد ما از لحاظ اقتصادی نه با آمریکا نه با اروپا مراوده‌ای نداریم. کل تجارت ما با آن‌ها زیر یک درصد است. مهم تاثیری است که بر سیاست شرکای تجاری ما که عموما آسیایی هستند، دارد. این اتفاق روی تمام اقتصاد دنیا اثر دارد، اما می‌توانیم حداقل امیدوار باشیم که در ایران رئیس جمهور جدید ما حداقل با رئیس جمهور بعدی آمریکا هر کسی که می‌خواهد باشد، دنبال چالش نخواهد بود و این به نظرم اتفاق خوبی است.

ارسال نظر