تاریخ انتشار: ۰۸:۵۴ - ۲۶ شهريور ۱۴۰۳
بورس برای دومین روز متوالی در هفته منفی شد

مسیر تعادلی سخت بازار سهام

دماسنج اصلی بازار سرمایه در دومین روز هفته جاری با کاهش ارتفاع ۰.۴۸درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز یکشنبه در سطح ۲میلیون و ۶۵هزار واحدی ایستاد. افت ۹هزار و ۹۲۳واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با افت ۰.۲۷درصدی روبه‌رو شد و در سطح ۶۷۴هزار و ۷۶۴واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۱۱درصد سرخ‌پوش شد و در نهایت در سطح ۲۱هزار و ۵۶۷واحدی کار خود را به اتمام رساند.

اقتصاد۲۴- ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق تقدم بازار می‌شود، روز یکشنبه مقدار ۳هزار و ۲۵۶میلیارد تومانی را ثبت کرد. به علاوه ۲۱۹میلیارد تومان پول حقیقی از گردونه معاملات بازار خارج شد. در این میان سه نماد «فولاد»، «شپنا» و «شبندر» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نماد‌های «خاور»، «وسپهر» و «کگهر» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل فرابورس داشتند. همچنین «شپنا»، «فولاد» و «ذوب» سه نماد پرتراکنش روز گذشته بازار بودند. بازار سرمایه در سایه تحولات منطقه‌ای و تنش‌ها در شرایطی به استقبال هفته پایانی شهریورماه پیش می‌رود که نخستین روز هفته را در تقابل سرخی سهام و سبزی صندوق‌های طلا گذراند. با این وجود تداوم سرخ‌پوشی نماد‌ها روز یکشنبه ادامه پیدا کرد و بازار روند ریزشی گرفت.

نماد‌های کوچک در هفته‌های گذشته به دلیل عدم حمایت دستوری پس از اصلاحی که انجام دادند رشد مطلوبی را تجربه کردند. با این وجود به نظر می‌رسد به دلیل ثبات نرخ ارز پس از فاز اصلاحی شکل‌گرفته صنایع بزرگ به دلیل جاماندگی بیشتر پتانسیل رشد مطلوب‌تری در دل خود داشته باشند.

بازار زیر لنز کارشناسان

مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه، اوضاع و احوال این روز‌های بازار را این گونه زیر ذره‌بین قرار داد: بازار سرمایه همچنان با روند فرسایشی گذشته خود درگیر است و دلیل اصلی روند منفی را که عدم قدرت شرکت‌ها در سودآوری است، حفظ کرده است. یکی از دلایل منفی این روز‌های بازار گزارش‌های تیرماه منتشر شده از شرکت‌ها در سامانه کدال است، که نشان می‌دهد بنگاه‌های اقتصادی در نخستین ماه فصل تابستان به نسبت فصل بهار کاهش رشد سودآوری داشتند. این گزارش‌های نامطلوب در شرایط فعلی می‌تواند به اصلاح بیشتر بازار بینجامد. برخی معتقدند بازاری که به شرایط مثبت واکنش خاصی نشان نمی‌دهد، بالطبع به شرایط منفی نیز واکنش نشان نخواهد داد که در پاسخ می‌توان اظهار کرد اصلاح قیمتی بازار تحت تاثیر اخبار منفی تشدید خواهد شد.

رویکرد پولی و سیاست رئیس جدید سازمان نسبت به بازار و کم‌توجهی به بخش تجارت بین‌الملل و شرکت‌های صادرت محور در کنار کاهش نفت جهانی و کاهش درآمد‌های نفتی ازجمله اتفاقات منفی هستند که بازار را در فاز اصلاحی فرو بردند. این کارشناس بازار ادامه داد: صندوق‌های طلا در روز شنبه به دلیل رشد بی‌سابقه طلای جهانی سبزپوش بودند. با این وجود حال خوش این صندوق‌ها را نمی‌توان به سرازیر شدن نقدینگی از فروش سهام بورس نسبت داد.


بیشتر بخوانید: چشم‌انداز پاییزی بازار سهام


بازار غرق در رکود در انتظار اخبار منفی برای سرخ‌پوشی است. به نظر می‌رسد منفی این روز‌ها بیشتر به کف‌سازی نماگر‌های اصلی در نقاط حمایتی دانست و بازار توانی برای ریزش بیشتر ندارد. این کارشناس بازار در پایان اشاره کرد: پیش‌بینی می‌شود بازار روند متعادل منفی خود را در روز‌های آینده حفظ کند. آراد پورکار، کارشناس بازار سرمایه، وضعیت بازار روز گذشته را این گونه تحلیل و ارزیابی کرد: بازار سرمایه این روز‌ها با مسائل و مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کند. رشد دلار نیما که از ماه‌های گذشته کلید خورده در کنار کاهش تدریجی و اندک نرخ بهره را همچنان می‌توان از محرک‌های اصلی بهبود بازار هفته‌های گذشته دانست. در هفته اخیر نیز طلای جهانی سقف جدیدی را به ثبت رساند و خود عاملی برای نوسان رو به بالای صندوق‌های طلا در روز ابتدایی هفته جاری در بورس شد. این بخش از بازار سرمایه روز شنبه تا حدودی سبزپوش شدند و ورود نقدینگی مطلوبی را روز شنبه تجربه کردند.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: برآیند ورود و خروج پول به کارگزاری‌ها از ابتدای سال از ورود نقدینگی به بازار حکایت دارد، با وجود اینکه این نقدینگی در بسیاری از مواقع سر از بازار سهام در نیاورده است؛ بنابراین می‌توان نتیجه گرفت جریان نقدینگی سرازیرشده به کارگزاری‌ها از خارج بازار وارد شدند. از طرفی باید اظهار کرد بازار با رشدی که هفته‌های اخیر به خود دیده وضعیت مساعدی را به نمایش سرمایه‌گذاران گذاشته و برخی نماد‌هایی که در ماه‌های اخیر عملکرد خوبی را به ثبت رساندند، از نقاط حمایتی مهم فاصله گرفتند. از این رو درحال‌حاضر که در فاز اصلاحی بازار به سر می‌بریم بازار اصطلاحا دست به عصا حرکت خواهد کرد تا زمانی که فاز اصلاحی به پایان رسد. با این وجود نکته شایان به ذکر این روز‌های بازار سرمایه افت محدودتر ارزش معاملات بازار در مقایسه با اصلاح‌های گذشته بازار است.

از این رو عدم ریزش بیش از حد ارزش معاملات در سیکل اصلاحی جدید بازار را می‌توان به فال نیک گرفت که کف‌های جدیدی در بازار شکل نخواهد گرفت. همچنان بورس برای حرکت روبه بالای جدید خود به محرک‌های خوشایندی مانند افزایش مجدد دلار نیما نیازمند خواهد بود. این کارشناس بازار در پایان افزود: در وضعیت فعلی با توجه به کاهش حجم ریسک‌های سیستماتیک و غیر‌سیستماتیک حذف محدودیت دامنه نوسان می‌تواند محرک خوبی برای رشد سهام بازار باشد. در پایان پیش‌بینی می‌شود تعادل رو به منفی نماگر اصلی بازار در هفته جاری ادامه پیدا کند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر