اقتصاد۲۴- یافتههای علمی نشان میدهد که سبک زندگی افراد در پیشگیری از ابتلا به بیماری قلبی و سلامت قلب تاثیر بسیاری دارد. عادتهای غلط از جمله تغذیه نامناسب، تحرک نداشتن، استعمال دخانیات، چاقی، خواب ناکافی، بالا بودن فشارخون، قند خون بالا و چربیهای مضر خون همگی برای سلامت قلب مضر هستند و احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهند.
همانطور که میدانید داشتن اضافه وزن خطر ابتلا به بیماری قلبی-عروقی، فشارخون و دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد، اما به این نکته نیز توجه داشته باشید که چاقی شکمی تاثیر قابل توجهی در ابتلا به این بیماریها دارد، آنقدر که اگر وزن مناسبی داشته باشید، اما مبتلا به چاقی شکمی باشید بیشتر در معرض ابتلا به CVD قرار دارید.
علت ایجاد بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی از علل اصلی مرگ و میر در جهان هستند و عوامل متعددی میتوانند منجر به بروز آنها شوند. یکی از دلایل مهم، وجود چربیهای ناسالم مانند کلسترول بد (LDL) و تریگلیسیرید بالا در خون است که باعث تجمع پلاک در دیواره رگها میشود. این فرآیند که به نام آترواسکلروز شناخته میشود، جریان خون به قلب را محدود کرده و خطر حمله قلبی یا سکته را افزایش میدهد. مصرف غذاهای پرچرب، سرخکردنی، و فرآوریشده نقش مهمی در این فرآیند دارد.
سبک زندگی ناسالم مانند عدم فعالیت بدنی کافی نیز عامل مؤثری است. افرادی که زندگی کمتحرکی دارند، معمولاً بیشتر در معرض چاقی، افزایش فشار خون، و دیابت نوع ۲ قرار میگیرند که همگی از عوامل خطر بیماریهای قلبی هستند. استرس نیز میتواند از دلایل بروز بیماریهای قلبی باشد، زیرا هورمونهای استرس باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب شده و در درازمدت به قلب آسیب میرسانند.
عوامل ژنتیکی و ارثی نیز در ابتلا به بیماریهای قلبی نقش دارند. اگر فردی سابقه خانوادگی بیماری قلبی داشته باشد، احتمال بروز این بیماری در او افزایش مییابد. همچنین، بیماریهایی مانند دیابت و فشار خون بالا که میتوانند به ارث برده شوند، باعث افزایش خطر بیماریهای قلبی میشوند.
عادتهای ناسالم مانند سیگار کشیدن نیز نقش مهمی در آسیب به قلب دارند. مواد شیمیایی موجود در سیگار باعث آسیب به دیواره رگها و افزایش لختهسازی خون میشوند. این موضوع خطر انسداد رگهای خونی و در نتیجه حمله قلبی را بالا میبرد. مصرف زیاد الکل نیز میتواند منجر به افزایش فشار خون و ضعف عضلات قلب شود.
در نهایت، بالا رفتن سن نیز از عواملی است که نمیتوان آن را کنترل کرد. با افزایش سن، رگها سفتتر و انعطافپذیریشان کاهش مییابد که این امر احتمال بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. برای پیشگیری از بیماریهای قلبی، داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، کنترل استرس و اجتناب از عادات مضر ضروری است.
تاثیر تغذیه در سلامت قلب
و، اما در ارتباط با تغذیه و سلامت قلب، شواهد نشان میدهد که مصرف غذاهای حاوی فیبر (میوهها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات)، کاهش مصرف غذاهای پرچرب و اجتناب از پرخوری تاثیر بسزایی در پیشگیری از بیماری قلبی دارد.
بیشتر بخوانید:حمله قلبی چقدر طول میکشد؟
همانطور که میدانید مواد غذایی زیادی وجود دارند که سطح فشار خون، تریگلیسیرید و کلسترول را بالا میبرند و در نهایت ابتلا به بیماری قلبی را به دنبال دارند، اما در مقابل مصرف مواد غذایی سالم به شما در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی کمک میکند.
در ادامه با برخی از این غذاهای سالم آشنا میشوید:
پرتقال
پرتقال میوهای مملو از ویتامین سی، فیبر، پکتین، پتاسیم و مواد مغذی. پرتقال علاوه بر اینکه مواد سدیم را از بدن دفع میکنند، پروتئینهای خطرناک را خنثی کرده و فشار خون را کاهش میدهدپرتقال به پیشگیری از ازکارافتادگی قلب و ایجاد زخم روی بافت قلب کمک شایانی میکند.
انار
انار تامین کننده انواعی آنتیاکسیدانهایی است که میتوانند از بیماری قلبی-عروقی و تشکیل پلاک در عروق خونی جلوگیری کند، علاوه بر آن اناز از سکته، دیابت، سرطان پروستات و آلزایمر نیز جلوگیری میکند.
کلم پیچ
کلمپیچ از بهترین مواد غذایی در سلامت قلب است. کلمپیچ به سلامت قلب کمک میکند و در پیششگیری از بیماریهای قلبی موثر است. برگهای سبز آن فیبر، آنتیاکسیدان و اسید چرب امگا سه دارند
سیر
سیر علاوه بر اینکه طعم خوشایندی دارد، یک ماده مغزی برای قلب نیز هست. سیر رگهای خونی شما را سالم نگه میدارد و از تشکیل پلاک در عروق شما پیشگیری میکند. این گیاه همچنین سطح آنزیمها را در بدن شما پایین نگه میدارد.
شکلات
شکلات نیز از خوراکیهای است که میتواند از بیماری قلبی، سکته و سایر مشکلات قلبی پیشگیری کند. شکلات فشار خون را پایین نگه میدارد و به انعطاف رگهای خونی کمک میکند.
عدس
عدس از حبوبات مفید برای سلامتی است. اگر شما رژیم غذایی غنی از حبوبات دولپهای مانند عدس داشته باشید گام موثری در پیشگیری از بیماری قلبی و سکته مغزی برداشتهاید. عدس به دلیل اینکه حاوی پتاسیم، منگنز و پروتئین است، سطح کلسترول، فشار خون را کاهش میدهد و از رسوب در رگهای خونی جلوگیری میکند.
بادام
بادام، خوراکی مفید برای بهبود هوش، حافظه و همچنین سلامت قلب است. این آجیل خوشمزه کلسترول را پایین نگه میدارد و از جذب الدیال پیشگیری میکند. بادام همچنین میتواند خطر حملات قلبی را کاهش دهد.
چغندر
چغندر سرشار از مواد معدنی و آنتیاکسیدانهاست. این گیاه سطح هموسیستئین خون را پایین نگه میدارد و خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد. چغندر علاوه بر اینکه فواید زیادی برای بدن دارد، در پیشگیری از سرطان نیز نقش موثری دارد.
سالمون
ماهی سالمون، یک ماهیِ روغنی بسیار لطیف و خوشطعم است. این نوع از ماهی اسیدهای چرب اومگا سه و مواد مغذی زیادی دارد و میتواند سطح تریگلیسیرید خون شما را کاهش دهد. از سوی دیگر سالمون باعث انعطاف رگهای خونی میشود و از تشکیل لختههای خونی در بدن شما پیشگیری میکند. این ماهی همینطور نقش موثری در پیشگیری از بیماریهای قلبی دارد.
زردچوبه
زردچوبه ادویه و طعمدهندهای بینظیر است که فواید بسیار زیادی برای بدن دارد. باید بدانید که این ادویه حاوی کورکومین است که برای بدن مفید بوده و از بزرگ شدن قلب پیشگیری میکند. زردچوبه همچنین از چاقی، ناسالم شدنِ رگهای خونی، ایجاد بیماری قلبی و فشار خون نیز جلوگیری میکند.
سیب
سیب سرشار از مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و ویتامینهاست. مواد مغذی که در کنار یکدیگر به پایین آمدن و تعدیل فشار خون کمک میکنند و به همین دلیل از بیماری قلبی نیز پیشگیری میکنند.
هویج
هویج علاوه بر خاصیت زیادی که برای قلب دارد، تاثیر بسزایی نیز در بینایی دارد. این گیاه مفید با رادیکالهای آزاد مقابله میکند و از سرطان و بیماری قلبی شما را مصون میدارد. هویج همچنین با وجود مقادیر بالایی از ویتامین A، C و K خطر ابتلا به سرطان و بیماری قلبی را کاهش میدهد.
کلم بروکلی
کلم بروکلی کلسترول خون شما را پایین نگه میدارد و از طرف دیگر رگهای خونی شما را تقویت میکند. کلم بروکلی سولفورافان دارد که از خاصیت ضدالتهابی برخوردار است که باعث پیشگیری از مشکلاتی میشود که افزایش قند خون در بدن ایجاد میکند.
کیوی
کیوی از میوههای است که علاوه بر اینکه ویتامین بی، سی وای دارد، سرشار از پتاسیم، منیزیم، مس و پلیفنول است. کیوی یک محافظ خوب برای قلب شماست که از تشکیل لختههای خونی پیشگیری میکند و در سلامت قلب و عروق شما تاثیر دارد.
توتفرنگی
توت فرنگی سرشار از مواد مغذی، مواد معدنی، اسید فولیک و ویتامین سی است. این میوه کالری کمی دارد و از بهترین ماده غذایی برای چربیسوزی به شمار میرود. توتفرنگی همچنین عروق را گشاد میکند و از تشکیل پلاک و رسوب در عروق جلوگیری میکند.
سیبزمینی شیرین
سیبزمینی شیرین پتاسیم بالایی دارد که برای تنظیم مایعات بدن و کاهش فشار خون مفید است، سیبزمینی ضربان قلب را تنظیم میکند به همین دلیل در دسته خوراکیهای مفید برای سلامت قلب قرار دارد.
گردو
گردو، خوراکی غنی از امگا سه، دانهها گردو قلب را سالم نگه میدارند و کلسترول خون را تنظیم میکنند، علاوه بر این گردو در کاهش فشار خون نیز موثر است.