تاریخ انتشار: ۱۳:۰۷ - ۲۳ بهمن ۱۳۹۸
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

چالش حفظ نقدینگی در بورس/ بازار سرمایه همچنان برای سرمایه‌های خرد جذاب است؟

بازار بورس همچنان رکورد‌های بی سابقه خود را به سرعت می‌شکند، بازاری که حالا هجوم نقدینگی به سمت آن نوید یک اتفاق تازه در اقتصاد را می‌دهد. هر چند هنوز بیم آن وجود دارد که این حجم از نقدیندگی با یک اتفاق به سمت سایر بازار‌ها از جمله طلا و ارز و مسکن حرکت کند.

اقتصاد۲۴ - این روزها سیاستگذاران با تمهیداتی در تلاش هستند تا همچنان جذابیت در بازار سرمایه را حفظ کنند. یکی از این اقدامات طی روز‌های گذشته توسط رئیس جدید سازمان خصوصی‌سازی اعلام شد. وی از برنامه واگذاری ۲۰ درصد از سهام پنج پالایشگاه کشور خبر داد. در این واگذاری که به روش عرضه‌های اولیه سهام صورت می‌گیرد، همه مردم توان مشارکت دارند. به این ترتیب، هر فرد می‌تواند تا سقف ۲ میلیون تومان از سهام مزبور را خریداری کند و از تخفیف ۱۵ درصدی نسبت به قیمت بازار این شرکت‌ها بهره‌مند شود.

این به معنای آن است که حتی افرادی که در بازار فعال نیستند تنها با داشتن کد بورسی می‌توانند سهامدار شوند. اتفاقی بی سابقه که می‌تواند همچنان جذابیت بازار بورس در جذب نقدینگی را حفظ کند. البته باید در نظر داشت که اگرچه این اقدام برای بازار سرمایه و حفظ رشد آن مفید و مثبت است، اما نمی‌توان صراحتاً این اقدام را در راستای خصوصی سازی شرکت‌های دولتی دانست. عدم انتقال مدیریت دولتی و مداخله‌های ساختاری در صنعت پالایشی قطعا با اصول اقتصاد آزاد منافات دارد.

اما از سوی دیگر کارشناسان و فعالان بازار سرمایه معتقدند این دست از اقدامات سیاستگذاران برای تقویت بازار سرمایه مفید است و می‌تواند همچنان بورس را به عنوان یکه تاز بازار‌ها در اقتصاد ایران نگه دارد.
 
هرچند باید در نظر داشت صعود بی سابقه شاخص بورس، می‌تواند در ادامه ریسک‌هایی را نیز برای سهامداران در پی داشته باشد که کارشناسان بار‌ها نسبت به آن هشدار‌های لازم را داده اند.


تسهیل شرایط برای حفظ جذابیت بازار بورس


امیرحسین بنی صدر، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ می‌گوید: در حال حاضر نگرانی‌هایی بابت حرکت نقدینگی به سمت بازار‌های مالی موازی مانند طلا و ارز وجود دارد، اما اقداماتی از این دست مانند عرضه اولیه سهام برخی پتروشیمی‌ها با کد ملی برای آن است تا کنترل نقدینگی در بازار سرمایه صورت بگیرد و جذابیت بورس همچنان پابرجا باشد.
 
وی می‌افزاید: دولت در حال تسهیل شرایط برای سرمایه گذاری افراد در بازار سرمایه است و از ابزار‌های موجود برای جذب نقدینگی استفاده می‌کند.
 
به گفته بنی صدر، اگرچه جذب بالای نقدینگی در بازار سرمایه مخاطراتی را نیز دارد، اما بازار بورس فعالانی دارد که از طریق سازمان بورس کنترل می‌شوند و مخاطرات آن از سایر بازار‌ها بسیار کمتر است.
 
این کارشناس بازار سرمایه اقدامات حمایتی مانند عرضه سهام پتروشمی‌ها را مثبت عنوان می‎کند و می‌افزاید: همچنان بازار سرمایه جذاب است و هنوز هیچ سیگنالی برای خروج از این بازار وجود ندارد و به نظر می‌رسد سهامداران خرد همچنان می‌توانند بر روی سرمایه گذاری در بازار بورس حساب باز کنند.
 
وی در پاسخ به این سوال که خطر سقوط شاخص سهام وجود دارد یا خیر؟ می‌گوید: این خطر همواره برای هر بازاری وجود دارد. در حال حاضر نزدیک به یک سال است که بسیاری از تحلیلگران و فعالان بازار نسبت به ریسک‌های بازار سرمایه به فعالان و تازه واردان هشدار می‌دهند.


خطر خروج نقدیندگی از بازار بورس وجود دارد؟


بنی صدر می‌گوید: در کل دنیا هر بازاری که یک صعود بی رویه دارد شاهد یک اصلاح بی رویه نیز خواهد بود. این موضوع می‌تواند به خارج شدن نقدینگی و ترس از تمام شدن سوددهی بازار سرمایه منجر شود ولیکن تمهیدات و دستورالعمل‌هایی در نظر گرفته شده است که ریسک بازار سرمایه به حداقل برسد. اگر این نقدینگی از بازار بورس خارج شود به سمت سایر بازار‌ها خواهد رفت.

وی تصریح می‌کند: باید در نظر داشت که هر رشد صعودی اصلاح را نیز در پی خواهد داشت، اما می‌توان با ضابطه‌مند کردن و سیاست‌های درست این اصلاح‌ها را کوتاه مدت کرده و ریزش‌ها را کمتر کرد و البته ریسک سرمایه گذاری در این بازار را نیز کاهش داد.

این کارشناس اقتصادی می‌گوید: اتفاقاتی مانند شهادت سردار سلیمانی ممکن است شوک‌های مقطعی در بازار ایجاد کند، اما برای بازار تهدید به حساب نمی‌آید.
 
وی می‌افزاید: اگر اتفاق اقتصادی بزرگی برای کشور بیفتد قطعاً در بازار سرمایه اثرگذار خواهد بود. خوشبختانه مسئله تحریم‌ها اثرگذاری شدیدی بر اقتصاد ایران نداشته است. طی این سال‌ها راه‌های عبور از تحریم را پیدا کرده ایم و مانند سال‌های ۹۱ و ۹۲ نیست که با بسته شدن در‌ها هیچ استراتژی‌ای برای آن نداشته باشیم. شاید یکی از دلایل آن تا حدی به نتیجه رسیدن اقتصاد مقاومتی باشد که فشار‌های بین المللی اقتصاد ایران را از پا نینداخته است.

بنی صدر یادآور می‌شود: بورس نمایانگر و چشم انداز اقتصادی کشور است و اگر اتفاق غیر قابل پیش بینی‌ای نیفتد قطعا بازار سرمایه همچنان به عنوان یکی از بهترین گزینه‌ها برای سرمایه گذاری مطرح است.
 
ارسال نظر