اقتصاد۲۴-بررسی بازار بورس و اوراق بهادار حاکی ازآن است که شاخص بورس در روزهای اخیر با رشدهای پیدرپی همراه بوده و در روز گذشته با رشد ۱.۲۴ درصدی به محدوده ۲ میلیون و ۶۸۶ هزار واحدی رسید.
براساس دادههای آماری سازمان بورس در معاملات ۲۶ آذر ۱۴۰۳ بازار سهام، ارزش معاملات خرد، شامل «مبادلات سهام و صندوقهای سهامی»، از ۱۸ همت عبور کرد و این بالاترین رکورد ارزش مبادلات خرد بازار سهام از اول امسال بوده است.
احتمال ایجاد حباب در بازار سرمایه وجود دارد
در همین رابطه شایان آرانی، کارشناس بازار سرمایه در مورد با عوامل تاثیرگذار بر روند صعودی شاخص بورس اظهار کرد: درحال حاضر اتفاق خاصی که این پیام یا علامت را بدهد که احتمال سوددهی شرکتهای موجود در بازار سرمایه افزایش یافته و از رشد پایدارتری برخوردار شدهاند در اقتصاد دیده نمیشود.
وی ادامه داد: اگر پیامهایی در مورد سوددهی شرکتها دیده میشد میتوان گفت که رشد بورس در مدت اخیر پایدار بوده، اما احتمالا این رشد مقطعی است.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: پیامهای وزارت اقتصاد در مورد حمایت از بازار یکی از عواملی است که اثرات روانی در بازار داشته و باعث شده حمایت از تقاضا در بازار ایجاد شود.
آرانی با اشاره به اینکه احتمالا حمایت از بازار سرمایه مقطعی است، عنوان کرد: باتوجه به اینکه برخی از افراد در بازار سرمایه بهطور هیجانی خرید میکنند احتمال ایجاد حباب در بازار وجود دارد.
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است حمایتهای پشت صحنه و تحریک تقاضا در بازار سرمایه روش سالمی برای رشد پایدار در بازار سرمایه نیست.
راهاندازی بازار ارز توافقی عامل دیگر رشد بازار سرمایه
وی یکسانسازی نرخ ارز و راهاندازی بازار ارز توافقی را یکی دیگر از عوامل رشد بازار دانست و گفت: باتوجه به اینکه شرکتهای پذیرششده در بورس اغلب صادراتمحور هستند و، چون انتظار افزایش درآمد برای شرکتها دیده میشود سهام آنها به واسطه تحریک تقاضا افزایشی شده است.
بیشتر بخوانید: ثبت بالاترین رکورد ارزش معاملات خرد در بورس
آرانی ادامه داد: این موضوع بعد از مدتی به تعادل خواهد رسید و پدیده پایداری نیست؛ چراکه این روند براساس رشد اقتصادی نبوده است.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، رشد اقتصادی به این معنی است که بازار فروش شرکتها توسعه پیدا میکند و تقاضا برای محصول آنها افزایش مییابد، اما درحال حاضر این موضوع دیده نمیشود.
وی تصریح کرد: در شرایط اقتصادی فعلی با تورم بالا، کسری بودجه و پابرجایی تحریمها روبهرو هستیم که علامتهای بازدارنده رشد بازار سرمایه محسوب میشود؛ بههمین دلیل مسئولین نظارتی باید دقت کنند که شاهد ایجاد حباب دیگری در بازار سرمایه نباشیم.
کاهش سود گواهی سپرده خاص یکی از عوامل رشد بازار سرمایه است
همچنین پیام الیاسکردی، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به عوامل رشد شاخص بورس اظهار کرد: اصلیترین عامل رشد شاخص مربوط به صحبتهای رئیس بانک مرکزی در مورد کاهش سود گواهی سپرده خاص از ۳۰ به ۲۵ درصد بود.
وی ادامه داد: وقتی نرخ سود گواهی سپرده خاص کاهش مییابد باعث کاهش دیگر نرخهای بهره همچون بهره بینبانکی میشود و اثرات آن در بازار سرمایه دیده میشود.
این کارشناس بازار سرمایه عامل دیگر را مربوط به افزایش تدریجی نرخ ارز نیمایی دانست و گفت: در ابتدا نرخ ارز نیمایی از کانال ۴۰ به ۵۰ هزار تومان رسید؛ پس از آن تشکیل بازار ارز توافقی و حذف سامانه نیما و رسیدن دلار به کانال ۶۰ هزارتومانی باعث رشد دوباره بازار سرمایه شد.
الیاسکردی با اشاره به کاهش تنشها در منطقه اشاره کرد و گفت: در هفتههای اخیر ریسکهای سیاسی تأثیر منفی بر بازار داشت و عامل حال و روز بد بازار سرمایه بود، اما درحال حاضر بسیاری از این ریسکها برطرف شده است.
وی تصریح کرد: اگر ریسکی از نوع تنشهای منطقه رخ دهد و از طرفی اگر نرخ بهره افزایشی شود میتواند باعث ریزش بازار سرمایه شود.