تاریخ انتشار: ۰۸:۰۳ - ۱۹ دی ۱۳۹۸
رسانه‌های خارجی گزارش می‌دهند؛

احتمال شوک گسترده مالی و اقتصادی در جهان پس از ترور سردار سلیمانی

شرکت خدمات مالی و تجاری مودیز در تحلیل خود هشدار داد که درگیری پایدار میان ایران و آمریکا با ایجاد شوک مالی و اقتصادی پیامد‌های گسترده‌ای را به همراه دارد، به طوری که شرایط عملیاتی و تأمین مالی وخیم‌تر خواهد شد.

اقتصاد 24 - الكساندر پرژسی، تحلیلگر ارشد موسسه مودیز، در تحلیلی می‌نویسد: "عواقب احتمالی تنش‌ها میان آمریکا و ایران در آینده اقتصاد جهان احساس می‌شود، به طوری که پیامدهای آن خارج از حوزه انرژی و بانكداری، مانند گردشگری، قابل لمس خواهد بود.

دارایی‌های به اصطلاح امن مانند طلا و اوراق قرضه از زمان حمله هوایی آمریکا در حال افزایش است و نرخ نفت خام وست تگزاس اینترمدیت از ماه آوریل نیز افزایش یافته است".

وی در ادامه تحلیل خود آورده است: یک درگیری پایدار می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای را با ایجاد شوک مالی و اقتصادی گسترده به همراه داشته باشد. تنش‌های طولانی مدت به طور بالقوه پیامدهای جهانی را به ویژه در بازار نفت، به همراه دارد."

پرژسی در ادامه افزود: "افزایش ریسک‌گریزی تاثیر منفی بر بیمه‌گذاران خواهد گذاشت، به ویژه آنهایی که نیازهای بزرگ تأمین مالی خارجی و ذخایر نسبتاً کوچک یا ناکافی دارند."

البته فراز و نشیب‌ها و تاثیر آن در بی‌ثباتی قابل پیش‌بینی بود. هولگر اشمیتینگ، اقتصاددان ارشد «برنبرگ»، در این باره گفت: "مطمئنا بازارها در حال حاضر بسیار آسیب‌پذیر هستند، زیرا در سال گذشته روند مطلوبی را تجربه کرده بودند و هر اتفاق غیرمنتظره‌ای می‌تواند حکم یک رویداد مهم را در بازار داشته باشد. باید نسبت به احساسات جاری در بازار آگاه باشیم. پرسش من به عنوان یک اقتصاددان این است که واقعاً چه تهدید بزرگ‌تری برای اقتصاد جهانی وجود دارد؟ و به نظرم، چیزی بیشتر از این دیگر نخواهیم داشت."

اشمیتینگ همچنین خاطرنشان کرد که تنش‌ها در خاورمیانه فعلا در حدی نیستند که او را مجبور کند تا چشم‌انداز اقتصادی خود را در سال 2020 از نو بنویسد، اما ریسک‌های نامتقارن بازار مطمئنا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

ترور سردار سلیمانی در شرایطی رخ داد که طرح استیضاح دونالد ترامپ موضوع نه چندان بااهمیتی در پیش‌بینی‌های 2020 قلمداد می‌شد. همانطور که برنارد وارنر، در وبسایت «فورچون» نوشت: "حتی بدبین‌ترین پیش‌بینی‌کنندگان هم انتظار این رویداد را نداشتند."

بر اساس این گزارش، تحلیلگران بازار، مانند برنامه‌ریزان نظامی، نسبت به "ریسک منفی نامتقارن" هشدار داده‌اند. پس از دستور ترور هوایی سردار قاسم سلیمانی، همانطور که در بازارهای جهانی پیش‌بینی میشد، ابتدا به آهستگی و سپس با شدت بیشتری دارایی‌ها به فروش گذاشته شد.

وارنر در گزارش خود نوشت: "شرایط حاکی از این است که سرمایه‌گذاران بدون شک نسبت به ترور سردار سلیمانی و اتفاقاتی که در پی آن رخ داد، عصبانی هستند. از دیدگاه ژئوپلیتیکی، کسی نمی‌داند دقیقا چه اتفاقی خواهد افتاد. شاید در عرضه نفت اختلال ایجاد شود. شاید قیمت نفت خام به  75 دلار، یا حتی به 80 یا 90 دلار یا حتی بالاتر هم برسد. یا شاید هیچکدام رخ ندهد."

وی افزود: "این «شایدها» برای بازار تقریباً به اندازه واقعیت، در کوتاه مدت، بد است. تنها پس از چند روز از مصیبت وارد شده، عدم قطعیت سر به فلک زده است."

مترجم: فرزانه اسکندریان

منابع: CNBC و Fortune

 

ارسال نظر