اقتصاد۲۴- مهسا احمدی: عبدالناصر همتی رئیس سابق بانک مرکزی است که در دو دوره متوالی برای انتخابات ریاستجمهوری ثبت نام کرد، اما موفق به کسب رای نشد. وی در انتخابات تیرماه ۱۴۰۳ به حمایت از مسعود پزشکیان روی آورد. حال این روزها از وی به عنوان گزینه اصلی برای تصدی وزارت اقتصاد و دارایی یاد میشود.
زندگینامه عبدالناصر همتی
عبدالناصر همتی متولد ۲۰ فروردین ۱۳۳۶ در کبودراهنگ از استان همدان است. همتی سال ۵۸ دوره کارشناسی علوم اقتصادی را در دانشگاه تهران به پایان رساند و در همان دانشگاه سال ۶۶ کارشناسی ارشد خود را دریافت کرد و در سال ۱۳۷۲ درجه دکترای اقتصاد خود را نیز از دانشگاه تهران اخذ کرد. وی دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است و مدرس اقتصاد کلان و اقتصاد انرژی در دانشگاههای ایران است. او دوره حسابرسی موسسه کوپرز اند لیبراند را در سال ۱۳۵۶ و دوره تحقیقاتی - مطالعاتی در رشته اقتصاد در دانشگاه لندن را در سال ۱۳۷۰ گذرانده است.
فعالیتهای حرفهای عبدالناصر همتی
عبدالناصر همتی با رتبه اول دوره کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تهران را آغاز کرده بود و در سال ۱۳۵۹ مسئول کمیته اقتصادی جهاد دانشگاهی بود. او در سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۷۳ در سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکرد و تا معاونت سیاسی این سازمان پیش رفت. او ۹ سال مدیرکل خبر و ۵ سال معاون سیاسی صدا و سیما بود. وی در دوران جنگ ایران و عراق، از مسئولین تبلیغات جنگ بود.
عبدالناصر همتی از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵ طی سه دوره به عنوان رئیس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و رئیس شورای عالی بیمه فعالیت کرد و نقش کلیدی در طراحی و اجرای سیاستهای آزادسازی و خصوصیسازی در صنعت بیمه ایفا کرد. در جمهوری اسلامی ایران، از وی به عنوان پدر بیمههای خصوصی یاد میشود.
بعد از آنکه محمد ابراهیم امین رئیس کل بیمه مرکزی ایران در پی انتشار فیش حقوقهای نجومی مدیران بیمه از سمت خود استعفا کرد، وزیر اقتصاد عبدالناصر همتی مدیرعامل بانک ملی ایران را برای رئیس کلی بیمه مرکزی ایران به هیئت وزیران معرفی کرد که مورد موافقت هیئت وزیران قرار گرفت و همتی رئیس بانک مرکزی شد.
عبدالناصر همتی از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۸ به مدت شش دوره لاینقطع ریاست شورای عالی شرکت بیمه اتکایی آسیایی (کمیسیون اقتصادی – سیاسی آسیا و اقیانوسیه سازمان ملل متحد - اسکاپ) مستقر در بانکوک پایتخت تایلند را بر عهده داشت که با رای مستقیم روسای بیمه ۱۰ کشور مهم آسیایی به این سمت انتخاب شدهبود. همچنین عبدالناصر همتی در دوره مسئولیت حسن روحانی در شورای عالی امنیت ملی به مدت پنج سال عضو کمیته اقتصادی شورای امنیت ملی بود.
وی در آغاز دوران ریاستجمهوری سید محمد خاتمی پیشنهاد اولیه تاسیس «صندوق ذخیره ارزی» را که بعداً به نام «صندوق توسعه ملی» نام گرفت به ایشان ارائه داد. از جمله اقدامات وی در این دوره تلاش موثر برای لغو تحریم بانک سینا بود که منجر به خارج شدن بانک سینا با رای دادگاه عالی اروپا از فهرست تحریم اتحادیه اروپا شد.
عبدالناصر همتی از ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۲ برای مدت ۷ سال مدیرعاملی بانک سینا را به عهده داشته و در این مدت موسسه مالی و اعتباری بنیاد را با بانک سینا ادغام کرد.
علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی به مجمع عمومی بانک ملی پیشنهاد کرده بود که عبدالناصر همتی جایگزین فرشاد حیدری در ریاست بانک ملی شود و اعضای مجمع با پیشنهاد وزیر اقتصاد موافقت کردند. وی پس از خاتمه فعالیت در بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، و قبل از نشستن بر مسند رئیس کلی بانک مرکزی سفیر ایران در چین بود.
سوابق اجرایی عبدالناصر همتی
رئیس واحد مرکزی خبر از ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۷
مدیر پخش اخبار صدا و سیما از ۱۳۶۷ تا ۱۳۶۸
معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما از ۱۳۶۸تا ۱۳۷۳
رئیس کل بیمه مرکزی ایران (و رئیس شورای عالی بیمه) از ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵
رئیس هیئت مدیره شرکت بیمه اتکایی آسیایی
استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران از ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۵
رئیس کل بانک مرکزی ایران از مرداد ۱۳۹۷ تا خرداد ۱۴۰۰
آثار و تالیفات عبدالناصر همتی
وی نویسنده برخی از آثار در حوزه اقتصاد نیز است، برخی از کتاب و نوشتههای وی عبارتند از: کتاب اقتصاد انرژی، ترجمه کتاب مبانی نظری و عملی بیمه، کتاب مشکلات اقتصادی جهان سوم، کتاب اقتصاد نفت، کتاب توسعه اقتصادی و کتاب اقتصاد کلان از جمله نوشتههای عبدالناصر همتی هستند.
عبدالناصر همتی در انتخابات ریاستجمهوری ایران ۱۴۰۰
عبدالناصر همتی در ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ با حضور در ستاد انتخابات وزارت کشور در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری ثبت نام کرد. همتی در تاریخ ۴ خرداد ۱۴۰۰ از سوی شورای نگهبان به عنوان یکی از کاندیدهای نهایی ریاست جمهوری در انتخابات معرفی شد. او برای شرکت در انتخابات با رئیس خود حسن روحانی، مشورت نکرده و او را مطلع نکرده بود و همین باعث شده بود گمانهزنیهایی برای برکناری وی از ریاست بانک مرکزی مطرح شود. در زمان ثبتنام، تحلیلگران شانس تایید صلاحیت او را کم میدانستند، اما وی توسط شورای نگهبان تایید صلاحیت شد. در جریان انتخابات، همتی مدعی شد که صداوسیمای جمهوری اسلامی فیلم مستند انتخاباتی او را پخش نکرده است و او خود این فیلم را در شبکههای اجتماعی منتشر خواهد کرد. در نهایت وی، در انتخابات پس از محسن رضایی، سوم شد.
انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳
عبدالناصر همتی ۱۱ خرداد ۱۴۰۳ در انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری ثبتنام کرد، اما این بار تاییدصلاحیت نشد و به کارزار مسعود پزشکیان پیوست.