اقتصاد۲۴-حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که آیا در زمینه اعطای مجوز به کارگزاریها انحصاری وجود دارد بیان کرد: در بعضی از مشاغل و کسبوکارها در کشور ما به صورت رسمی و علنی انحصار نداریم؛ ولی یکسری ضوابط و پارامترهایی برای ایجاد آن کسبوکار وجود دارد که این احساس در بین افکار عمومی ایجاد میشود که گویی انحصاری در زمینه ورود به این کسبوکار وجود دارد.
این کارشناس در ادامه بیان کرد: برای اخذ مجوز در جهت تأسیس کارگزاری هم از گذشته این تصور وجود داشته است که انگار انحصاری برقرار است؛ ولی تنها به دلیل حساسیتهای بالایی که در این صنعت وجود دارد و از آنجا که امین سرمایههای مردم است، سازمان بورس و اوراق بهادار تهران تلاش کرده که ملاحظات و قوانین مربوطه را به شکل موسع و جدی رعایت کند و به همین جهت است که این تصور در خصوص دریافت مجوز برای تأسیس کارگزاری ایجاد شده است.
وی ادامه داد: صنعت کارگزاری، صنعت پر ریسکی است و ریسکهایش هم به بحثهای امنیت داده و اطلاعات تراکنشها برمیگردد و امین بودن مدیران آن هم بسیار حائز اهمیت است. درست همانند بانکها داراییهای افراد هم در اختیار کارگزاریها قرار میگیرد و طی گردشهای بانکی احتمال دارد که بعضاً خطاها و اشتباهاتی صورت بگیرد که از همین جهت احتمال ازبینرفتن داراییهای مردم در آن وجود دارد.
جیهانی همچنین در خصوص شرایط قیمت مجوزهای کارگزاریها گفت: هر کس میتواند با تامین ۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه اولیه و فراهم کردن برخی زیر ساختها از لحاظ مکان و سرمایه انسانی، اقدام به درخواست تاسیس کارگزاری نماید. امتیاز کارگزاریهای راهاندازی شده هم باتوجه به ارزش افزوده، تعداد مشتریان، گردشمالی و میزان سودآوری با قیمتهای بالاتری معامله میشود.
راهکار افزایش رقابت در کارگزاریها
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص اقدامات نظارتی که سازمان بورس میتواند اعمال کند گفت: سازمان بورس میتواند به وسیله دستورالعملهایی، یک نظام رتبهبندی را برای شرکتهای کارگزاری به اجرا درآورد که بر اساس آن، کارگزاریهایی که پایینترین امتیاز را گرفتهاند لغو مجوز شوند و بهجای آنها به شرکتهای جدیدی مجوز داده شود که علاقهمند هستند در این بازار فعالیت کنند.
بیشتر بخوانید:مردم با منابع مازاد خود وارد بازار شوند
وی در ادامه افزود: با این اقدام برای کارگزاریها فضای رقابتی ایجاد میشود که بتوانند مشتریان بیشتری جذب کنند و در جهت جلب رضایت مشتریان خود، خدمات بیشتری ارائه دهند.
او در ادامه افزود: صنعت کارگزاری صنعتی خدماتی است و بالتبع هر شرکتی که بتواند خدمات بهتری ارائه دهد و رضایت سرمایهگذاران را جلب کند، مشتریان بیشتری هم میتواند جذب نماید.
جیهانی در پایان گفت: کارشناسان برجسته و گروههایی هستند که ظرفیت ایجاد کارگزاری را دارند؛ اما اصل مطلب این است که باید همان بحث رتبهبندی کارگزاریها و لغو مجوز کارگزاریهای ضعیف در قانون دیده شود و متاسفانه در حال حاضر به دلیل ضعف قوانین این امکان در اختیارات سازمان بورس نیست.