تاریخ انتشار: ۱۲:۲۹ - ۰۳ مهر ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

همه آنچه درباره حادثه معدن طبس می‌دانیم

حوضه زغال‌دار طبس با وسعت بیش از ۳۰ هزار کیلومتر مربع و ذخیره اکتشافی ۷۵.۲ میلیارد تن زغال سنگ کک شو و حرارتی، غنی‌ترین و بزرگترین ناحیه زغالی ایران محسوب می‌شود. ناحیه پروده با وسعت هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع و ذخیره زمین شناسی ۱.۱ میلیارد تن زغال سنگ کک شو، یکی از چهار ناحیه زغالی طبس و بزرگترین حوضه زغال سنگ کک شو ایران است.

اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: معدن زغال سنگ بار دیگر حادثه آفرین شد. شنبه ۳۱ شهریور، حدود ساعت ۲۱ به وقت محلی یکی از تونل‌های معدن زغال سنگ شرکت معدنجو در طبس به دلیل تصاعد آنی گاز متان منفجر شد. حادثه تلخ جان باختن ۵۲ کارگر، زخمی شدن ۲۴ تن و محبوس شدن تعدادی از کارگران در معدن ذغال سنگ طبس، بار دیگر مساله ایمنی، حقوق و سخت و زیان‌آور بودن شغل معدنکاری را در افکارعمومی پررنگ کرده است.

معدن زغال سنگ شرکت معدنجو طبس

حوضه زغال‌دار طبس با وسعت بییش از ۳۰ هزار کیلومتر مربع و ذخیره اکتشافی ۷۵.۲ میلیارد تن زغال سنگ کک شو و حرارتی، غنی‌ترین و بزرگترین ناحیه زغالی ایران محسوب می‌شود. ناحیه پروده با وسعت هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع و ذخیره زمین شناسی ۱.۱ میلیارد تن زغال سنگ کک شو، یکی از چهار ناحیه زغالی طبس و بزرگترین حوضه زغال سنگ کک شو ایران است.

علت انفجار معدن زغال سنگ طبس 

به گزارش اقتصاد ۲۴، اگر از عمق ۲۰۰ متر زمین پایین‌تر برویم، حفره‌های گازی وجود دارد. کارگران این معدن در عمق ۸۰۰ متری کار می‌کردند. فشار گاز زیر ۲ درصد و نرمال بوده است. کارگران در حال پیکور زدن بودند که در یک آن پشت زغال سنگ میدان گازی عمقی باز شد و به بیرون نشت پیدا کرد و در این لحظه که فشار گاز بین ۵ تا ۱۰ درصد شده بود، ناگهان جرقه‌ای باعث انفجار شده است، حال این جرقه از کجا بوده هنوز مشخص نیست.

مقصر اصلی انفجار معدن طبس

محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معادن ایران در مورد مقصر اصلی انفجار معدن زغال‌سنگ طبس در خراسان جنوبی بیان داشته، تا زمان بررسی کامل از منطقه نمی‌توان اظهارنظری جدی کرد. او همچنین گفت به طور کل اینجا مقصر فرد نیست، بلکه نگاه و نظام حکمرانی در بخش معدن است که بایستی شرایط را به طور مداوم به روزرسانی کنیم و این مشمول تمام معادن کشور می‌شود، امروز تمام معدن کاران ایران در عزا هستند. رئیس خانه معادن ایران ضمن ارائه توضیحاتی درباره حادثه معدن ذغال سنگ طبس عنوان کرد که در بخش معدن یکی از مسائل تنبیه است، هر کسی خطایی کرده باید پاسخگو باشد.

عملیات جست‌وجو در معدن معدنجوی طبس

عملیات جست‌وجو در معدن «معدنجوی طبس» در حالی ادامه دارد که تیم‌های امدادی تا عصر دوشنبه موفق شدند پیکر‌های ۳۸ قربانی را بیرون بکشند. اما هنوز تلاش‌ها برای رسیدن به انتهای تونل بلوک C، جایی که ۱۴ نفر از کارگران در آنجا محبوس هستند ادامه داشت و پیش‌بینی شده بود که تا پایان شب، این عملیات به پایان برسد. این گزارش جزئیات عملیات تیم‌های امدادی و سرگذشت دردناک برخی از قربانیان معدن است.


بیشتر بخوانید: حقوق کارگران معدن چقدر است؟/ یک روز حق ماموریت خارج از کشور مدیران برابر با یک ماه سختی کار یک کارگر معدن! + ویدیو


حادثه حوالی ساعت ۹ شب در تونل بلوک C رقم خورد. جایی که به گفته شاهدان، برخورد پیکور کارگران با دیواره تونل باعث باز شدن یک حفره گاز متان شد و ورود گاز به داخل تونل، انفجار هولناکی را رقم زد. این، اما همه ماجرا نبود، چرا که گازی که به داخل تونل وارد شده بود، به سرعت فضای تونل‌های بلوک B و C را در برگرفت و فاجعه‌ای هولناک را رقم زد.

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، سعید قلی زاده ثالث، نجات‌گر و مسئول شیفت پایگاه‌های هلال احمر طبس می‌گوید: در زمان حادثه، ده‌ها کارگر در بلوک‌های سه گانه معدن مشغول کار بودند. خوشبختانه بلوک A هیچ ارتباطی با دو بلوک دیگر ندارد و به همین دلیل اتفاقی برای کارگران حاضر در آن بلوک رخ نداده بود.

او ادامه می‌دهد: به محض رسیدن به معدن به سوی بلوک C که انفجار در آنجا رخ داده بود، رفتیم. اما به دلیل فشار زیاد و حجم بالای گاز متان، نمی‌توانستیم وارد تونل‌ها شویم. واحد ایمنی معدن به نام گروه تخصصی HSE که آموزش‌های ویژه دیده‌اند و دارای روش‌ها و ابزار خاصی هستند، فقط اجازه ورود به داخل تونل را داشتند و تیم اول به عنوان ارزیاب و جست و جوگر وارد تونل شدند، اما به دلیل حجم زیاد گاز نتوانسته بودند وارد بلوک C شوند. این در حالی بود که عوامل فنی معدن اقدامات خروج گاز متان را آغاز کردند و در تلاش بودند با استفاده از توربین، هوا را از یک طرف وارد کنند تا گاز از طرف دیگر بیرون برود. وضعیت بحرانی در بلوک C، اجازه انجام هیچگونه عملیاتی را به امدادگران نداد. در این شرایط آن‌ها به سوی بلوک B رفتند، جایی که ورود گاز متان باعث برجای گذاشتن کشته و مصدومان زیادی شده بود. 

قلی‌زاده ثالث ادامه می‌دهد: بلوک‌های C و B در عمق ۱۸۰۰ متری به هم وصل می‌شوند و به همین دلیل ورود گاز باعث خفگی کارگران حاضر در بلوک B شده بود. شدت انفجار و گاز متان مانند رودی مواج به گروه معدنچیان برخورد کرده بود و خیلی از آن‌ها را در کسری از ثانیه، خشک کرده بود. به طوری که حتی فرصت حرکت به آن‌ها نداده بود.

این امدادگر ادامه می‌دهد: گاز متان بی بو و رنگ است و سنگیی ندارد، آهسته فرد را گیج می‌کند و به کما می‌برد و باعث خشک شدن بدن می‌شود. ۳۰ کارگر حتی فرصت بازکردن ماسک نجات برای استنشاق اکسیژن را پیدا نکرده بودند. ما اجساد ۳۰ قربانی را از معدن خارج کردیم و این در حالی بود که عده‌ای مصدوم شده بودند که به آمبولانس‌ها منتقل شدند. 

واکنش نمایندگان مجلس به حادثه معدن طبس

تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در واکنش به حادثه انفجار معدنی در شهرستان طبس، با انتشار یادداشت‌هایی جداگانه در فضای مجازی خواستار برخورد با مقصران احتمالی این حادثه شدند. از جمله این افراد می‌توان به مالک شریعتی و سمیه رفیعی نمایندگان تهران اشاره کرد.

مالک شریعتی، نماینده مردم تهران:

«حادثه دلخراش ‎معدن زغال‌سنگ طبس، خاطره تلخ معدن یورت آزادشهر را زنده کرد. درگذشت بیش از ۵۰ کارگر عزیز را به خانواده‌های داغدارشان تسلیت گفته، امیدوارم مسوولان قضایی و اجرایی بویژه وزارت صمت با قاصران و مقصران احتمالی برخورد نمایند. ان‌شاءالله در مجلس نیز با جدیت پیگیر خواهیم بود.»

سمیه رفیعی، نماینده مردم تهران:

«حادثه تلخ و ناگوار انفجار ‎معدن طبس که منجر به جان باختن تعدادی از هموطنان عزیزمان شد، موجب تأثر و تألم فراوان گردید.
ضمن تسلیت خدمت خانواده جان باختگان و مردم عزیز، از خداوند مغفرت و رحمت برای جان باختگان، شکیبایی برای خانواده‌های مصیبت دیده و شفای عاجل مصدومان را مسئلت دارم. اصلاح قانون معادن را در مجلس دوازدهم دنبال می‌کنیم و خواهان اجرای تکالیف و نظارت دقیق‌تر دستگاه‌های مسئول هستیم.»

ارسال نظر