تاریخ انتشار: ۰۸:۲۳ - ۲۹ شهريور ۱۴۰۳
موانع بورس ۴۰۰میلیارد دلاری

بازگشت اعتماد به بورس

شاخص‌کل بورس تهران با رشد ۱۳هزار‌واحدی به ۲.۱میلیون واحد نزدیک شد. نماگر ثانویه بازار نیز با رشد ۰.۷۳درصدی همراه بود. آنقدر وزن حمایتی تیم اقتصادی دولت از بورس تهران افزایش یافته‌است که درگیری‌های نظامی و منطقه‌ای نیز نمی‌تواند بازار را قرمزپوش کند.

اقتصاد۲۴- عبدالناصرهمتی، وزیر اقتصاد طی روز سه‌شنبه در مراسم معارفه ریاست جدید سازمان، مجددا اظهارات گذشته خود را در حمایت از بورس تکرار کرد. همچنین ریاست سازمان بورس از پتانسیل بورس تهران برای ۴۰۰میلیارد دلاری‌شدن خبرداد. به‌نظر می‌رسد با شرایط فعلی و بدون برنامه ریزی تحقق این امر ممکن نباشد، اما با تحول اساسی در متغیر‌های اقتصادی موثر بر بورس می‌توان ضمن تعدیل P/E بازار سرمایه، ثروت سهامداران بورسی را به‌شدت افزایش داد. کنترل تورم و در پی آن کاهش نرخ بهره و حذف قیمت‌گذاری دستوری جزو عواملی است که می‌تواند ارزش بازار سهام ایران و ارزش دارایی‌های سهامداران آن را به شکل دلاری افزایش دهد، اما قطعا تحقق همه این وعده‌ها در کوتاه‌مدت میسر نخواهد بود.


بیشتر بخوانید:  اثر تغییر رئیس سازمان بورس بر بازار سهام کوتا‌ه‌مدت خواهد بود


شاخص‌کل بورس، پس از ایجاد کف قیمتی جدید در ۲۳مرداد موفق شده‌است تا رشد بیش از ۵درصدی را تا سطح فعلی تجربه کند، اما برای ادامه مسیر انگیزه کافی وجود دارد. بورس صرفا با حرف شنوی از همتی و حجت‌ا... صیدی، رئیس جدید سازمان بورس مسیر سبزی را پیش گرفته است که برای افزایش سرعت، نیاز به‌عملی شدن وعده‌ها دارد. یکی از در دسترس‌ترین محرک‌هایی که اتفاقا به‌طور تاریخی بازار سرمایه را رونق می‌بخشد، رشد دلار نیما و کاهش اختلاف آن با بازار آزاد است. چند صباحی است که این اختلاف حوالی ۳۰درصد است. تا زمانی‌که این اختلاف به زیر ۱۵درصد نرسد، نمی‌توان برای بازار روند صعودی پایداری را متصور شد.

بورس ۴۰۰میلیارد دلار می‌شود؟

صیدی، رئیس جدید سازمان بورس در یکی از اظهارات خود از بورس ۴۰۰میلیارد دلاری صحبت به میان آورده‌است. به‌نظر می‌رسد بورس تهران که اکنون زیر ۲۰۰میلیارد دلار است را نمی‌توان به‌سادگی در مقیاس دلاری دوبل کرد، چراکه این امر نیاز به یک تحول اساسی در متغیر‌های اقتصادی دارد. بورس تهران بر حسب تنزیل جریانات نقدی آتی آن ارزش‌گذاری می‌شود و نرخ تنزیل در ارزش‌گذاری بورس وزن بالایی دارد. نرخ تنزیل براساس دو متغیر مهم یعنی نرخ بهره و صرف ریسک بازار اندازه گیری می‌شود، ضمن آنکه P/E معیار بازار نیز بر حسب نرخ تنزیل و نرخ رشد سودآوری شرکت‌ها مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

برای آنکه ارزش بورس تهران به‌صورت دلاری دوبرابر شود یا به‌عبارتی دیگر P/E بازار به‌طور میانگین دوبرابر افزایش یابد، به تغییرات اساسی نیاز دارد. اول کنترل تورم است که شکل انباشته شده آن در سال‌های اخیر مشاهده شده‌است. با کنترل تورم و کاهش نرخ بهره، صرف ریسک بازار به شکل قابل‌توجهی کاهش می‌یابد، چراکه احتمالا کنترل تورم در پی ارتباط موثر خارجی و کاهش تنش‌ها شکل خواهد گرفت، پس از آن می‌توان با کاهش نرخ تنزیل در بازار ارزش فعلی بالاتری را برای جریانات آتی نقد بورس قائل شد و با رشد P/E بازار به بالای ۱۴واحد در بلندمدت، ارزش بازار دلاری شرکت‌ها افزایش می‌یابد. هم‌اکنون به دلیل اقتصاد دستوری که بر فضای کلان کشور حاکم است، ارزش بازار شرکت‌ها با خالص ارزش روز دارایی‌های آن‌ها اختلاف زیادی دارد که با درنظرگرفتن عوامل فوق‌الذکر این اختلاف می‌تواند کاهش یابد.

فدرال‌رزرو در کانون توجهات

بورس تهران در حالی سبزپوش شده‌است که فدرال‌رزرو در چهارشنبه شب تکلیف کاهش نرخ بهره را مشخص خواهد کرد. تا لحظه تنظیم این گزارش همچنان پیش‌بینی‌ها از کاهش ۰.۲۵واحد‌درصدی حکایت دارد، در صورتی‌که احتمال کاهش ۰.۵۰واحد‌درصدی همچنان بالاست. اگر فدرال‌رزرو ورای انتظارات بازار نرخ بهره را با سرعت بیش تری کاهش دهد، احتمالا شاهد سبزپوشی یکدست بازار‌های جهانی به‌ویژه قیمت فلزات اساسی خواهیم بود.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر