تاریخ انتشار: ۰۹:۰۹ - ۳۱ مرداد ۱۴۰۳

میراث وزارت ارشاد دولت سیزدهم برای وزیر تازه؛ دیوارکشی بین هنرمندان، دولت و مردم + ویدیو

در دوران او همچنین حدود ۲۰ زن سینماگر ممنوع التصویر شدند، حدود ۱۰۰ هنرمند، سینما، تئاتر و موسیقی بازداشت یا ممنوع‌الخروج شدند و برای برخی احکام تحقیر‌آمیز ارائه شد. در حوزه موسیقی، اما دست کم ۹ کنسرت در دوران وزارت ارشاد دولت سیزدهم لغو شد

اقتصاد۲۴- با اعلام رسمی اسامی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم، وزیر ارشاد ابراهیم رئیسی نیز مانند سایر وزرا به پایان سلام کرد‌. حال سیدعباس صالحی به عنوان نامزد نهایی تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم به قوه مقننه معرفی شد تا درصورتی که نمایندگان مجلس شورای اسلامی به او رای اعتماد دادند،‌ سکاندار این وزارتخانه شود. کرسی‌نشینِ آتیِ وزارت ارشاد اما میراثی نه چندان خوشایند از محمدمهدی اسماعیلی تحویل خواهد گرفت و احتمالا دوران چالش‌برانگیزی را پیش رو خواهد داشت. ‌اسماعیلی پیش از گرفتن رای اعتمادِ مجلس در سال ۱۴۰۰، با برنامه پیشنهادی ۸۳ صفحه‌ای خود خبرساز شده بود. برنامه‌ای رادیکال که در آن او آثار بخشی از اهالی هنرهای نمایشی را مروج سکولاریسم، القاکننده ناامیدی، ترویج‌دهنده قانون‌گریزی و سبک زندگی غیراسلامی دانسته بود.‌

همین دیدگاه‌ نیز در شیوه فعالیت او سایه افکند و دوران سیاهی را برای بسیاری از هنرمندان به ویژه پس از رویدادهای سال ۱۴۰۱ خلق کرد.‌بیشترین تنش و اختلاف بین سینماگران و دولت ها، در دولت سیزدهم اتفاق افتاد.‌بسیاری از چهره‌های محبوب سینمایی ممنوع از فعالیت و منزوی شدند. سینما محل جولان آثار ارگانی و سفارشی شد و سینمای مستقل از گود بیرون رانده شد. در دوران او دست کم پنج فیلم توقیف و یا جلوی اکرانشان گرفته شد.‌ همچنین فیلم‌های «برادران لیلا»، «تفریق»، «اورکا»، «جنگ جهانی سوم»، «خط فرضی»، «بی رویا»، «ارادتمند، نازنین، بهاره ، تینا»، «قصیده گاو سفید»، «شب، داخلی، دیوار» و «فسیل» مجموع فیلم‌های قاچاق شده در دولت سیزدهم است که ۸ عدد از آن‌ها مربوط به یک سال است‌.



در دوران او همچنین حدود ۲۰ زن سینماگر ممنوع التصویر شدند، حدود ۱۰۰ هنرمند، سینما، تئاتر و موسیقی بازداشت یا ممنوع‌الخروج شدند و برای برخی احکام تحقیر‌آمیز ارائه شد. در حوزه موسیقی اما، طبق گزارش روزنامه اعتماد دست کم ۹ کنسرت در دوران وزارت ارشاد دولت سیزدهم لغو شد. اخراج ۴۰ نفر از نوازندگان ارکستر سمفونیک تهران، توسط بنیاد رودکی که تحت نظر وزارت ارشاد فعالیت می‌کند از جمله اقدامات منفی وزارت ارشاد در سال ۱۴۰۲ بود که البته سریعا اصلاح شد. اعطای مجوز و رونق کنسرت‌های خوانندگان پاپ، حمایت از موسیقی نواحی و تدوین سند ملی موسیقی نیز بخشی از دستاوردهای دولت سیزدهم در این حوزه است. در حوزه کتاب اما، برنامه وزارت ارشاد برای جداسازی کتابخانه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و الحاق آن به نهاد کتابخانه‌های عمومی نوعی مصادره و افزودن سهم خود در این حوزه کلیدی بود.

طبق گزارش فرهیختگان، در دولت سیزدهم قیمت کتاب ۱۵۹ درصد افزایش یافت همچنین از ۲۲۸ هزار عنوان کتابی که در این دولت تا پایان سال گذشته، منتشر شدند، ۱۶‌.۲ درصد یعنب حدود ۳۷ هزار عنوان کتاب ممیزی خوردند. در حوزه مطبوعات اسماعیلی مدعی صدور مجوز ۴۰۰۰ نشریه با کمترین میزان توقیف، در مقایسه با دوره‌های مشابه بود. حال آنکه دست کم ۶ رسانه تا پایان سال ۱۴۰۲ توقیف و حدود ۲۰ خبرنگار نیز بازداشت شدند. آماری که با اظهارات اخیر اسماعیلی مبنی بر کمترین میزان توقیف و دوران طلایی آزادی بیان منافات دارد. 

میراث اسماعیلی برای وزیر ارشاد بعدی، یک بستر فرهنگی و هنری است که از تک‌صدایی، کنترل‌گری، مهندسی آمار، هنرسوزی و فرصت دادن به تولید‌کنندگان آثار سخیف به ستوه آمده. در‌حالی که امید می‌رفت وزیر ارشاد تازه، پلی میان هنرمندان، دولت و مردم باشد اما انتخاب صالحی، که کارنامه‌اش در این حوزه بر همگان روشن است، چندان همسو با این امید نیست. با این حال، تا واکنش مجلس به وزرای پیشنهادی راهی پر استرس پیش روی جامعه فرهنگی کشور است.

منبع: امتداد

ارسال نظر