اقتصاد۲۴- نرخ دلار آزاد در بازار روز گذشته مجددا افزایش یافت. این درحالی است که عمده تزریقهای بانکمرکزی در بازار تجاری صورت میگیرد. نهاد بازارساز قصد دارد با افزایش حجم معاملات رسمی مرجعیت نرخ ارز را از نرخهای غیررسمی به نرخهای تجاری تغییر دهد. اما همچنان مشاهده میشود که انتظارات تورمی از بازار آزاد جهت میگیرد.
عدم توقف دلار آزاد
نرخ ارز در معاملات رسمی و غیررسمی روز گذشته افزایشی بود. درحالی که در بازار روز یکشنبه جهت شاخصهای ارزی کاهشی بود، با شروع بازار در روز دوشنبه نمودار برخی از شاخصها مجددا آرایش افزایشی به خود گرفت. البته باید گفت که دامنه نوسان نرخ ارز آزاد در روز گذشته نسبتا کوچک بود و حتی برخی از اسکناسهای خارجی مانند یورو نوسانات کاهشی اندکی را تجربه کردند. اما بهطورکلی میتوان گفت که جهت بازار تغییر قابل توجهی نداشته است.
روز یکشنبه و همزمان با افت نسبی شاخصهای ارزی برخی از فعالان کف بازار و همچنین کارشناسان معتقد بودند که این افت میتواند ناشی از تشدید حضور بازارساز و تقویت ریال از طریق تزریق ارز به بازار باشد. اما عدم تداوم افت نرخ در روز دوشنبه این سناریو را در هالهای از ابهام قرار داد. از سوی دیگر روند نرخ شاخصهای ارزی در معاملات تجاری (مرکز مبادله ارز و طلا) نیز در بازار روز گذشته افزایشی بود. قیمت اسکناس دلار توافقی با رشد ۳۵۷ تومانی نسبت به نرخ روز گذشته به رقم ۶۶ هزار و ۶۹۲ تومان رسید. این درحالی است که مقامات مسوول نهاد بازارساز همچنان درحال ارائه سیگنال مثبت از ذخایر ارزی این بازار هستند. روز گذشته محمدرضا فرزین، رئیسکل نهاد بازارساز در اظهارنظر ارزی خود گفت: «همه فعالان اقتصادی کشور با پیشبینی پذیر شدن نرخ ارز در بازار ارز تجاری که کشف نرخ در آن بر مبنای عرضه و تقاضا و توافق خواهد بود منتفع خواهند شد. در این بازار حجم معاملات روزبهروز افزایش مییابد.»
بیشتر بخوانید: چرا شاخص بورس به یکباره ریزش کرد؟/ با دلار ۸۳ هزار تومانی نمیتوان انتظار رشد بورس را داشت
بررسیها نشان میدهد که بانکمرکزی با انتقال بخش بزرگ مبادلات ارزی کشور به تالار تجاری درحال تلاش در راستای تغییر مرجعیت نرخ ارز کشور است. اما این درحالی است که به عقیده کارشناسان حتی درصورت افزایش حجم معاملات تجاری، میزان غیرقابل چشمپوشی از تقاضای ارزی در کشور وجود دارد که توسط تالار توافقی برطرف نمیشود. همچنین تاثیر روانی نرخهای غیررسمی بسیار بیشتر از نرخهای رسمی است و همین نادیده گرفتن آن موجب تشدید انتظارات تورمی جامعه میشود. رئیسکل بانک مرکزی روز گذشته در رابطه با منشأ نرخهای غیررسمی گفت: «سرورهای کانال تلگرامی که ۹ صبح نرخ میگذارد در آمریکا است این کانال ساعت ۹ صبح که هنوز معاملهای صورت نگرفته سیگنالدهی میکند؛ صرافیها هم از این کانال نرخ میگیرند.» سخنان رئیسکل نهاد بازارساز حاکی از آن است که نرخهای غیررسمی هیچگونه مرجعیتی ندارند. اما همچنان باید اشاره کرد که بازار کشور از همین کانالهای نرخدهی خط میگیرد. باید دید در روزهای آتی که قرار است حجم معاملات تالار توافقی مجددا افزایش یابد، امکان ایجاد روند کاهشی در هر دو بازار رسمی و غیررسمی وجود دارد یا خیر؟
بازار کمجان روز دوشنبه
دیروز دوشنبه ۱۰ دی ماه شاخصهای ارزی در بازار غیررسمی نوسانات متفاوتی را تجربه کردند. هر برگ اسکناس دلار آزاد که در بازار روز یکشنبه تا میانههای کانال ۸۰ هزار تومانی افت کرده بود در عصر روز گذشته با رشد ارزش ۲۵۰ تومانی نسبت به نرخ پیشین در رقم ۸۰ هزار و ۷۵۰ تومان معامله شد. این درحالی است که یورو و پوند با افت ارزش یکسان ۵۰ تومانی به ترتیب در ارقام ۸۴هزار و ۳۵۰ تومان و ۱۰۱ هزار و ۷۵۰ تومان معامله شدند.
افت سکه پیش از حراج جدید
روز گذشته رنگ تابلوهای بازار سکه قرمز بود. درحالی که حراج بعدی فروش سکه طلا در روز چهارشنبه برگزار خواهد شد، قطعات مختلف خانواده فلز زرد در روز گذشته دچار افت ارزش شدند. هر قطعه سکه طلا طرح جدید در معاملات عصر روز گذشته با افت ۸۰۰ هزار تومانی نسبت به نرخ روز پیشین در رقم ۵۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان معامله شد. نیمسکه ۴۰۰ هزار تومان افت کرد. ربع سکه نیز با کاهش ۴۵۰ هزار تومانی در رقم ۱۸ میلیون تومان دادوستد شد.