تاریخ انتشار: ۱۰:۰۶ - ۱۴ دی ۱۴۰۳
ردیاب بازار سهام در هفته دوم زمستان

هفته یخبندان بورس تهران

شاخص کل بورس طی هفته جاری با افت بیش از ۲درصدی موفق شد تا حضور خود را در کانال۲.۷میلیون واحدی تثبیت کند؛ ضمن اینکه شاخص کل هم‌وزن نیز بدون رشد نسبت به هفته گذشته، در همین محدوده باقی ماند

اقتصاد۲۴- آخرین بار که شاخص کل شاهد بازدهی منفی در مقیاس هفتگی بوده، هفته منتهی به ۱۶آبان بود.
رهاشدن فنر نرخ ارز سبب شد تا با رشد ۲درصدی دلار در هفته جاری شکاف قیمتی میان دلار توافقی و بازار آزاد از ۲۲درصد میانگین هفته قبل به ۲۵درصد برسد.
همچنین طی هفته قبل حدود ۴هزار میلیارد تومان از گردونه معاملات خارج شد. این درحالی است که ۳هزار و ۸۰۰میلیارد تومان نیز به صندوق‌های درآمد ثابت وارد شده است. 

بورس در محاصره اخبار مثبت

به نظر می‌رسد با وجود آن که شاخص‌های بورسی روندی کاهشی را در نیمه اول سال هفته دنبال می‌کردند و عمده تحلیلگران بورسی انتظار داشتند تا با استراحت شاخص کل بورس و اصلاح تا محدوده ۲.۶ میلیون، سهام کوچک بازار پرتقاضا شود.

احتمالا طی هفته آینده با خبر‌های مثبت که از سوی فضای سیاسی و سیاست خارجی مخابره می‌شود، بازار بتواند به رالی جدیدی برگردد.
در روز‌های پایانی هفته گذشته، خبری از سوی وزارت خارجه مبنی بر ادامه مذاکرات هسته‌ای با طرف‌های اروپایی منتشر شد؛ ضمن آن که سفر وزیر خارجه عمان به تهران که حامل پیام سلطان عمان بوده است، حکایت از آن دارد که شانس مذاکرات میان ایران و آمریکا هنوز هم بالاست.
همچنین طی هفته‌های آینده با فروکش هیجان خرید در بازار ارز می‌توان دوباره شاهد کاهش فاصله دلار نیما و آزاد بود تا این شاخص نیز به نفع بورسی‌ها تغییر مسیر دهد.


بیشتر بخوانید: جولان دوباره شاخص‌سازان در بورس


در عین حال، نسبت قیمت به سود بازار نیز که تامرز ۸ واحدی پیشروی کرده بود، دوباره به ۷.۵ واحد بازگشت. یکی از موانع پایین ماندن این نسبت، ریسک‌های سیاسی بوده است؛ به نحوی که با کاهش ریسک‌های سیاسی طی چند روز آینده، احتمالا بازار برای نسبت دادن p/e بالا به سود خالص شرکتها، انگیزه بالایی خواهد داشت.
همچنین به طور میانگین، p/e بازار میتواند طی چند روز آینده تا بیش از ۱۰ واحد نیز رشد کند. 

چرا ارزش دلاری بازار پایین است؟

بررسی‌های دنیای اقتصاد نشان می‌دهد؛ ارزش دلاری بازار به ۱۲۳ میلیارد دلار کاهش یافته است. ۱۲۰ میلیارد دلاری که همچنان کف تاریخی است و برای بهبود این شاخص و رسیدن به سقف تاریخی نیاز است تا ضمن آرامش در بازار ارز، ارزش ریالی شرکت‌های بورسی نیز بهبود یابد.
در این میان یکی از دلایل پایین‌ماندن این شاخص عدم رشد دسته‌جمعی نماد‌های بازار است. در دوماه اخیر، عمدتا نماد‌های سلبریتی و شاخص‌ساز بازار رشد کردند و نماد‌های کوچکتر از نظر‌ها غافل شد.
در ریزش هفته اخیر افت بیشتر شاخص کل نشان می‌دهد که احتمالا رشد بالای شاخص‌سازان سبب کاهش انتظارات برای رونق مجدد آنها شده است. با این حال، بازارساز سعی دارد تا با داغ نگه داشتن شاخص کل، فضای خوبی را برای عرضه‌های اولیه و رونق نسبی بازار حفظ کند؛ اما برای جلب اعتماد عمومی نیاز است تا سهام کوچک بازار نیز خودی نشان دهند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر