تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۲۷ آبان ۱۴۰۳
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

واردات بنزین سوپر با قیمت آزاد مقدمه‌ای بر افزایش نرخ سوخت است/ سرمایه‌های ملی کشور باز هم به یغما می‌روند؟

یک کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است:  واگذاری واردات و حتی توزیع مهم‌ترین و استراتژیک‌ترین کالا در کشور به بخش خصوصی به معنای ایجاد رانت جدید در بدنه دولت است. باز هم قرار است سرمایه‌های ملی کشور این بار در سطح گسترده‌تر و حیاتی‌تر، به باد یغما بروند. هنوز خسارت‌هایی که طرح یارانه آرد و نان و سایر طرح‌های اینچنینی به ذخایر کشور زده‌اند، جبران نشده و درباره آنها گلایه بسیار است. این بار قرار است ارز‌های محدود کشور به همراه ریال‌های حداقلی جیب مردم، توسط طرح جدید دولت و برنامه او برای افزایش قیمت بنزین، از بین بروند.

 

اقتصاد ۲۴- طی چند روز اخیر اخبار متعددی مبنی بر احتمال صدور مجوز برای واردات بنزین سوپر آن هم توسط بخش خصوصی عنوان شده است. اظهار نظرات کاملا دوگانه‌ای در این باره وجود دارد؛ دسته نخست مدافع این اتفاق بوده و آن را مانند سایر تصمیمات اخیر، به نفع آزادسازی و رفع محدودیت‌ها می‌دانند، اما دسته دوم دیدگاه کاملا متفاوتی دارند؛ به عقیده آنها وارد کردن بخش خصوصی به مسئله واردات بنزین، راه رفتن روی لبه تیغه و پذیرش خطر بسیار است. آنها معتقدند دولت این تصمیمات را به عنوان مقدمه افزایش قیمت بنزین در نظر دارد که اقدامی خطرناک برای سرمایه ملی است.

دولت دنبال افزایش نرخ بنزین است

پیمان عطایی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ واردات بنزین سوپر با قیمت آزاد را مقدمه‌ای بر افزایش نرخ سوخت دانست و در این‌باره توضیح داد: صدور مجوز برای واردات بنزین سوپر و توزیع آن توسط بخش خصوصی، طی یک هفته گذشته تبدیل به یکی از اتفاقات خبرساز در اقتصاد کشور شده است. برخی آن را یک اتفاق مثبت مهم در دولت چهاردهم می‌دانند و از آن به عنوان تحول نوین این روز‌ها یاد می‌کنند. این در حالیست که رئیس دولت چهاردهم حتی پیش از برگزاری انتخابات هم افزایش قیمت بنزین را از مهم‌ترین اصلاحات آتی خود معرفی کرده بود.

وی ادامه داد: پزشکیان بار‌ها به مسئله قیمت بنزین و لزوم واقعی‌سازی نرخ آن اشاره کرده بود. رئیس جمهور به وضوح معتقد است قیمت سوخت در ایران پایین بوده و سوبسیدی که دولت دارد برای آن به مردم می‌پردازد، اشتباه است. انتقادات مختلفی هم در این‌باره به پزشکیان وارد شده که کیفیت بنزین در ایران، با کیفیت بنزین در سایر کشور‌ها یکسان نیست که انتظار قیمت مشابهی داشته باشیم. از این رو به نظر می‌رسد تصمیم واگذاری واردات بنزین سوپر به بخش خصوصی، اقدام نخست دولت برای افزایش پلکانی قیمت سوخت و در نهایت آزادسازی آن، با بهانه‌ای مثل واردات بنزین باکیفیت‌تر باشد.

بخش خصوصی خوشحال است

عطایی در ادامه صحبت‌های خود، بخش خصوصی را منتفع اصلی تصمیم جدید دولت معرفی کرد و در این‌باره توضیح داد: تحلیل شخصی من این است که دولت بخش خصوصی را وارد بازی واردات بنزین سوپر کرده که هر نوع افزایش قیمتی را بتواند توجیه کند. از سویی دیگر هنوز معلوم نیست چارچوب قیمتی برای این کالا در نظر خواهد داشت یا قرار است بنزین هر شرکتی را با قیمت متفاوت خریداری کنیم. در حال حاضر شفافیت، تنها چیزیست که در روند تصمیم جدید و مهم دولت وجود ندارد، اما مشخص است که بخش خصوصی باید از این بخشنامه جدید حمایت کند.


بیشتر بخوانید: اینفوگرافی/ قیمت بنزین سوپر در کشور‌های منطقه


 این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: واگذاری واردات و حتی توزیع مهم‌ترین و استراتژیک‌ترین کالا در کشور به بخش خصوصی به معنای ایجاد رانت جدید در بدنه دولت است. باز هم قرار است سرمایه‌های ملی کشور این بار در سطح گسترده‌تر و حیاتی‌تر، به یغما بروند. هنوز خسارت‌هایی که طرح یارانه آرد و نان و سایر طرح‌های اینچنینی به ذخایر کشور زده‌اند، جبران نشده و درباره آنها گلایه بسیار است. این بار قرار است ارز‌های محدود کشور به همراه ریال‌های حداقلی جیب مردم، توسط طرح جدید دولت و برنامه او برای افزایش قیمت بنزین، از بین بروند.

نیاز ننگ‌آور به واردات بنزین

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، پایین بودن کیفیت بنزین که نتیجه عدم توسعه زیرساخت پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی در کشور است، سال‌هاست یقه مردم ایران به‌ویژه ساکنان کلانشهر‌ها را گرفته است. به عنوان کشوری که مهم‌ترین ذخایر نفتی و گازی جهان را داراست، دست نیاز به سمت سایر کشور‌های برای واردات بنزین دراز کرده‌ایم که این به نوبه خود خفت‌بار است.

حال دولت چهاردهم پا در یک کفش کرده که باید قیمت بنزین را افزایش دهد و دادن مجال برای واردات بنزین سوپر به بخش خصوصی، از اقدامات قهرمانانه رئیس دولت است. معلوم نیست در ادامه چه بلایی بر سر مردم خواهد آمد و به بهانه واردات کالای با کیفیت، بنزین را با چه قیمت گزافی وارد کشور خواهند کرد.

ارسال نظر