اقتصاد۲۴-محمود جلالی کارشناس محیط زیست اظهار کرد: پلنگ جزء گونههای شاخص زیستگاههای ایران است و جمعیتش وضعیت خوبی ندارد. البته وضعیت پلنگ نسبت به جمعیت یوزپلنگ خیلی بهتر است، اما کلا گونهای نیست که از نظر جمعیت وضعش خوب باشد و در فهرست اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) در خطر انقراض است.
وی افزود: اینکه پلنگ زیاد دیده میشود نشان این نیست که وضعیت جمعیتش بهتر شده است. شاید وضعش به صورت مقطعی در برخی زیستگاهها بهتر شده باشد، اما این بهبود وضعیت به صورت محلی است و در کل وضعیتش خوب نیست.
دلایل مشاهده زیاد پلنگ بهویژه در مناطق مسکونی
جلالی گفت: مشاهده شدن پلنگ و تلفات آن میتواند به چند دلیل باشد. در قسمتهای مرکزی ایران معدنها زیاد شده است. تردد ماشین افزایش یافته و به همین خاطر گلوی زیستگاه پلنگ فشرده شده است. در چنین شرایطی پلنگ از زیستگاهش بیرون میرود.
وی ادامه داد: در جنگل هیرکانی به قدری ویلاسازی شده و اتفاقات دیگری میافتد که به زیستگاه پلنگ فشار میآورد. تجهیزات و دوربینهای تلهای هم بیشتر شده و این باعث میشود که این گونه را بیشتر از قبل ببینیم.
بیشتر بخوانید:فیلم/ مشاهده پلنگ در یک روستای دماوند
این پژوهشگر محیط زیست بیان کرد: در مورد پلنگ، از بین رفتن زیستگاه باعث میشود که این گونه بیشتر دیده شده و تلفات داشته باشد. به این ترتیب، ممکن است نزاع بین خود پلنگها رخ دهد و شاهد تعارض بین انسان و پلنگ نیز هستیم. زیستگاه پلنگ در حال کمتر شدن است و هر قدر این زیستگاه کمتر باشد، این تعارض بیشتر میشود.
جذب شکارچیان به مناطق حفاظتشده
کارشناس محیط زیست درباره حفظ گونه پلنگ گفت: باید زیستگاه حفظ شود، اما با این روندی که ما در پیش گرفتهایم امیدی به حفظ زیستگاه وجود ندارد. تنها کاری که توانستهایم در زمینه حفاظت انجام دهیم، این است که در مناطق حفاظتشده به شکل جزیرهای از جمعیت کل و بز و قوچ و میش به کمک چند محیطبان حفاظت کنیم. البته خود این کار هم باعث شده است شکارچیان جذب مناطق حفاظتشده شوند.
وی افزود: باید شرایط برای حفظ گربهسانان بزرگ مثل پلنگ فراهم شود. باید همه تلاش خود را برای نگهداری از آنها انجام دهیم، وگرنه مثل شیر و ببر اینها هم منقرض میشوند.