اقتصاد ۲۴- هونگ اچ کیو ۹ (HQ-۹) یک سامانه موشکی دفاع هوایی دوربرد است که توسط شرکت واردات و صادرات ماشین آلات دقیق چین، یک شرکت دفاعی مستقر در پکن توسعه یافته است.
اچ کیو ۹ میتواند تهدیدات مختلفی مانند موشکهای هوا به زمین، هلیکوپتر، هواپیما، هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد)، بمبهای هدایت شونده و موشکهای بالستیک تاکتیکی را رهگیری کند.
توسعه اچ کیو ۹ چین
این سامانه موشکی در سال ۱۹۹۷ به ظرفیت عملیاتی اولیه دست یافت. گفته می شود که این سامانه بر اساس سامانه موشکی اس-۳۰۰ پی ام یو روسیه و سامانههای دفاع هوایی پاتریوت آمریکایی ساخته شده است. هونگ اچ کیو۹ به چندین نوع با فناوری بهبود یافته و حداکثر برد از ۱۰۰ کیلومتر تا ۳۰۰ کیلومتر ارتقا یافته است.
هونگ اچ کیو ۹ و انواع آن علاوه بر عملیاتی شدن در چین، به کشورهایی مانند الجزایر، پاکستان، ایران، عراق، ترکمنستان و ازبکستان صادر میشود.
طراحی و ویژگیهای اچ کیو ۹
اچ کیو ۹ یک موشک دفاع هوایی دو مرحلهای پیشرفته با سیستم هدایت پیشرفته و قابلیت ضد پارازیت چند هدف است. قطر مرحله اول ۷۰۰ میلی متر و قطر مرحله دوم ۵۶۰ میلی متر است. این موشک ۶.۸ متری با وزن تقریبی ۲۰۰۰ کیلوگرم میتواند با حداکثر سرعت ۴.۲ ماخ پرواز کند.
این موشک میتواند یک کلاهک ۱۸۰ کیلوگرمی از نوع HE-FRAG را تا حداکثر برد ۲۰۰ کیلومتر و ارتفاع ۳۰ کیلومتر حمل کند. این کلاهک مجهز به فیوز مجاورتی با برد موثر ۳۵ متری است که زمانی که موشک در فاصله ۵ کیلومتری از هدف خود قرار میگیرد، فعال میشود. کنترل بردار رانش در معرض موشک آن را به طور قابل توجهی با موشکهای S-۳۰۰V متفاوت میکند.
رادار اچ کیو ۹ چین
این باتری شامل رادار اکتساب در ارتفاع پایین نوع ۱۲۰، رادار اکتساب سه بعدی نوع ۳۰۵ ای، رادار درگیری موبایل اچ-۲۰۰ و رادار اکتساب سه بعدی نوع ۳۰۵ بی است. رادار اچ تی-۲۳۳ در پهنای باند ۳۰۰ مگاهرتز با برد شناسایی هدف ۱۲۰ کیلومتر و برد ردیابی ۹۰ کیلومتر عمل میکند.
این رادار میتواند ۳۶۰ درجه در آزیموت در محدوده ارتفاعی از ۰ تا ۶۵ درجه اسکن کند. این رادار برای ردیابی ۱۰۰ هدف هوابرد و درگیری همزمان بیش از ۵۰ مورد از آنها در فاصله تقریباً ۱۰۰ کیلومتری طراحی شده است.
سیستم هدایت اچ کیو ۹ چین
سیستم هدایت مسیر از طریق موشک اچ کیو ۹ از ترکیبی از هدایت اینرسی، اتصال میانی مسیر و سیستمهای هدایت پایانه راداری فعال استفاده میکند. برخی از انواع موشکها دارای قابلیت اختیاری رادار نیمه فعال با هدایت فرمان رادیویی هستند.
پرتابگر اچ کیو ۹
پرتابگر اچ کیو ۹، چهار موشک را در محفظههای جداگانه نگه میدارد که روی شاسی کامیون تاکتیکی با تحرک بالا تائیان TA۵۳۸۰، ۸×۸ نصب شده است. در موقعیت شلیک، محفظهها در سمت عقب کامیون به حالت عمودی بالا میروند، در حالی که دو تثبیت کننده در عقب و مرکز شاسی قرار میگیرند.
ترکیب یک باتری اچ کیو ۹ شامل شش کامیون TEL است که به یک رادار درگیری آرایه فازی مسطح تک پالس باند سه بعدی HT-۲۳۳ که توسط یک پست فرماندهی باتری TWS-۳۱۲ کنترل میشود، متصل شده اند.
انواع اچ کیو ۹
اف دی-۲۰۰۰، اچ کیو ۹ای، اچ کیو ۹بی، اچ کیو ۹سی و اچ اچ کیو ۹ برخی از نسخههای موشک اچ کیو ۹ هستند. نوع اچ کیو ۹ای برای اولین بار در سال ۱۹۹۹ مورد آزمایش قرار گرفت و در سال ۲۰۰۱ وارد خدمت شد. این نسخه دارای تجهیزات الکترونیکی پیشرفته و نرم افزار برای افزایش دقت و نابودی موثر هدف است.
اف دی-۲۰۰۰ که یک نسخه صادراتی با قابلیت ضد رادارگری است، در نمایشگاه هوافضا و دفاع آفریقا که در مارس ۲۰۰۹ در کیپ تاون، آفریقای جنوبی برگزار شد، رونمایی شد. اچ کیو ۹ای همچنین دارای یک نسخه ضد تشعشع است که به نام اف تی-۲۰۰۰ معروف است.
اچ کیو ۹بی با برد بیشتر و جستجوگر اضافی در سال ۲۰۱۴ به ظرفیت عملیاتی اولیه دست یافت. این یک سیستم دفاع موشکی زمین به هوای پرتاب عمودی جدید با برد هدف بیش از ۲۵۰ کیلومتر و تا ارتفاع ۵۰ کیلومتری است. چین در سال ۲۰۱۶ سامانه دفاع موشکی زمین به هوای اچ کیو ۹بی را در جزایر مصنوعی در دریای جنوبی چین مستقر کرد.
اچ اچ کیو ۹ای و اچ اچ کیو ۹بی به ترتیب انواع دریایی اچ کیو ۹ای و اچ کیو ۹بی هستند. اچ کیو ۹سی که در حال حاضر در دست توسعه است، مجهز به رادار کاملا فعال خواهد بود.
مشخصات فنی کلی اچ کیو ۹
نوع پروژه: سامانه موشکی پدافند زمین به هوا
سازنده: شرکت واردات و صادرات ماشین آلات دقیق چین
طول: 6.8 متر
وزن: 2000 کیلوگرم
نوع کلاهک: تکه تکه شونده انفجاری بالا