تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۰۷ بهمن ۱۳۹۸
در گفتگو با رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین بررسی شد؛

اثرات کرونا بر مبادلات تجاری ایران و چین / رشد اقتصادی چین کاهش می‌یابد؟

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید: ویروس کرونا ربطی به کاهش حجم مبادلات تجاری ایران و چین ندارد. ممکن است ظرف یک ماه آینده تغییراتی در سطح مبادلات تجاری ایران و چین ایجاد شود، اما این کاهش سطح مبادلات تجاری، مقطعی است.

زوبین صفاری، اقتصاد ۲۴-  ویروس کرونا برای جمعیتی به بزرگی چین می‌تواند بسیار اتفاق خطرناکی باشد. چین دومین اقتصاد بزرگ جهان است که حالا یک بیماری عجیب باعث شده تا یک شهر با جمعیت ۱۲ میلیون را قرنطینه کند. اما پیش از این و در یک دهه پیش نیز بیماری مشابهی به نام « سارس » در چین شیوع پیدا کرد که یک درصد بر رشد اقتصادی چین اثر منفی گذاشت. اما نکته مهم‌تر در این میان ارتباط تجاری گسترده بین ایران و چین است. ارتباطی که به گفته مسئولان به شدت تحت کنترل مراکز امنیتی و بهداشتی ایران است و تمام فرودگاه‌های بین المللی تمام مبادلات و رفت و آمد‌ها را تحت نظر دارند. اما آیا در شرایطی که تحریم‌ها سبب شده تا مبادلات تجاری ایران و چین مهمتر از گذشته نقش ایفا کند، کرونا می‌تواند در این مبادلات اثرگذار باشد؟

مجیدرضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: اتفاقی مانند همه گیری ویروسی ناشناخته با جمعیت یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفری اتفاق کوچکی نیست و می‌تواند در اقتصاد آن کشور هم اثرگذار باشد کما اینکه ویروس سارس که در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ در این کشور شیوع پیدا کرد یک درصد نرخ رشد اقتصادی این کشور را پایین آورد.

وی افزود: اما برای این بحث هنوز زود است. کمتر از ۴ هفته است که این ویروس در چین مطرح شده است و با تعطیلات سال نوی چینی همزمان شده است. این تعطیلات در شرایط عادی هم مصرف انرژی و مواد خام را در دنیا تغییر می‌داد.
 
حریری تصریح کرد: در این تعطیلات دو هفته‌ای خطوط تولیدی چین با افت روبرو می‌شود و همواره در بازار‌های جهانی طلا و نفت را تحت تاثیر قرار می‌داد.


مبادلات تجاری ایران و چین تحت تاثیر کرونا؟


رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین ادامه داد: اما اثرات بیماری کرونا در حد گمانه زنی‌هایی است که هر کس در ذهن خود دارد. باید کمی تحمل کنیم ببینیم ظرف ۲ هفته آینده چه اتفاقی رخ می‌دهد. ظاهراً این بیماری در حال کنترل است و چین قدرتمند امروزی با سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ متفاوت است. قطعاً به لحاظ شاخص‌های بهداشتی رشد پیدا کرده اند و با تکنولوژی‌های پیشرفته می‌توانند با تجربه‌ای که از بیماری سارس داشته اند بیماری کرونا را سریع‌تر کنترل کنند.
 
حریری همچنین تاکید کرد: در نهایت باید گفت این بیماری ربطی به کاهش حجم مبادلات تجاری ایران و چین ندارد. ممکن است ظرف یک ماه آینده تغییراتی در سطح مبادلات تجاری ایران و چین ایجاد شود، اما این کاهش سطح مبادلات تجاری مقطعی است.


اثر کرونا بر اقتصاد چین


شیوع ویروس جدید کشنده کرونا در چین با تأثیر بر گردشگری، بازار سهام و قیمت نفت به اقتصاد این کشور ضربه می‌زند.

به گزارش راشاتودی، ویروس جدید کشنده کرونا در چین و خارج از آن منتشر شده و صد‌ها نفر را مبتلا کرده است. شیوع این ویروس در آستانه سال نوی چینی بر اقتصاد این کشور تاثیر گذاشته است.
 
با افزایش تعداد مرگ و میر و افراد مبتلا، چین شهر‌های استان هبئی از جمله ووهان را که بیماری از آن آغاز شده بسته است.
 
 
این ویروس برنامه‌های هزاران چینی را درست قبل از یکی از بزرگترین تعطیلات ملی این کشور - سال نوی چینی یا فستیوال بهار- که در روز جمعه آغاز شد مختل کرده است. این یکی از شلوغ‌ترین دوره‌های سفر در چین است، چون چینی‌ها معمولاً سال نو را در کنار خانواده سپری می‌کنند و مسلماً شلوغ‌ترین فصل خرید نیز هست.


کاهش گردشگری


با توقف حمل و نقل به شهر‌هایی که ویروس در آن شایع شده، خط آهن دولتی چین اعلام کرده است مسافران می‌توانند از 24 ژانویه بلیط‌های خود را پس دهند. هواپیمایی ملی چین هم اعلام کرد پرواز‌های ورودی و خروجی به شهر ووهان لغو شده است و مسافران چینی که بلیط رزرو کرده بودند می‌توانند پول خود را پس بگیرند.
 
در این بین، مردم از گردهمایی‌های بزرگ منع شده اند تا جلوی خطر شیوع بیماری گرفته شود. پکن در روز پنجشنبه رویداد‌های بزرگ عمومی را مثل نمایشگاه‌های سال نو لغو کرد. شانگهای هم که به مرکز شیوع بیماری نزدیک است، برخی از فعالیت‌هایی را که برای فصل تعطیلات برنامه‌ریزی کرده بود، لغو و اعلام کرد برخی جاذبه‌های گردشگری از جمله پارک‌ها و موزه‌های اصلی بسته خواهند بود.

صنعت گردشگری داخلی چین هم خود را برای مقابله با این بیماری آماده می‌کند. یکی از بزرگترین آژانس‌های آنلاین چین به عنوان trip.com به مشتریان اعلام کرده رزرو هتل‌ها و بلیط‌های جاذبه‌های گردشگری در ووهان را رایگان لغو خواهد کرد. آژانس‌های گردشگری مثل علی بابا هم همین اقدامات را در پیش گرفته اند.


رکود بازار‌های سهام و کالا

 
شیوع ویروس در زمان اتفاق افتاده که سرمایه‌گذاران هنوز هم تحت تاثیر جنگ تجاری چین و آمریکا هستند و باعث سقوط بازار سهام آسیا شده است. به جز شاخص هنگ سنگ هنگ کنگ که در روز جمعه افزایش داشت، بازار‌های سهام آسیا ۳.۸ درصد کاهش داشتند که بیشترین افت هفتگی از نوامبر ۲۰۱۹ بود.
 
بازار بورس شانگ‌های در روز جمعه به خاطر تعطیلات عمومی تعطیل بود و روز پنجشنبه را با افت ۳.۱۷ درصدی در یک هفته به پایان رساند.
 
این ویروس بر بازار‌های نفت هم تاثیر گذاشته است. قیمت نفت دو شاخص جهانی برنت و وست تگزاس اینترمدیت این هفته کاهش داشت. چین یکی از بزرگترین واردکنندگان نفت خام است و تقاضای نفت در آن بسیار بیشتر از آمریکاست.
 
شرکت خدمات مالی گلدمن ساکس هشدار داده این بیماری تقاضای نفت را ۲۶۰ هزار بشکه در روز کاهش می‌دهد و قیمت آن را ۳ دلار در هر بشکه پایین می‌آورد.
 
ارسال نظر