تاریخ انتشار: ۱۲:۰۴ - ۱۸ آذر ۱۴۰۳

رشد دلالی در ایران از برنج تا خودرو و طلا

خریدو‌فروش طلا و ارز به قصد سرمایه‌گذاری مرسوم است، اما کار به دلالی خودرو و حتی بازار خوراکی رسیده.

اقتصاد ۲۴ - حاشیه سود دلالی خودرو می‌تواند ظرف فقط چند روز، هزینه‌های ناشی از تورم سالانه را جبران کند.

آخرین آمار‌های رسمی از نرخ ۳۲.۵ درصدی تورم عمومی در کشور حکایت دارد، اما آنطرف دسته‌ای از متقاضیان که در پیش‌فروش خودروسازان اسم‌نویسی می‌کنند، می‌توانند با خرید خودرو از کارخانه و فروش مستقیم در بازار آزاد به‌همین اندازه سود به جیب بزنند. گپ قیمت خودرو در کارخانه و بازار از اواخر دهه ۹۰ منجر به سبک و سیاق جدیدی از دلالی شده است. نوسان‌گیری از طلا و ارز و بورس شیوه دیگری از دلالی بین سرمایه‌گذاران ایرانی است و مشابه همین اتفاق در بازار خوراکی و خریدوفروش برنج به‌چشم می‌خورد.

خوراکی؛ خرید برنج

خرید خوراکی برای سرمایه‌گذاری مرسوم نیست، اما برنج وضعیت متفاوتی دارد. ماندگاری برنج از قدیم و ندیم منجر به نگهداری این محصول می‌شد و دست بر قضا برخی از عمده‌فروش‌ها و خرده‌فروش‌ها الان به قصد سرمایه‌گذاری سراغ خرید برنج می‌روند.

قیمت برنج به‌گواه آمار‌های رسمی درحدفاصل آبان سال گذشته تا امسال حدود ۱۴ درصد افزایش داشته است و روند یکی، دو سال گذشته بازار برنج نیز احتمال تداوم افزایش قیمت برنج در ماه‌های آینده را تقویت می‌کند. هر کیلو برنج ایرانی درجه یک، ماه گذشته در مناطق شهری کشور ۱۲۵ هزار و ۶۴۵ تومان فروخته شده درحالی که سال گذشته در چنین روز‌هایی حدود ۱۱۰ هزار تومان ارزش داشت.

طلا؛ خرید طلا آبشده و سکه دولتی

طلا آبشده به‌خاطر حذف هزینه‌های جانبی و اجرت طلافروش، سرمایه‌گذاران خاص خودش را دارد. معمولا در تبلیغات مربوط به خرید طلا آبشده از کلیدواژه‌های دیگری مثل ریسک حباب پایین درمقایسه با سایر طلا‌ها استفاده می‌شود و حالا بخشی از سرمایه‌گذاران در بازار طلا، روی اختلاف قیمت طلا و سکه دولتی و بازار آزاد حساب باز می‌کنند.

رونق دلالی؛ از برنج و خودرو تا دلار و سکهبرنج به‌خاطر ماندگاری بالا قابلیت نگهداری دارد و از پارسال تا الان طبق آمار‌های رسمی ۱۴ درصد گران شده است

عرضه سکه دولتی از اسفند ۱۴۰۲ کلید خورد و تا الان بیش از ۲۰ مرتبه این اتفاق تکرار شده است. در حراج سکه مرکز مبادله، ربع‌سکه، نیم‌سکه و سکه تمام در دسترس عموم قرار می‌گیرد و هر دفعه سکه‌های عرضه‌شده توسط بانک مرکزی تا ۱۰ درصدی زیر قیمت بازار آزاد به‌فروش می‌رسد. خرید سکه دولتی و فروش در بازار آزاد حالا به یکی از تاکتیک‌های سرمایه‌گذاران بازار طلا تبدیل شده و گاهی دلالی در این زمینه ظرف یک روز بیش از ۱۰ میلیون عایدی دارد.

ارز و بورس؛ نوسان‌گیری

خرید دلار به‌قصد سرمایه‌گذاری بحث امروز و دیروز نیست، اما از سال ۹۷ به این طرف جدی‌تر از همیشه مطرح می‌شود. قیمت دلار آن زمان در محدوده پنج هزار تومان حضور داشت، اما الان هر دلار آمریکا بیش از ۷۰ هزار تومان قیمت دارد.

خرید دلار برای سرمایه‌گذاران خانگی در بازه زمانی بلندتری معنا پیدا می‌کند، اما الان نوسان ۲۰۰، ۳۰۰ تومانی قیمت دلار هم برای سرمایه‌گذاران کلان اهمیت دارد. بازار دلار پشت‌خطی که جنبه رسمی ندارد، سیگنالی برای قیمت دلار در روز آینده است و معمولا دلال‌های حاضر در میدان فردوسی و سبزه‌میدان از افت و خیز‌های محدود دلار نیز سود چشمگیری به‌جیب می‌زنند.

بورس تهران به‌اندازه سال ۹۹ اهمیتی در اذهان عمومی ندارد، اما نوسان‌گیری از بورس و زیرنظر گرفتن شاخص بورس تهران هنوز هم برای یکسری از سرمایه‌گذاران بازار سرمایه اولویت دارد.

خودرو؛ حاشیه سود از گپ کارخانه و بازار

اختلاف قیمت خودرو در بازار آزاد و کارخانه از اواخر دهه ۹۰ در بازار خودرو اهمیت پیدا کرد. تا آن زمان تفاوت چشمگیری بین قیمت نمایندگی ایران‌خودرو و سایپا با بازار آزاد به‌چشم نمی‌خورد، اما الان بحث چندصد میلیون پول وسط است و به‌همین خاطر شاهد صف میلیونی در پیش‌فروش‌های خودروسازان هستیم.


بیشتر بخوانید: ترخیص برنج‌های دپوشده از گمرکات کشور


پژو ۲۰۷ اتوماتیک سقف‌شیشه‌ای درحال حاضر به‌عنوان یک خودرو میلیاردی در بازار آزاد، جزو گران‌ترین سواری‌های داخلی دسته‌بندی می‌شود. قیمت پژو ۲۰۷ اتوماتیک سقف‌شیشه‌ای در بازار آزاد اواسط آذر امسال توسط فروشنده‌ها یک میلیارد و ۳۰ میلیون اعلام می‌شود، اما برنده خوش‌شانسی که در قرعه‌کشی ایران‌خودرو موفق به خرید ۲۰۷ اتوماتیک سقف‌شیشه‌ای شده، فقط چیزی نزدیک ۷۹۵ میلیون می‌پردازد.

اختلاف قیمت ۲۰۷ در کارخانه و بازار به‌این ترتیب حاشیه سود تقریبا ۳۰ درصدی دارد و می‌تواند از این حیث با نرخ تورم عمومی برابری کند.

منبع: فرارو
ارسال نظر