تاریخ انتشار: ۰۷:۳۴ - ۱۹ اسفند ۱۴۰۴
صندوق‌های درآمد ثابت دومین روز معاملات را پشت‌سر گذاشتند

سرعت‌گیر خروج پول حقیقی از بورس تهران

دومین روز معاملاتی صندوق‌های درآمد ثابت بازار سهام با خروج پول ۱.۴همتی به پایان رسید. ارزش معاملات صندوق‌های درآمد ثابت در انتهای روز دوشنبه به میزان ۱۶هزار و ۱۵۱میلیارد‌تومان به‌ثبت رسید.

اقتصاد۲۴- صندوق‌های درآمد ثابت بازار سرمایه پس از تعطیلی عمومی ۷ روزه، معاملات خود را ازسر گرفتند و در دومین روز فعالیت خود با خروج پول حقیقی مواجه شدند. بررسی روند معاملات این صندوق‌ها نشان می‌دهد؛ در جریان دادوستد‌های روز گذشته ETF‌های ثابت بورسی، شتاب خروج پول توسط حقیقی‌ها کاهش‌یافته و به حدود ۱.۴همت رسیده و این در حالی است که طی معاملات روز یکشنبه، درآمد ثابت‌ها بیش از ۷همت خروج پول حقیقی را تجربه کردند.

این وضعیت نشان‌دهنده کاهش هیجانات در رفتار سرمایه‌گذاران است که تجربه جنگ ۱۲ روزه موجب شد تا به‌سرعت روند معاملات درآمد ثابت‌ها متعادل شود، به‌طوری‌که در معاملات روز گذشته ۱۵صندوق درآمد ثابت بورسی توانستند با جذب بیش از یک‌میلیارد‌تومان پول حقیقی تراز پول مثبت را تجربه کنند. بازار‌های جهانی پس از تعطیلات پایان هفته طی روز دوشنبه بازگشایی شدند. نفت‌برنت باتوجه به تداوم حملات نظامی به کشورمان به روند صعودی خود ادامه داد و بهای هر بشکه از آن تا ۱۲۰دلار افزایش‌یافت. جهش ۳۰‌درصدی قیمت نفت از ابتدای حملات تا لحظه تنظیم این گزارش موجب تعدیل مثبت درآمد و سودآوری شرکت‌های پالایشی بورس شد.

بازگشت تعادل به درآمد ثابت‌ها

دومین روز معاملاتی صندوق‌های درآمد ثابت بازار سهام با خروج پول ۱.۴همتی به پایان رسید. ارزش معاملات صندوق‌های درآمد ثابت در انتهای روز دوشنبه به میزان ۱۶هزار و ۱۵۱میلیارد‌تومان به‌ثبت رسید. مجموعا در دو روز گذشته ارزش معاملات صندوق‌های با درآمد ثابت بورسی ۶۰همت برآورد می‌شود که ماحصل این دادوستد، خروج پول ۸.۴همتی از ETF‌های بورسی بوده‌است. مقایسه وضعیت ETF‌های با درآمد ثابت در جنگ فعلی نسبت به جنگ تحمیلی ۱۲روزه نشان می‌دهد، نوعی بلوغ رفتاری در سرمایه‌گذاران پدیدار شده‌است. در اواسط جنگ ۱۲ روزه تنها در دو روز نخست بازگشایی درآمد ثابت‌ها خروج پول ۲۴همتی به‌ثبت رسید، با این‌وجود در جنگ فعلی که رژیم صهیونیستی با همکاری آمریکا به‌پا کرده‌است در دو روز معاملاتی نخست بازگشایی درآمد ثابت‌ها مجموعا خروج پول ۸.۴همتی رقم خورده است که در مقایسه با دو روز نخست معاملاتی جنگ پیشین کاهش قابل‌توجهی داشته‌است.

نکته جالب معاملات دیروز مثبت‌شدن تراز پول حقیقی در برخی صندوق‌های با درآمد ثابت است. ۱۵ صندوق ETF بورسی در پایان معاملات توانستند با ثبت ورود پول بیش ازیک‌میلیارد‌تومان از سوی حقیقی‌ها تراز پول مثبت را تجربه کنند. همچنین در اواخر تایم معاملات درآمد ثابت‌ها شتاب خروج پول حقیقی کاهش‌یافت و خروج پول از ۱.۵همت به ۱.۳همت تقلیل یافت که این خود نشانه‌ای از بازگشت تعادل به معاملات ETF هاست.

اثر جهش نفت بر پالایشی‌ها

روز دوشنبه، بازار‌های جهانی پس از دو روز تعطیلی معاملات خود را ازسر گرفتند. در حال‌حاضر توجه عمده فعالان بزرگ بازار‌های جهانی به نوسانات نفت معطوف شده‌است. نفت‌برنت از ابتدای جنگ تحمیلی اخیر حدود ۳۰‌درصد جهش یافته‌است. قیمت هر بشکه نفت‌برنت از ۷۲دلار طی معاملات روز دوشنبه به بالای ۱۰۲ دلار تا (لحظه تنظیم این گزارش) افزایش‌یافت. در پی این جهش تاریخی شرکت آرامکوی‌عربستان اقداماتی را جهت تقویت بخش عرضه اجرا کرد و موجب شد تا نفت کمی از سقف روزانه خود (۱۱۹ دلار) عقب‌نشینی کند. در جنگ ۱۲ روزه نفت‌برنت تحت‌تاثیر افزایش تنش رشد یافت، اما این رشد قابل‌مقایسه با مقطع کنونی نیست. از آنجا که ایران در جنگ فعلی تنگه‌هرمز را با محدودیت عبور‌و مرور مواجه کرده، بخش عرضه نفت با چالش جدی مواجه شده‌است. گزارش اخیر رویترز نشان می‌دهد؛ تردد نفتکش‌ها در تنگه‌هرمز بسیار کاهش‌یافته‌است.


بیشتر بخوانید:چرا خروج پول از صندوق‌های درآمد ثابت کمتر از جنگ ۱۲ روزه شد؟


از سوی دیگر تولیدات سایر کشور‌های نفتی نیز به‌طور چشمگیر کاهش‌یافته‌است. به‌عنوان مثال از آغاز حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه کشورمان تولید نفت در عراق ۷۰درصد کاهش‌یافته‌است. از آنجا که طی روز‌های شنبه و یکشنبه همزمان با تعطیلی بازار‌های جهانی برخی انبار‌های نفتی کشورمان به آتش کشیده شد، همین امر موجب شعله‌ور‌شدن تنش‌ها شد. نفت‌برنت از ابتدای بازگشایی روز دوشنبه روند صعودی قوی به خود گرفت و بهای آن تا ۱۱۹دلار به ازای هر بشکه پیش رفت.

رشد قیمت نفت می‌تواند تعدیل مثبت درآمدی در شرکت‌های پالایشگاه بورسی ایجاد کند. هرچند که کشور در وضعیت جنگی است و در این شرایط شرکت‌های بزرگ پتروشیمی و پالایشگاهی در معرض خطر جدی تجاوزارت دشمن قرار دارند، اما باید این واقعیت را درنظر گرفت که رشد حدود ۳۰‌درصدی قیمت نفت‌برنت می‌تواند سود بالایی را برای پالایشگاه‌های بورسی ایجاد کند. درخصوص روند آتی نفت‌برنت می‌توان سه سناریو را درنظر گرفت. نخست اگر درگیری‌ها تداوم یابد، می‌توان انتظار رشد بهای هر بشکه نفت‌برنت تا ۱۵۰دلار را نیز داشت، اما برخی تحلیلگران معتقدند در صورت موفق‌بودن اجرای اسکورت نظامی ترامپ، نفت می‌تواند تا زیر ۱۰۰دلار کاهش یابد. در سومین سناریو یعنی پایان جنگ، بهای نفت‌برنت می‌تواند تا زیر ۷۰ دلار نیز نزول پیدا کند، بنابراین می‌توان گفت قیمت‌های فعلی نفت احتمالا تداوم نخواهند داشت.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر