اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- بازار سرمایه نیمه اول سال را در حالی به پایان میبرد که هنوز نتوانسته رشد مطلوبی داشته باشد. آنطور که فعالان بازار میگویند حالا بسترهای حداقلی برای رشد بازار فراهم است و افرادی در راس تصمیم گیری قرار دارند که دست کم میدانیم باورهای اقتصادی آنها در تضاد با بورس نیست و با یک تصمیم میتوانند آن رشد مورد انتظاررا آغاز کنند. روند معاملات بازار، اما به گونه دیگری رقم خورده و روند تغییرات کندتر از آن است که بتواند بازار سهام را به رونق برساند.
در حالی که بورس همچنان با مشکلات نرخ بهره و سرکوب دلار نیما دست و پنجه نرم میکند، در سمتی دیگر ادامه محدودیت دامنه نوسان در حال سلاخی اندک اعتماد باقی مانده در بازار سرمایه است. این محدودیت که در پی ترور اسماعیل هنیه در تهران رخ داد، آن طور که «رحمان رحیمی» کارشناس بورس میگوید حالا این پالس را میدهد که احتمالا خطرات جنگ همچنان برقرار است و تعلل در رفع آن نیز به همین دلیل است.
بر این اساس روند معاملات بازار سهام در دومین روز هفته به گونهای رقم خورد که شاخص کل با افت ۹ هزار و ۹۶۳ واحدی در سطح دو میلیون و ۶۵ هزار واحدی ایستاد. شاخص هموزن بازار نیز در پایان بورس روز یکشنبه هزار و ۸۴۰ واحد کاهش ارتفاع داد و به سطح ۶۷۴ هزار واحد رسید.
چشم بورس به رفع سه تهدید مهم بازار
رحمان رحیمی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ عنوان میکند: بازار در یک ماه گذشته که تعریفی نداشته و مردم و سهامداران بیشتر منتظر این هستند که ببینند اقدامات عملی بالاخره انجام میشود یا خیر. از وعدههای خود آقای پزشکیان که گفته بود با قیمتگذاری دستوری مخالف هستند تا آقای همتی که چند بار در مصاحبههای خود بر این موضوع تاکید کرد و البته عملکرد رئیس جدید بورس.
به گفته او علاوه بر اینها در حال حاضر بحث فاصله ارز دلار نیمایی و آزاد مطرح است که در کنار رفع قیمت گذاری دستوری از روی محصولات شرکتها خیلی میتواند به بازار کمک کند. اگرچه امروز دیدیم که روند افزایش دلار نیما سرعت داده شد و تا نزدیک ۴۶ هزار تومان رفت و این خودش نویدی برای بورس است.
این کارشناس بازار سرمایه همچنین میافزاید: موضوع کاهش نرخ بهره نیز با توجه به اینکه خود آقای همتی وزیر اقتصاد نیز اشراف کاملی در بانک مرکزی دارند کمک زیادی به بازار خواهد کرد و استقبال از بازار سهام بیشتر میشود. برای کم کردن نرخ بهره نمیتوان رقمی گفت، چرا که باید جمیع جهات در اقتصاد بررسی شود، اما اگر دشمنی نهانی با بازار سرمایه نکنند تا حد معقولی میتوان نرخ بهره را پایین آورد.
نوسان گیران معاملات بازار را تسهیل میکردند
رحیمی در ادامه تصریح میکند: بازار سهام باید بستری باشد برای این که نه تنها سرمایه گذاران بلند مدت و سرمایه گذاران خرد بلکه نوسان گیر یا همان سفته بازان هم فعالیت کنند. این گروه نباید در جامعه بار منفی داشته باشد، چون خیلی وقتها معاملات را تسهیل میکنند، اما الان میبینیم که آنها هم در بازار نیستند.
بیشتر بخوانید: چرا شاخصکل بورس پس از انتخاب رئیسجدید افت کرد؟
به گفته وی زمانی افرادی که خبره و حرفهای بودند میآمدند نوسانگیری میکردند، ولی چون بازار در چند سال گذشته پیش بینی پذیر نبود آنها هم از بازار فراری شدند. اگر اصلاحاتی که پیشتر عرض کردم انجام شود این افرادی هم که از بازار خارج شدند دوباره وارد میشوند و اقبال از بازار بهتر خواهد شد. در نتیجه نیمه دوم سال بازار بهتری را خواهیم داشت. اینها میسر نخواهد شد جز زمانی که از طریق رئیس سازمان بورس از بازار سرمایه دفاع بشود.
چرا محدودیت دامنه نوسان برداشته نمیشود؟
این کارشناس بازار سرمایه در بررسی وضعیت کنونی بازار با اشاره به تعلل در برداشتن محدودیت دامنه نوسان خاطرنشان میکند: بعد از آن اتفاق تروریستی که در تهران رخ داد، اشکالی که در بازار سرمایه رخ داد این بود که دو روز مسکوت ماند و دامنه نوسان را کم نکردند. حتی در یکی دو روز اول میتوانستند بازار را تعطیل کنند؛ این خودش ضربه بدی به همان اعتماد اندکی بود که در میان سهامداران وجود داشت. فکر میکنم که تصمیمگیران دچار همان تعلل این بار در برداشتن محدودیت دامنه نوسان شده اند.
به باور وی با توجه به اینکه التهابات منطقه خاورمیانه کاهش داشته و احتمال وقوع جنگ پس از ترور هنیه در تهران کم شده بنابراین یکی از اقدامات زودهنگام این میتواند باشد که زودتر دامنه نوسان به حالت عادی برگردانده شود. وقتی که دامنه نوسان محدود باشد سرمایه گذاران دلهره دارند و این احتمال را میدهند که هنوز این التهابات و این ریسکهای سیاسی و منطقهای وجود دارد و در نتیجه کمتر به بازار سرمایه اعتماد میکند.
پیش بینی شاخص کل بورس در نیمه دوم سال
رحیمی در پایان به پیش بینی شاخص کل پرداخته و میگوید: من به نیمه دوم سال با وجود همه این اتفاقات خوشبین هستم و فکر میکنم شاخص کل تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد را بتواند ببیند.