تاریخ انتشار: ۱۶:۰۰ - ۲۷ دی ۱۴۰۳

نقش فست‌فودها در ابتلا به آلزایمر

امروزه با بالارفتن سرعت زندگی و البته گسترش فضای مجازی وقت و حوصله افراد برای درست‌کردن غذا کم شده است. همین مسئله سبب بروز نگرانی‌هایی برای تن‌درستی مردم شده است.

اقتصاد۲۴- امروز کسی نیست که از نقش مواد غذایی در تن‌درستی جسم و روح آدمی نداند و به آن اهمیت ندهد. شوربختانه با گسترش تکنولوژی و بالارفتن سرعت زندگی مصرف بی‌رویه انواع فست‌فود و غذا‌های فرآوری شده بسیار زیاد و به همان نسبت مصرف سبزیجات و میوه‌های تازه کم و همین مسئله سبب بروز نگرانی‌هایی برای تن‌درستی انسان‌ها شده است.

 یکی از تاثیراتی که مصرف این‌گونه مواد بر بدن انسان دارد بالارفتن خطر ابتلا به آلزایمر است. کنفرانس بین‌المللی انجمن آلزایمر به‌تازگی پژوهشی در برزیل انجام داده و در آن به نقش مواد غذایی فرآوری‌شده و فست‌فود‌ها در ابتلا به آلزایمر پرداخته است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد نوشابه، غلات صبحانه و غذا‌های منجمد می‌توانند در درازمدت بر سلامت شناختی افراد تاثیر بگذارند.

نقش فست‌فود‌ها در ابتلا به آلزایمر

در این پژوهش ارتباط بین مصرف زیاد غذا‌های فوق فرآوری شده و زوال شناختی به ویژه حافظه و عملکرد اجرایی در ۱۰۷۷۵ نفر در درازای ۸ سال مورد بررسی قرار گرفتند.

نتایج به دست آمده از این پژوهش کمی ترسناک به نظر می‌رسد چراکه نشان می‌دهد حتی مصرف ۲ شیرینی بیش‌تر از حد مجاز برای یک فرد می‌تواند به مغز او آسیبی جدی وارد کند. پژوهشگران در این پژوهش به این نتیجه مهم دست پیدا کردند که هر آنچه برای قلب مفید و سودمند است برای مغز هم به همان اندازه موثر است.

به گزارش جامعه ۲۴، «ناتالیا گونکالوز» دکترای دانشکده پزشکی دانشگاه سائوپائولو سرپژوهشگر این تحقیق می‌گوید: ما می‌دانیم که یک رژیم غذایی سالم برای قلب سرشار از میوه‌ها و سبزیجات است و برای تن‌درستی و داشتن بدن و قلب و مغزی سالم بسیار سودمند و مهم است. باید بدانید این مواد از بدن ما در برابر بیماری‌ها محافظت و سیستم ایمنی بدن ما را تقویت می‌کنند.

فست‌فود‌ها به دلیل داشتن مقادیر بالای چربی‌های اشباع، قند، نمک و مواد افزودنی، می‌توانند به‌طور غیرمستقیم در افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر نقش داشته باشند. یکی از عوامل کلیدی در این رابطه، تأثیر رژیم غذایی ناسالم بر سلامت مغز و عملکرد شناختی است. مصرف مداوم فست‌فود‌ها باعث افزایش سطح چربی و قند در خون می‌شود که می‌تواند به مقاومت به انسولین و افزایش احتمال دیابت نوع دو منجر شود. دیابت و مقاومت به انسولین به‌عنوان یکی از عوامل خطر مهم برای ابتلا به آلزایمر شناخته شده‌اند، زیرا این وضعیت می‌تواند به التهاب مزمن و اختلال در عملکرد نورون‌ها منجر شود.

همچنین، مصرف بالای چربی‌های اشباع و ترانس که در فست‌فود‌ها به فراوانی یافت می‌شود، می‌تواند باعث افزایش کلسترول بد (LDL) و کاهش کلسترول خوب (HDL) شود. این تغییرات در نهایت به افزایش خطر تشکیل پلاک‌های آمیلوئید در مغز کمک می‌کنند. پلاک‌های آمیلوئید از ویژگی‌های بارز بیماری آلزایمر هستند که باعث اختلال در ارتباط بین سلول‌های عصبی و کاهش عملکرد شناختی می‌شوند.

فست‌فود‌ها اغلب حاوی مواد افزودنی و نگهدارنده‌هایی هستند که ممکن است اثرات منفی بر سیستم عصبی داشته باشند. برخی از این مواد ممکن است استرس اکسیداتیو را در مغز افزایش دهند و به تخریب سلول‌های عصبی منجر شوند. علاوه بر این، مصرف بیش از حد نمک موجود در فست‌فود‌ها می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود، که یکی از عوامل خطر برای زوال عقل و مشکلات عروقی مغزی است.

تغذیه ناسالم مرتبط با فست‌فود‌ها همچنین به کاهش مصرف مواد مغذی ضروری مانند آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌های گروه B و اسید‌های چرب امگا ۳ منجر می‌شود. این مواد برای سلامت مغز ضروری هستند و کمبود آنها می‌تواند باعث افزایش آسیب‌های ناشی از التهاب و استرس اکسیداتیو شود. در نهایت، سبک زندگی ناسالم ناشی از مصرف مکرر فست‌فودها، از جمله کاهش فعالیت بدنی و اضافه‌وزن، نقش قابل توجهی در افزایش خطر ابتلا به آلزایمر ایفا می‌کند. بنابراین، محدود کردن مصرف فست‌فود‌ها و جایگزینی آنها با غذا‌های سالم و متعادل می‌تواند در پیشگیری از آلزایمر و حفظ سلامت مغز مؤثر باشد.

دسترسی نداشتن برای غذای سالم

این موضوع مهمی‌ست که شاید همه در تمام دنیا وقت و پول کافی برای داشتن یک رژیم غذایی سالم را نداشته باشند. امروز در برخی کشور‌های دنیا مردم آن‌قدر کار می‌کنند که حتی فرصت باهم بودن هم ندارند چه رسد به آشپزی و وقت‌گذاشتن برای تهیه مواد غذایی سالم.


بیشتر بخوانید:تهرانی‌ها بیشترین مبتلایان به آلزایمر در ایران؟


امروز برای برخی افراد که درآمد پایینی دارند ممکن است غذا‌های فوق فرآوری شده تنها گزینه در دسترس‌شان باشد که در این صورت بیشتر آنان را در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار می‌دهد.

براساس اطلاعات انجمن آلزایمر ۱۹ درصد از سیاه پوستان و ۱۴ درصد از بزرگسالان لاتین تبار ۶۵ سال و بالاتر در مقایسه با ۱۰ درصد از بزرگسالان مسن سفیدپوست به زوال عقل از نوع آلزایمر مبتلا هستند.

شوربختانه در مصرف مواد غذایی هم در دنیا نابرابری‌های زیادی وجود دارد و این می‌تواند جان بسیاری را تهدید کند و آنها را در معرض ابتلا به انواع بیماری‌ها قرار دهد.

افرادی که در معرض خطر ابتلا به آلزایمر قرار دارند کسانی هستند که کم‌ترین توانایی را برای دسترسی به مواد غذایی سالم دارند. در این میان، غذا‌های منجمد از نوع فرآوری شده نیز ناسالم محسوب می‌شوند.

به نظر می‌رسد هر اندازه بودجه فرد کم و محدود باشد باز هم می‌تواند تا اندازه‌ای به مواد غذایی سالم دسترسی داشته باشد. شما می‌توانید برای خرید میوه و سبزی به بازار روز‌هایی که در سطح شهر هستند بروید و خرید روزانه میوه و سبزی را از آن‌جا انجام دهید و البته خرید این محصولات را به خرید انواع بستنی و شیرینی و نوشیدنی‌ها مضر ارجح بدانید.

فراموش نکنید داشتن رژیم غذایی سالم می‌تواند به کلی سبک و شیوه زندگی شما را تغییر دهد و آن را به سمت و سوی دیگری ببرد.

منبع: جامعه24
ارسال نظر