اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: سفر اربعین به کربلا به دلیل تعداد زیاد زائران و شرایط خاص مسیر، نیازمند رعایت نکات بهداشتی ویژهای است تا از بروز مشکلات بهداشتی و سلامتی جلوگیری شود. راهپیمایی اربعین برای بسیاری از زوار شامل مسیر نجف تا کربلا است، اما برخی از زائرین مسیر طولانیتری را میپیمایند. در صورت آشنایی با نکات و مخاطرات خاص پیادهروی در این مراسم میتوان از بسیاری از مشکلات ناشی از آن پیشگیری کرد. در اینجا به برخی از مهمترین نکات بهداشتی برای این سفر اشاره میکنیم:
۱. بهداشت فردی
شستشوی دستها: دستها را به طور منظم با آب و صابون بشویید. شستشوی مداوم دستها را فراموش نکنند و به خصوص قبل از غذا و بعد از تردد با اتوبوس، در مکانهای عمومی، بازار و مکانهای پرتردد حتماً دستهایشان را با آب و صابون یا آب و مایع ضدعفونی کننده بشویند.
استفاده از ماسک: در مکانهای شلوغ از ماسک استفاده کنید تا از انتقال بیماریها جلوگیری کنید. استفاده از ماسک در پیشگیری از ابتلا به بسیاری از ویروسها و میکروبها موثر خواهد بود، بر این اساس بهتر است تا زائران به تعداد روزهای سفر، ماسک همراه داشته و روزانه یک ماسک را استفاده کنند.
استفاده از دستکش: در صورت نیاز به تماس با سطوح عمومی، از دستکش استفاده کنید.
۲. مصرف آب و غذا
آب آشامیدنی سالم: از آبهای بستهبندی شده و مطمئن استفاده کنید. از نوشیدن آبهای غیر بهداشتی خودداری کنید. از لیوان شخصی یا یک بار مصرف استفاده کنند و به هیچ عنوان از آبهای موجود در ظرفهای روباز و آلوده استفاده نکنند.
غذاهای بهداشتی: از غذاهای مطمئن و بهداشتی استفاده کنید و از مصرف غذاهای خیابانی مشکوک پرهیز کنید. ترجیحاً غذاهای گرم مصرف کنید. با توجه به اینکه مقدار غذای ارائه شده به صورت نذری در اربعین بسیار زیاد است، لزومی به حمل مواد غذایی نیست، اما زائران برای احتیاط کمی خرمای خشک، انجیر خشک، کشمش، مغزدانههای آجیل و کشک خشک همراه داشته باشید که کشک خشک از نظر پروتئین بسیار مناسب و انرژی زا و بهداشتی است و جلوی بسیاری از فسادهای معده را میگیرد.
۳. تجهیزات بهداشتی
داروها و کمکهای اولیه: داروهای ضروری خود را به همراه داشته باشید و یک کیف کمکهای اولیه شامل مسکن، داروهای ضداسهال و ضد تهوع، بانداژ و ضدعفونیکننده به همراه داشته باشید. همراه داشتن داروهایی که جنبه درمان روانپزشکی، کنترل صرع، فشار خون، بیماری قلبی و قند، دارند؛ بسیار ضروری است و به هیچ وجه نباید مصرف این داروها قطع یا خودسرانه کم یا زیاد شود.
بیشتر بخوانید: پیاده روی اربعین چیست و از چه زمانی رونق گرفت؟
ضدعفونیکننده دست: یک بطری ضدعفونیکننده دست به همراه داشته باشید تا در مواقع لازم استفاده کنید. کرمی، فوق تخصص امنیت زیستی و کارشناس در حوزه بیوتروریسم در بخش دیگری از توصیه هایش اقلامی را که زوار باید همراه خود داشته باشند برشمرد: ژل ضد عفونی کننده، صابون کوچک یا شبیه خمیر دندان.
دستمال مرطوب و دستمال کاغذی: دستمال مرطوب و دستمال کاغذی برای رعایت بهداشت فردی به همراه داشته باشید.
۴. بهداشت عمومی
استفاده از توالتهای بهداشتی: از توالتهای عمومی بهداشتی استفاده کنید و پس از استفاده از آنها دستهای خود را به خوبی بشویید؛ لذا توصیه میشود در کوله همراه زائر، یک صابون موجود باشد. باید در نظر داشت شستن دست به تنهایی مهمترین گام در پیشگیری از انواع بیماریهاست. از آنجا که گاهی آب برای شستن دستها بعد از استفاده از سرویسهای بهداشتی، بعضاً مایع دستشویی و آب برای شستن دستها کم است، بهتر است تعدادی دستکش یکبار مصرف همراه باشد تا اگر آب نبود یا سرد بود، با استفاده از آن نگرانی نظافت دستان برطرف شود.
استحمام منظم: بهداشت شخصی خود را رعایت کنید و در صورت امکان به طور منظم استحمام کنید. در طول راه، اغلب موکبها دستشویی و حمام دارند و با خیال راحت میتوانید از این امکانات استفاده کنید.
۵. پوشش مناسب
کفش و لباس مناسب: از کفشهای راحت و مناسب برای پیادهروی طولانی استفاده کنید انتخاب کفش مناسب برای پیاده روی اربعین یکی از مهمترین مواردی است که باید به آن توجه کنید. کفشهای نامناسب میتوانند باعث بروز مشکلاتی نظیر تاول، دردهای عضلانی و خستگی زودرس شوند و لباسهای مناسب برای آب و هوای متغیر به همراه داشته باشید. در هنگام سفر به عراق برای اربعین، لازم است بدانید که روزها هوا گرم و شبها هوا سرد است، بنابراین بهتر است که لباسهای خنک (زیرپوشهای نخی یا تی شرت) و گرم و سبک خود را به همراه ببرید. همچنین لباسها باید راحت باشند تا در مکانهای مشترک مانند خوابگاه احساس راحتی داشته باشید. همراه داشتن جوراب نخی و دستکش، پارچه نخی روشن مانند چفیه به منظور پوشاندن سر و صورت در برابر آفتاب برای آقایان جهت محافظت از سر و گردن از اهمیت بالایی برخوردار است.
لباسهای اضافی: لباسهای اضافی و مناسب برای شبهای سرد و روزهای گرم به همراه داشته باشید.
۶. توصیههای عمومی
آگاهی از وضعیت سلامتی: در صورت بروز هرگونه علائم بیماری مانند تب، سرفه یا درد شکم، به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید. در مورد دریافت خدمات درمانی در صورت نیاز چه در ایران و چه در عراق هم جای نگرانی نیست. در داخل کشور سازمان اورژانس با تعداد زیادی آمبولانس و مراکز درمانی موقت خدمترسان زائران عزیز خواهد بود. در کشور عراق هم این امور به سازمان هلال احمر واگذار شده ضمن اینکه در صورت بروز مشکل جدی میتوانید به این دو مرکز در شهرهای نجف و کربلا مراجعه کرده و خدمات درمانی رایگان دریافت کنید: در نجف اشرف، خیابان امام علی (ع)، هتل النباء و در کربلای معلی، هتل الماس شرق.
واکسیناسیون: قبل از سفر، واکسنهای ضروری مانند واکسن آنفولانزا و سایر واکسنهای توصیه شده را دریافت کنید. بیماری سرخک، یک بیماری ویروسی است که عموماً کودکان را مبتلا میکند، ولی افراد بزرگسال چنانچه سابقه ابتلاً به بیماری و یا واکسیناسیون نداشته باشند در معرض خطر ابتلا خواهند بود.
ارتباط با مراکز بهداشتی: اطلاعات تماس مراکز بهداشتی و درمانی در مسیر و مقصد را به همراه داشته باشید. زائران گرانقدر، برنامه «رادیو اربعین» را در گوشیهای همراه خود در بستر «ایران صدا» فعال کنند تا از اطلاعیههای ستاد مرکزی اربعین مطلع شوند.
نام و شماره تلفن همراه را بر روی وسایل اعم از کوله، گوشیهای تلفن و... نصب کنند. آدرس سفارت، کنسولگریها و پستهای کنسولی ایران در عراق را از طریق سایت وزارت امور خارجه به همراه داشته باشند.
با رعایت این نکات بهداشتی، میتوانید سفر اربعین خود را با سلامت و آرامش بیشتری انجام دهید و از این تجربه معنوی بهرهمند شوید.